موزه کونستن| ینس هانینگ
هنرمند جنجالی به خاطر دو بوم خالی محکوم شد/ ماجرای عجیب یک نمایشگاه نقاشی
یک هنرمند ۵۸ ساله دانمارکی که دو سال پیش دو بوم نقاشی خالی را به عنوان «هنر مفهومی» به یک موزه فروخته بود به بازپرداخت مال محکوم شد.
ایران آرت: موزه کونستن در شهر آلبورگ دانمارک در سال ۲۰۲۱ «ینس هانینگ»، نقاش برجستهای که به خاطر آثار هنریاش در زمینه نابرابری سطح درآمد، مهاجرت و شرایط دشوار کاری شناخته شده است، را به استخدام درآورد تا وی دو عدد از آثار قدیمی خودش را بازسازی کند.
این دو اثر، که موزه انتظار داشت دو نقاشی روی بوم باشند، با نامهای «میانگین درآمد سالانه یک استرالیایی» و «میانگین درآمد سالانه یک دانمارکی» متعلق به سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۱۰ بودند. با این حال زمانی که موعد تحویل کار رسید، مسئولان موزه در صندوق دریافتی دو بوم خالی بزرگ را پیدا کردند که رویشان نوشته شده بود: «پول را بگیر و فرار کن».
به گزارش یورونیوز، موزه کانستن بعداً بومهای خالی را به نمایش گذاشت، اما از آقای هانینگ خواست که پول پرداختی را پس بدهد، زیرا او قرارداد آنها را نقض کرده بود. آقای هانینگ از بازپرداخت پول سر باز زد و در نتیجه موزه از او به دادگاهی در دانمارک شکایت کرد.
او در یک برنامه رادیویی در این خصوص گفت: «مسئله این است که من پول آنها را برداشتم و اسم این کار دزدی نیست. این در واقع شکستن قرارداد است و این شکستن هم بخشی از کار هنری من به حساب میآید.»
این هنرمند دانمارکی با بیان اینکه این کار نمایشی، فرمی از اعتراض در مورد شرایط کار است گفت اگر کارگران هم وضعیت وحشتناکی مثل او دارند باید کارهای مشابهی انجام دهند.
وی گفت: «اگر آنها یک شغل مزخرف دارند و دستمزد دریافت نمیکنند، و در واقع از آنها خواسته میشود که برای رفتن به سر کار پول بپردازند. در نتیجه هر چه میتوانید بردارید و آن را شکست دهید.»
با این حال دادگاه دفاعیات این هنرمند را وارد ندانست و حکم داد آقای هانینگ باید مبلغ ۶۷ هزار یورو را به موزه بازپرداخت کند.
ینس هانینگ جدیدترین فرد در فهرست بلندبالایی از هنرمندان است که «ریاکاری» و «نخبهگرایی» اغلب پوچ در دنیای هنر را برجسته کردهاند.
یکی از برجستهترین نمونههای این دست حرکات نمایشی، در سال ۲۰۱۸ و به هنگام فروش تابلوی «دختری با بادکنک» اثر هنرمند خیابانی «بنکسی» در حراج ساتبی رخ داد.
پس از اینکه این اثر به قیمت ۱.۲۸ میلیون یورو به فروش رفت، نقاشی به آرامی از روی قابش لیز خورد و توسط دستگاه خردکنی که توسط بنکسی در داخل خود قاب نصب شده بود به صورت نوار رشته رشته شد.
هرچند این اثر هنری نابود شده بود، با این حال باز به همان قیمت اصلی به خریدار فروخته شد.