از قالپاقهای نگارگری شده تا فرمهایی که هنرمند را دنبال میکنند / گالریگردی ایران آرت در چهار نمایشگاه
سارا ساسانی: در گالریگردی این هفته ایران آرت به نمایشگاههای گالریهای سیحون، شیرین، آریا و هما سرزدهایم.
ایران آرت: نمایشگاه نقاشیهای میلاد غلامی با عنوان «چرخ نگاره» در گالری سیحون، نمایشگاه آثار فرزانه وزیریتبار با عنوان «فرم فرزانه را دنبال میکند» در گالری شیرین، نمایشگاه سالانه تصویرسازی در گالری آریا و نمایشگاه نقاشی محمد عباسی با عنوان «قایق» در گالری هما، سوژههای این هفته گالریگردی ایران آرت هستند.
شهر گردان
هنرمند پس از طرح ایده برای بسط آن و پرداختن به ایده به نحوه اجرایی شدن اثرش نیز میاندیشد. میلاد غلامی هنرمند جوان در مجموعه جدیدش با عنوان «چرخ نگاره» در گالری سیحون شکل جدیدی از اجرا را به نمایش گذاشته است. او در این آثار با اقتباسی از نگارهها و آثار نگارگری گذشته با اجرایی جدید و منحصر به فرد طرح ذهنی خود را مستقل از دیگر آثار کرده است.
غلامی بخشی از متعلاقات ماشین یا همان قالپاق را به عنوان بستری واحد برای پرداختن آثارش در نظر گرفته. او فضای نگارگریهای گذشته تاریخی نقاشی ایران را که دارای پرسپکتیوی خاص هستند بر روی این قالپاقها باز پرداخت کرده اما این تنها یک وامگیری است چرا که در اصل اثر تفاوتهای بسیاری در آثار ایجاد کرده است.
میلاد غلامی فضای نقاشیهایش را با طرحهایی از شهر تهران معاصر و مدرن اجرا کرده است و نشانههایی عمومی، بارز و گویا از شهر تهران همچون برج آزادی، هواپیما، آسمانخراشها و برجهای مسکونی، خیابانها و وسایل نقلیه متراکم را به تصویر کشیده است. علاوه بر فرمهای اینچنینی او در راستای محتوای اثر مراودات و مناسبات شهری را نیز به تصویر کشیده است. او در قالب محتوا نیز به زندگی و معاشرتهای مدرن و شهری پرداخته است، میزهایی طویل که اجلاسسران را نشان میدهد، سرانی که بخشی از میان عناصر انسانی نگارگریهای گذشته بیرون کشیده شدهاند و بخشی دیگر مردانی در لباس امروزی و معاصر هستند. علاوه بر آن زندگی خصوصی مردم در طبقه متوسط و همچنین حضور و تردد مردم در خیابانهای شهر نیز به چشم میخورد.
از لحاظ تکنیکی نیز آثار میلاد غلامی مورد توجه و قابل بحث هستند؛ او با ترسیم آثار بر سطحی مدور و از قضا محدب، مجاب به ترسیم نوع دیگری از پرسپکتیو شده است که ترکیبی از پرسپکتیو رایج در هنر پاپ غربی و پرسپکتیو مینیاتوری شرقی است، او طرح دیگری از تناسبات و عمق میدان را برای طراحی عناصر تصویر اتخاذ کرده است که پرداختن به آن بسیار مورد توجه است.
نمایشگاه آثار میلاد غلامی با عنوان «چرخ نگاره» تا 31 شهریور در گالری سیحون ادامه دارد. گالری سیحون در خیابان وزرا، کوچه چهارم، شماره 11 واقع شده است.
فهمیدن فرم
«بر اساس یکی از شعارهای معروف مدرنیستی FFF یا "form follows function" به این معنا که فرم تابع عملکرد است که بعدا توسط طراحان پست مدرن با بهکارگیری عبارت "form follows fiasco" مورد نقد قرار میگیرد، هنرمند به عنوان آخرین تفسیر "form follows farzane" را پیشنهاد میدهد. ... » این متن بخشی از بیانیه نمایشگاه آثار فرزانه وزیریتبار است. این مجموعه با عنوان «فرم فرزانه را دنبال میکند» در گالری شیرین در حال نمایش و برگزاری است.
فرزانه وزیریتبار در مجموعه جدیدش با چیدمانی از ترکیب مواد، پرفورمنس، مجسمه و ویدئو به طرح موضوع ذهنیاش میپردازد. از آن جایی که وزیریتبار در دانشگاهی در آلمان مشغول تحصیل است تاثیر آموزههای این دانشگاه به ویژه برخورد با آثار غربی؛ بیتاثیر در پرداختن به این مجموعه به ویژه فرم اثر نبوده است. فرزانه در این آثار به مسئله فرم به شکل فینفسه پرداخته است. او با رسانههای مختلف تلاش کرده است فرم را نمایش دهد، او مجسمهساز است اما آثار ویدئویی در این نمایشگاه مسلط هستند، او در این آثار با استفاده از اشیایی همچون فویل آلومینیومی، نایلون، کاغذ و پارچه به طرح موضوع فرم پرداخته است و خود را سوژه اثر قرار داده است و فرم را به دنبال خود میکشد. او تلاش میکند فرمهایی از خود و اشیای اطرافش را ایجاد کند و به نمایش بگذارد. در بخش اول این نمایشگاه فویلهای آلومینیومی اعم از فرم گرفته و فرم نگرفته بر روی دیوار نصب شدهاند و مخاطب در برابر آنها از شدن و صورت پذیرفتن و نشدن یا همان بالقوه ماندن دچار تعلیق میشود.
