از نقاشیهای آبرنگ بزرگان هنر تا هیولایی نهفته در طبیعت / گالری گردی ایران آرت در چهار نمایشگاه
سارا ساسانی: در گالری گردی این هفته ایران آرات به گالریهای آوای هنر، مرکز نبشی، هما و ایجی سرزدهایم.
ایران آرت: نمایشگاه آثار آبرنگ با عنوان «آوای رنگ» در گالری آوای هنر، نمایشگاه عکس محمد صیاد با عنوان «اقلیم حیرانی» در گالری مرکز نبشی، نمایشگاه نقاشی شادی اجباری با عنوان «تجلی هیولاها» در گالری هما و نمایشگاه عکس و چیدمان رئوفه رستمی با عنوان «زمان دوم» در گالری AG سوژههای این هفته گالریگردی ایران آرت هستند.
آبرنگها در کنار هم
نمایشگاه آثار آبرنگ با عنوان «آوای رنگ» همراه با افتتاح گالری آوای هنر در این مجموعه برگزار شد.
نمایشگاه آوای رنگ به عنوان اولین نمایشگاه این گالری تازه تأسیس به مدیریت پروین سلیمانی و مدیریت هنری وحید معینی آثاری از هنرمندان بزرگ حوزه نقاشی به ویژه نقاشی آبرنگ و همچنین هنرمندان جوان و تازه نفس این حوزه را به نمایش گذاشته است.
در این نمایشگاه دو اثر کمتر دیده شده از ناصر اویسی و صادق تبریزی و همچنین آثاری از بزرگان این عرصه مانند علی اکبر صنعتی، سمپات، میشا شهبازیان، مظلومیپور، ذینوری، بهمن نیکو، ناصر نورمحمدزاده، احمد وثوق احمدی را به نمایش گذاشته است.
در این مجموعه 43 اثر از هنرمندان معاصر ایران به نمایش درآمده است که این آثار تلفیقی از نگاه و ایده هنرمندان برجسته و جوان کشور است. این مجموعه متشکل از نقاشیهایی با موضوع فرهنگ و هنر کشور است که با تکنیک آبرنگ ترسیم و طراحی شدهاند.
گالری آوای هنر در اولین نمایش آثار هنری تلاش کرده مجموعهای مناسب و در خوری را از هنرمندان فعال در زمینه نقاشی آبرنگ گردآوری کند که دیدن این مجموعه خالی از لطف نیست.
نمایشگاه آثار گروهی با عنوان «آوای رنگ» تا 25 مرداد در گالری آوای هنر ادامه دارد. گالری آوای هنر در خیابان فرشته، خیابان بوسنی، بن بست پناهی، پلاک 1 واقع شده است.
اشکهایی پشت پرده
محمد صیاد را به واسطه شغلام از سالها پیش میشناسم، او را در تمام این سالها در لحظهای به خاطر دارم که با چشمانی پر از اشک به تماشای تشییع پیکر شهدای خبرنگار در حادثه سقوط هواپیمای سی 130 نشسته بود. من، محمد صیاد، محسن شاندیز، ساتیار امامی و بسیاری از عکاسان خبری بر روی ارتفاعی نشسته بودیم و نظارهگر تشییع پیکر بیجان همکارانمان بودیم.
امروز پس از سالها همکاری و فعالیت در این عرصه نظارهگر مجموعهای از عکسهای صیاد صبور در گالری مرکز نبشی هستیم. مهرداد افسری کیوریتور این نمایشگاه به بخشی از عکسهای صیاد پرداخته و بخشی از تاریخ مستند خاورمیانه را به نمایش گذاشته است. تاریخ مهاجرت آوارگان کُرد عراقی به مرزهای ایران که سی سال پیش عکاسی شده و تا به امروز جز در برخی خبرگزاریهای خارجی در ایران به نمایش درنیامده است.
برخی از این عکسها آگراندیسمان (بزرگنمایی) شدهاند تا بتوان عمق درد و پریشانی هجرت و آوارگی را در چهره زنان و کودکان عراقی دید. ویژگی اصلی عکسهای صیاد، مستند بودن این تصاویر است و اینکه این ابژهها روزی در آن نقطه وجود داشته و تنها امروز جای آنها در ذهن مانده و تصویر آن بر نگاتیوهای صیاد.
محمد صیاد صبور، متولد سال 1326 در بندر انزلی است. او پس از دورهای همکاری با آتلیه فتوپلاژ در تهران، در سال 1348 به عضویت کانون خبرنگاران درآمد و از همان سال فعالیت خود را در عرصه عکاسی خبری آغاز کرد. او از سال 50- 57 با روزنامه آیندگان همکاری کرد و از سال 57 و در آستانه انقلاب همکاری خود را با خبرگزاری آسوشیتدپرس (AP) آغاز کرد و تا سال 80 به همکاری خود با این آژانس خبری امریکایی ادامه داد. همچنین عکسهای بسیاری از او در کتابهای مختلفی همچون انقلاب نور، 444 روز، دفاع عاشقانه و جنگ تحمیلی به چاپ رسیده است.
در این مجموعه عکسهایی به چشم میخورد که همراه با کپشن و توضیحات عکس بر روی دیوار نصب شدهاند؛ همان توضیحاتی که عکاس در هنگام ارسال و انتشار عکسها در زیر آنها قید کرده. علاوه بر این تعدادی از مجلات خبری فرانسوی که عکسهای صیاد در آنها به چاپ رسیده در این نمایشگاه دیده میشود.
