نگاهی به فیلمهای تبلیغاتی انتخابات ریاست جمهوری(قسمت دوم)
وقتی رکورد تماشاگران تلویزیون شکست!
ایران آرت: فیلم تبلیغاتی همیشه از بازوهای کارآمد در ساز و کار میدان رقابت انتخاباتی اند؛ ساز و کاری که در شش دوره ی اول انتخابات ریاست جمهوری ایران چندان مورد توجه قرار نگرفتند. در این جایگاه نگاهی داریم به چهار دوره ای که ساخت فیلم های تبلیغاتی و پخش آن از تلویزیون مورد توجه قرار گرفت که در قسمت قبل به مرور دورههای هفتم و هشتم پرداختیم و حالا نگاهی به دورههای نهم و دهم خواهیم انداخت.
دوره نهم/1384
در این دوره، هر نامزد می توانست دو فیلم کوتاه داشته باشد . بدین ترتیب، هشت نامزد و 16 فیلم وارد میدان شدند. سیاهه سازندگان فیلم ها هم نشان می داد این میدان، میدانی مهم برای نامزد ها و فیلم سازان شده است. کمال تبریزی، رسول صدر عاملی، رخشان بنی اعتماد، احمد رضا درویش، بهروز افخمی، جواد شمقدری، رسول ملا قلی پورو مهدی فخیم زاده از جمله کارگردانانی بودند که وارد این رقابت تبلیغاتی شدند.
کمال تبریزی ، فیلم اول آقای هاشمی رفسنجانی را ساخت که تقریبا هنوز نمونه و نماد فیلم های تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری است. در این فیلم، تبریزی سراغ زندگی خصوصی او که سال ها رئیس جمهور و رئیس مجلس بوده رفت. هاشمی در خانه اش در حالی که نامه ای به " دردانه عزیز "ش می نوشت، از مشکلات و مسیری که طی شده می گفت. دیدن آیت الله، بدون لباس روحانیت در کنار همسرش، عفت ، نماهایی ماندگار بود.در دومین فیلم آقای هاشمی ، صدر عاملی تعدادی جوان را در میز گردی روبروی او نشانده بود که در انتها دختری جوان علیه شرایط موجود می شورید و آیت الله را به گریه می انداخت. جواد شمقدری در هر دو فیلمش برای آقای احمدی نژاد ، سبکی ساده و روایی را برای ساده زیستی شهردار تهران انتخاب کرده بود. که در نهایت جواب هم گرفت. فیلم آقای علی لاریجانی ، رئیس سابق صدا و سیما را هم مهدی فخیم زاده ساخته بود. در این فیلم، فخیم زاده و دانیال حکیمی در حال بدن سازی و هارتل زدن به سخنان فلسفی لاریجانی گوش می دادند تا خاطره عضلات فخیم زاده از حرف های لاریجانی ماندگار تر شود. مرحوم رسول صدر عاملی در فیلم آقای محسن رضایی، او را روبه رویش نشانده بود و با آن عینک آفتابی بزرگ و مشهورش ، گویی فرمانده سابق سپاه را بازجویی می کرد.بهروز افخمی در سومین دوره پیاپی فیلم سازی اش ، فیلم رئیس مجلس سوم را می ساخت که شباهت زیادی به فیلم تبلیغاتی سال 76 خاتمی داشت. آقای مصطفی معین، ساخت فیلم تبلیغاتی اش را به رخشان بنی اعتماد و سعید ابراهیمی فر سپرد. در بخش اول، گفت و گو با سعید حجاریان و در بخش دوم گفت و گو با جوانان که هیچ کدام از هر دو بخش،شور و هیجان نداشتند. احمد رضا درویش در فیلم آقای قالیباف ، او را در برابر اسماعیل میر فخرایی، مجری کار کشته قرار داد و تصاویری خوش آب و رنگ از خلبانی، فرمانده سابق نیروی انتظامی ، نشان داد. اما عجیب ترین فیلم این دوره، فیلم آقای مهر علیزاده، رئیس سازمان تربیت بدنی بود. فیلمی که مرحوم زینال زاده ، بازیگر فیلم بای سیکل ران برای او ساخت، شباهت قریبی به فیلم های جشنواره پسند داشت. فیلم با به دنیا آمدن مهر علیزاده و بزرگ شدنش و همین طور نمایش باهوشی اش در کودکی شروع می شد و تا زمان فعلی و اهدای گل سرخ به مخاطبان به پایان می رسد.
دوره دهم/1388
چهار نامزد در این دوره حاضر بودند اما تعداد کارگردان ها نشان می داد که فیلم ها ، مهمند. جواد شمقدری، مجید مجیدی، احمد رضا درویش، محمد علی فارسی، علی معلم و بهروز افخمی پا در میان گذاشتند. جواد شمقدری هر دو فیلم آقای احمدی نژاد را ساخت که نگاهی به چهار سال ریاست جمهوری و سفرهای استانی داشت، اما آن چه در این دو فیلم بیشتر به چشم آمد، سبزی کاری با پیژامه در باغچه حیاط خانه رئیس جمهور توسط احمی نژاد بود. اگرچه در مقابل این فیلم ، سی دی ای با نام " 90 سیاسی " در خیابان ها دست به دست می شد که مجموعه ای از انتقادات بر پایه ی اعداد و ارقام بود. مجید مجیدی در فیلم تبلیغاتی اش سراغ دوران مدیریت هشت ساله جنگ رفته بود و درویش در دومین فیلم تبلیغاتی ، تمی گفت و گو محور را سر وشکل داده بود. افخمی برای چهارمین بار پیاپی ، فیلمی تبلیغاتی ساخت که این بار ، محورش گفت و گویی سه نفره بود. محمد علی فارسی، مستند ساز کار کشته هم نگاهی مستند وار به زندگی جنگی و سیاسی آقای رضایی داشت. با این حال تمام این فیلم ها زیر سایه مناظره های داغ و زنده قرار گرفت که در تاریخ تلویزیون ایران بی سابقه بود و یکی از آن ها، رکورد تماشاگران تلویزیون را شکست.