در بخش دوم نمایشگاه بخشی از تلاش برای فرم یافتن در بخش اول به نتیجه میرسد و مخاطب با آثاری شکل گرفته مواجه میشود. بخشی از نمایشگاه نیز متعلق به آثار مجسمه و نقاشی وزیری تبار است، این بخش خیلی نمیتواند مرتبط به بخش قبلی باشد و به عبارتی میتوان گفت بخش دوم تبدیل به موزهای از تجربیات هنرمند در سالهای مختلف زندگی او شده است و به نمایش تک اثرهایی از تلاشهای او در این سالها پرداخته است.
نمایشگاه آثار فرزانه وزیریتبار تا 13 شهریور در گالری شیرین ادامه دارد. گالری شیرین در خیابان کریمخان، خیابان سنایی، کوچه سیزدهم، شماره 5 قرار دارد.
سالانه تصویرسازی
نمایشگاه سالانه تصویرسازی در گالری آریا برپاست، اغلب تابستان فصل خوبی است برای برگزاری نمایشگاههای سالانه جهت نمایش، فروش و حراج آثار هنری. گالری آریا نیز این زمان را برای نمایش آثار تصویرسازی ترتیب داده است، تصویرسازی زمینهای در هنرهای تجسمی است که کمتر نمایشگاهی به نسبت دیگر شاخههای تجسمی به آن تعلق میگیرد.
گندم میراحمدی، پریسا پارسا، پردیس چوپانی، فائزه شیخزاده، سمانه صلواتی، مریم تهماسبی، محمدرضا غفاری، انسیه غفاریشاد، الهام کریمی، زهرا گنجی، بیتا مرادخانی، مرجان مظاهری، فائزه معراج محمدی، عاطفه معمار، لیدا مؤمنی، بهاره میران، مهرنوش همیشهبهار، سیما یزدانی و مریم یسلیانی هنرمندان حاضر در این رخداد سالانه هستند.
این مجموعه اثر، نمایشگاهی از آثار هنرجویان مؤسسه آریا است. رفتار درست و تحقق بخشیدن به اهداف آموزشی که یکی از مهمترینهای این اهداف، حضور افراد در عرصه حرفهای است که این نمایشگاه تلاشی در این راستا است.
این آثار در ابعاد کوچک طراحی و ارائه شدهاند. آثار تصویرسازی این هنرمندان که اغلب آنها را زنان هنرمند تشکیل میدهند، رنگ و بویی زنانه دارد و این طعم را میتوان از موضوع اثر، شیوه ارائه و در مجموع فرم و محتوای اثر دریافت کرد.
در کنار برخی آثار تصویرسازی، کلاژ و یا عروسک دیده میشود که شکل ارائه این آثار را متفاوت کرده است. تک تک این آثار یا بر اساس داستانی ترسیم شده است یا داستانی از عناصر تصویر در مقطعی از زمان توسط مخاطب قابل درک و دریافت است. آثار تصویرسازی که تا پیش از این همیشه برای یک داستان ترسیم میشد در هنر معاصر به شکل مستقل عمل میکند و خودش میتواند تولید محتوا کند و ضروری ندارد داستانی در راستای آثار تصویرسازی هنرمندان تعریف و مکتوب شود.
نمایشگاه آثار سالانه تصویرسازی آریا تا 10 شهریور در گالری آریا ادامه دارد. گالری آریا در خیابان ولیعصر، بالاتر از سه راه عباسآباد، کوچه زرین، شماره 10 قرار دارد.
سوار بر آب
«ترس، اصرار، وزش، نور، تلاطم، موج، نجات، ایثار، نفرت، فروتنی، هجرت، آتش، فراموشی، شجاعت، عشق، سرگردانی، مرگ، قهرمانی، زوال، ماجرا، رنج، فقدان و کلمات دیگر. ...» این متن بخشی از بیانیه مجموعه «قایق» اثر محمد عباسی در گالری هما است.
محمد عباسی در مجموعه «قایق» به موضوع شاید به نظر جزئی قایق پرداخته است، او در این آثار به ترسیم تصاویری از قایق پرداخته انتخاب سوژه اثری همچون قایق شاید به دلیل وضعیت استعاری و همچنین تمثیلی این عنصر باشد. قایق همیشه در طول تاریخ وسیلهای برای حمل و نقل، مهاجرت، نجات و غیره بوده است از طرفی واژههایی که عباسی در ابتدای بیانیه اثرش میآورد از دایره تأثیر این عنصر در زندگی بشر خارج نیست.
آثار این نمایشگاه در ابعاد مختلف ترسیم شده است اما موضوع تمام این آثار قایق است، قایقی که گاهی در جوش و خروش است و گاهی در آرامش به سر میبرد تا به سر منزل مقصود برسد.
قایقهای آثار عباسی بخشی از اصل ماجرا شدهاند و در جریان داستان نقش اصلی را بازی میکنند به گونهای که آنها تعیینکننده اصلی هستند که یا برسانند، یا متوقف کنند.
رنگ سبز و رنگهای نزدیک به آن بر این آثار غلبه دارند و این مجموعه را به بخشی دستنیافتنی در ذهن مخاطب میکند. عدم حضور انسان و یا اشیایی ناظر بر حضور انسانی در این آثار میتواند بر توان ابهام در این مجموعه بیافزاید. ابهامی ناشی از بودن یا نبودن، متاثر کردن یا نکردن و ... . این آثار در کنار هم مجموعهای ناشی از خلا در هستی، ایجاد کرده است.
نمایشگاه «سری قایق» تا 5 شهریور در گالری هما به نشانی خیابان کریمخان زند، خیابان سنایی، کوچه چهارم غربی، پلاک ۸، واحد یک برپاست.