این مجموعه نمایشگر بخشی از سالها فعالیت صیاد در دوران کار حرفهای اوست و بخشی از آثار ش را که بیشتر مربوط به جنگ ایران و عراق است، میتوان در آرشیو خبرگزاری ایرنا و بخش عمده عکسها تنها در آرشیو شخصی عکاس باقی میماند و شاید هیچوقت شانس دیده شدن را پیدا نکنند.
نمایشگاه آثار محمد صیاد تا 8 شهریور در گالری مرکز نبشی ادامه دارد. گالری مرکز نبشی در خیابان ویلا، نبش کوچه خسرو قرار دارد.
هیولایی نهفته در طبیعت بیجان
اینکه گذشته هنرمند بخشی از اوست، اینکه هنرمند از جامعه خود جدا نیست و اینکه هنرمند در آثارش از تجربه زیستهاش میگوید امری پذیرفتنی و صحیح است. هنرمندان از دغدغههایی میگویند که روزی در جریان زندگی بر ذهن و احساسشان تاثیر گذاشته است. شادی اجباری در مجموعه جدیدش با عنوان «تجلی هیولاها» به بخشی از گذشتهاش میپردازد که از قضا گرهخورده با مردمان و معماریای که اطراف او بوده است. شادی در یزد به دنیا آمده است و در این شهر در بناهایی به بلندی بادگیرها زندگی کرده است و در همسایگی زردشتیان منطقه کویری زندگی کرده است. او از کودکی خود ابژههایی را به یاد میآورد که بخشی از طبیعت بیجان هستند و کودکی او همراه بوده با هیولاهایی که از دل این اشیاء بیرون میآمدند. استخوان، جمجمه، صدف، رَنده و غیره، همه اشیایی هستند که از نظر شادی گاهی غول پیکر میشوند.
آثار شادی اجباری در ابعاد مختلف و نسبتاً بزرگ ترسیم شدهاند. این آثار که اغلب در دو پلان (پیشزمینه و پسزمینه) طراحی شدهاند. اجسامی بیجان در پیشزمینه قرار دارند و پسزمینه در بیشتر آثار تیره است. این مجموعه نشاندهنده بخشی از ذهن به جامانده هنرمند در گذشته است. گذشتهای که همیشه با ما هست و ما در هر جایی آن را با خود میبریم و به دنبال خود میکشیم.
نمایشگاه آثار شادی اجباری با عنوان «تجلی هیولاها» تا 22 مرداد در گالری هما ادامه دارد. گالری هما در خیابان کریمخان، خیابان سنایی، کوچه چهارم غربی، شماره 8 واقع شده است.
واقعبینی یک هنرمند
«زمان دوم» عنوان نمایشگاه جدید رئوفه رستمی در گالری AG است. در این مجموعه چند اثر عکاسی شده و دو فضای چیدمانی وجود دارد. این آثار به شکلی مجزا در اتاقهای مختلف قرار گرفتهاند وقتی به عنوان مخاطب از اتاقی به اتاق دیگر میروید حتما غافلگیر میشود، عکسهایی با ابعاد دقیق و عین به عین ابژههایی که در گالری وجود دارد؛ ابژههایی همچون پنجره، در، طاقچه و غیره.
رئوفه رستمی هنرمند جوان و فوتو بیس است اما در این مجموعه مسئله امر واقعی و آنچه که در نهایت واقعیت محسوب میشود، موضوع اصلی او بوده و مخاطب را در وضعیتی معلق میان امر واقعی و واقعیت محض قرار میدهد.
شاید زمان دوم، همان زمانی است که ما پس از مواجه با ابژه، واقعیت را در ذهن خود میسازیم. رئوفه با آثارش در زمان دوم ایستاده است و خود به عنوان مخاطب امر واقعی را در ذهنش ساخته و آن را با ابژه کردن و عکاسی شده در همان لحظه در مقابل مخاطب قرار داده است، چنانچه مخاطب میان واقعی بودن پنجره واقعی گالری و عکس آویخته شده بر دیوار در مقابل آن با همان ابعاد دقیق و یکسان مخاطب را در شکلی از حیرت و پریشانی بر سر دو راهی امر واقعی و واقعیت قرار میدهد.
««زمان دوم» از کنار هم قرار دادن تجربههایی در حافظهام از زمانهای متفاوت که در این مکان گذراندهام شکل گرفته است؛ جابجایی زمانی- مکانی چیزها در ذهنم که گاه به واقعیت نزدیک میشوند و گاهی از آن دور میمانند. ...». این متن بخشی از بیانیه رئوفه رستمی در تشریح دغدغه او در مورد برخی از واژگان در ذهن او و تداخل آنها با دو شاخصه زمان و مکان است. رستمی با مدیومی که در دست دارد به تعبیر و تفسیر واژگان زبانی و مهم همچون امر واقعی و واقعیت پرداخته است که از لحاظ تکنیک و اجرا این مجموعه قابل تامل و ملاحظه است.
نمایشگاه آثار رئوفه رستمی با عنوان «زمان دوم» تا 17 مرداد در گالری AG ادامه دارد. گالری AG در خیابان کریمخان، خیابان عضدی (آبان) جنوبی، شماره 43 قرار دارد.