جایزه گرانقیمت پن پینتر به کدام نویسنده رسید؟
تسیتسی دانگارمبا، نویسنده، فیلمنامهنویس و نمایشنامهنویس 62 ساله اهل زیمبابوه به عنوان برنده جایزه پن پینتر 2021 معرفی شد.
ایران آرت: تسیتسی دانگارمبا، نویسنده اهل زیمبابوه که سال گذشته برای شورش اعتراضیاش ضد فساد به اتهام اخلال در امنیت عمومی در شهر هراره، پایتخت زیمباوه دستگیر شده بود، برنده جایزه پن پینتر 2021 شد.
هیئت داوران این جایزه با توصیف برنده این دوره به عنوان «صدای امیدی که نیاز به شنیدنش داریم» نویسنده اهل زیمبابوه را برای «تواناییاش در تصرف و ارتباط با حقایق حیاتی حتی در میانه زمانه پرآشوب» تحسین کردند.
جایزه پن پینتر سالانه به یک نویسنده بریتانیایی، ایرلندی و یا یکی از نویسندگان کشورهای مشترکالمنافع برای شایستگیهای ادبی قابل توجه در آثارش که بیشترین قرابت را با آثار «هارولد پینتر» نمایشنامهنویس برنده جایزه نوبل داشته باشد، اهدا میشود. مارگارت اتوود و چیماندا آدیچی از برندگان پیشین این جایزه هستند.
به گزارش ایبنا، دانگارمبا در سن 25 سالگی رمان «شرایط ملتهب» را -که یکی از مشهورترین رمانهای ادبی زیمبابوه پس از انقلاب سیاهان به شمار میرود- نگاشت که با اقبال گستردهای روبهرو شد و دوریس لسینگ، نویسنده فقید برنده نوبل ادبیات آن را یکی از مهمترین رمانهای قرن بیستم دانست. او سپس اثر دیگری تحت عنوان «کتاب نبودن» را که دنباله رمان قبلی بود، منتشر کرد و با انتشار رمان «جسم سوگوار» که بخش سوم این تریلوژی بود و به دوره پسااستعمار زیمباوه در دهه 90 میپرداخت، نامزد جایزه بوکر 2020 شد.
دانگارمبا که همچنین یک فیلمساز، نمایشنامهنویس و فعال اجتماعی است، پس از دریافت این جایزه گفت: «معتقدم که استقبال مثبت از آثار ادبی مانند این اثر کمک میکند تا همگی ما پیرامون آنچه انسانیت است، متحد و یکپارچه شویم.»
کلر ارمیستید، سردبیر فرهنگی روزنامه گاردین نیز درباره او نوشت «دانگارمبا توانسته از طریق سهگانه رمانهایش توسعه زیمباوه را از مستعمره انگلیس به یک کشور آزاد آشفته و مستبد ترسیم کند و برای انجام این کار یک ذرهبین شیشهای مقابل چالشهای مردم معمولی در نقاط مختلف جهان نگاه داشته تا زندگیهای خوب را در فساد فزاینده و نظم شکننده جهان مدرن شکننده نشان دهد. این همان صدایی است که باید بشنویم و به آن توجه کنیم.»