خوانندههایی که پول میدهند تا تیتراژ بخوانند
خالق آلبوم "حریق خزان" میگوید مسئله پرداخت پول توسط خوانندگان گمنام در قبال خواندن تیتراژهای تلویزیونی متاسفانه در موسیقی ایران وجود دارد.
ایران آرت: موضوعی که مدتهاست در قالب یک شایعه دهان به دهان میشود، بحث پرداخت پول توسط خوانندگان گمنگام در قبال خواندن تیتراژ برنامهها یا یک سریال تلویزیونی است، موضوعی که از نظر بسیاری عامل آسیب زننده به حوزه موسیقی است.
مهیار علیزاده، آهنگساز درباره این آسیب به خبرآنلاین اینطور گفت: "این مسئله وجود دارد، نمیتوانم نمونهای بگویم چون کسی را سراغ ندارم اما شنیدهام که چنین اتفاقی رخ میدهد. بارها به من هم از طرف یکسری برنامهها و تهیهکنندگان پیشنهاد شده است که اگر خوانندهای در نظر داری که این میزان پول پرداخت میکند ما حاضریم تا تیتراژ برنامه را به او بسپاریم."
این هنرمند تاکید کرد: "این مسئله وجود دارد و حسابی هم به موسیقی لطمه میزند، چون افراد تخصص کافی را ندارند، تنها با در اختیار داشتن یک صدای معمولی پول خرج میکنند و تیتراژ یک کار را میخوانند و سپس در فضای مجازی هم تبلیغ میکنند و به خوانندهای تبدیل میشوند که ریشهدار نیست و به تولید آثار بیمحتوا میپردازد که به گوش مخاطبان موسیقی کشور لطمه میزند."
موضوع دیگری که در مورد تیتراژهای تلویزیونی بیشتر از گذشته حسابی توجه را جلب میکند، سطح نازل ترانههایی است که مورد استفاده قرار میگیرد، ترانههایی که نه ارتباط موضوعی با محتوای سریال و برنامهها دارند و نه از اصول ادبی استوار و درستی بهرهمند هستند.
مهیار علیزاده در این باره گفت: "از نظر من آهنگساز ترانهها امروز خصوصا در سبک پاپ روی ملودی گفته میشود، یعنی تنظیم کننده چند ملودی آماده را که بیشتر کپی برداری از کارهای ترکیهای و شرقی است را به ترانهسرا میدهد و او تنها یکسری کلمات روی ملودی سوار میکند که مضمون و هدفی را دنبال نمیکند. در واقع یک اثر تاریخ مصرفدار تولید میشود که چند صباحی خوانده میشود و اگر تیتراژ سریال یا برنامهای باشد کمی طولانیتر مورد استفاده قرار میگیرد و در نهایت خیلی زود تاریخ مصرفش به پایان میرسد."
او با تاکید بر اینکه اشعار ایرانی بسیار ریشهدار هستند و ساخت آهنگ روی آنها برای آهنگسازان غیرحرفهای سخت است، توضیح داد: "ادبیات ایران غنی است و آهنگسازها باید روی آثاری کار کنند که پیشتر به شکل شعر مستقل سروده شده است، این اشعار به دلیل ریشهدار بودن به شکل یک هنر ناب مورد توجه قرار میگیرند و به همین دلیل ماندگاری بیشتری دارند. البته کار آهنگساز در این زمینه سختتر است چون با شعری رو به رو میشود که خود دارای شکل و فرم است."
در این میان، دو گروه را میتوان عامل افت کیفیت موسیقی و ترانه تیتراژهای تلویزیونی دانست، تهیهکنندگان و مجریانی که دارای ذوق و تخصص هنری نیستند و تنها به فکر رونق بیشتر برنامه یا سریالشان به هر قیمتی هستند.
علیزاده در پاسخ به اینکه نقش تهیهکنندگان و مجریان را در افت کیفیت آثار تولیدی برای تیتراژهای تلویزیونی تا چه اندازه موثر میداند؟ بیان کرد: "سلایق مجریان و تهیهکنندگان تلویزیون بسیار سطحی و عوام گرایانه است و در نتیجه این مسئله باعث میشود تا در انتخاب آثار موسیقایی برای تیتراژها به این فکر کنند که چه خوانندهای روی بورس است و مردم بیشتر دوست دارند، خوانندهای که تاریخ مصرف دارد و تنها دو، سه سال فقط خوانندگی کند و پولساز باشد را انتخاب میکنند و آخرین مسئلهای که به آن فکر میکنند کار فرهنگی و نشر هنر فاخر است. تنها میخواهند برنامهشان بیشتر دیده شود و در فضای مجازی بیشتر سروصدا کند، این رویکرد ما را پله پله از هنر فاخر دور میکند."