موسیقی سنتی| موسیقی ایرانی| باشگاه میلان| محمد مالمیر
غرق در موقعیتی سوررئال؛ رنگ سهگاه در میلان، موسیقی غرب در ایران!/ یادداشت محمد مالمیر
در زمانهای که سیرِ نفوذِ موسیقی غربی به ایران و به طور همزمان غربت اصالت موسیقی سنتی در حال تکامل است، انتشار ویدئویی در صفحه باشگاه فوتبال میلان که در آن از موسیقی سنتی ایرانی استفاده شده بود باعث شادمانی علاقهمندان ایرانی شد.
ایران آرت: محمد مالمیر: مخاطبان موسیقی اصیل ایرانی آخرین جایی که انتظار داشتند رِنگ سهگاه را بشنوند صفحه یک باشگاه فوتبال اروپایی در اینستاگرام بود؛ اتفاق غیرمنتظرهای که به تازگی در صفحه باشگاه میلان با پخش رنگ سهگاه اثر موسی خان معروفی رخ داد.
جدای از آنکه عدهای معتقدند این ویدئو یکی از اصول مهم ویدئو کلیپ که نشستن موزیک روی تصویر است را رعایت نکرده و مخاطب میان دیدن و شنیدن فاصلهای را حس میکند، پخش این ویدئو کلیپ برای موسیقی ایران حائز اهمیت است، چرا که هنر موسیقی یکی از پرقدرتترین هنرهایی است که میتواند نوای دل هر جامعهای را در سطح جهانی گسترش بدهد. بهخصوص موسیقیِ با اصالت ایرانی که در آشفته بازار موسیقی غریب مانده و ما آسان از کَفش دادهایم، در حالی که در آن سوی مرزها چند وقتیست از هر فرصتی استفاده میکنند تا از موسیقی شرقی و سنتها برای بازدید و توجه بیشتر مخاطبانشان بهره بگیرند.
هر چند که این ویدئو آغازِ یک گشودگیِ مُبارک وپرثمر در مسیر معرفی موسیقی ایران به جهان نیست و ما تصویرِ تکرارِ این لحظه را چندی پیش در کنفرانس انیمیشنی کمپانی اپل با ریمیکس آهنگ «سیب» سیمین غانم و همچنین سمپل کردن آهنگ «گل یخ» از کوروش یغمایی توسط کانیه وست و NAS رپرهای مشهور آمریکایی تجربه کردهایم، اما دستکم میتواند تلنگری باشد و راهی را روشن کند.
در زمانهای که سیرِ نفوذِ موسیقی غربی به ایران و به طور همزمان غربت اصالت موسیقی سنتی در حال تکامل است، بد نیست به بهانه پخش موسیقی ایرانی در صفحه باشگاه میلان این موضوع را مطرح کنیم که آیا خود ما نمیتوانیم به جای ساخت ویدئوکلیپ با موسیقیهایی که محصول زایش طبیعی جامعه ما نیستند، به موسیقی اصیل خودمان اهمیت بدهیم؟
در کوتاهی کردن ما همین بس که مسئول صفحه اینستاگرام باشگاه بزرگ ایتالیایی کپیرایت اثر را به اشتباه متعلق به یک موسیقیدان پاکستانیتبار با نام «جیم سانتی اوون» عنوان کرده بود. این قطعه از فرمهای موسیقی دستگاهی ایران با نام «رِنگ سهگاه» اثر موسی خان معروفی است که پیرایه پورافر و هومان پورمهدی آن را نواختهاند.
کوروش یغمایی در آلبوم رپر معروف آمریکایی
۲۸ خرداد ۱۳۹۷ در ایران آرت نوشتیم: شبی که تیم ملی ایران توانست صدرنشین گروهش در جام جهانی شود، آلبومی توسط NAS خواننده معروف آمریکایی و کانیه وِست منتشر شد که دو قطعه از آن، سمپلی از آثار کوروش یغمایی و همچنین یک خواننده لس آنجلس نشین بود که این خبر در هیاهوی برد تیم ملی کمتر در صفحات مجازی دست به دست شد.
روز جمعه پانزدهمین روز از ماهِ جون، آلبوم تازه «NAS» خواننده معروف آمریکایی، در همکاری با «کانیه وِست» به عنوان تهیهکننده با نامNASIR منتشر شد و این دو فیلمی از جشن انتشار این آلبوم در صفحات مجازی خود منتشر کردند که در آن سمپلی از قطعه «گل یخ» کوروش یغمایی با صدای NAS در مراسم پخش میشد که به گفته خالقش، اینکار با کسب اجازه و هماهنگی میان مدیر آثارش در خارج از کشور با کانیه وست و اجازه خود او انجام گرفته است. همچنین سومین قطعه آلبوم با نام White Label که در آن سمپلی از صدای یک خواننده پیش از انقلاب ایران و ساز هورن آن قطعه که آن سالها (که «کوچینی» هنوز برای خودش برو و بیایی داشت) با نام Prison Song منتشر شد. البته که طبق اتفاقات موسیقایی آن سالها، این قطعه هم کاوری از قطعهای با همین نام با صدای Graham Nash بود.
کوروش یغمایی همزمان با گرفتن لیسانس از دانشگاه ملی، آغاز به آهنگسازی روی چند شعر از همکلاسیاش مهدی اخوان لنگرودی کرد که «گل یخ» یکی از آنها بود. قطعهای که در برنامه «میخک نقرهای» اجرا شد و تهران او را با این آهنگ شناخت و به خارج از مرزهای ایران نفوذ کرد و در پی آن اجراهای گوناگونی در دیگر کشورهای جهان از این ترانه شکل گرفت.
اما این تنها حضور بینالمللی کوروش یغمایی نبوده؛ پیش از این هم آلبوم «ترک گوشهنشینی» را کمپانی Now Again Records که کار انتشار و گردآوری نمونههای قدیمی و جدید موسیقی پانک و راک را در گوشه و کنار جهان به عهده دارد، آن را به عنوان نمونهای از موسیقی سایکدلیک ایران منتشر کرد و مدیر کمپانی هم یادداشتی درباره او نوشت. یا آلبوم «ملک جمشید» که دو سال پیش توسط همین کمپانی در سراسر دنیا منتشر شد. «تایمز» درباره او گفته: «تصویر او همرا با گیتار الکتریک برای ایرانیها مشابه تصویر جیمی هندریکس برای بچههای غرب بود.»
استفاده کمپانی اپل از سیب سیمین غانم
سال گذشته ویدئویی از کنفرانس اپل WWDC22 منتشر شد که نشان میداد این ویدئو با آهنگ سیمین غانم شروع شده است؛ اثری که ریمیکس آهنگ سیب از سیمین غانم است و گفته میشود در آمریکا محبوبیت خاصی پیدا کرده است.
سیمین غانم در صفحه خود در اینستاگرام از انتخاب این آهنگ ابراز خرسندی کرده است و از دست اندرکاران ساخت آن یعنی فریبزر لاچینی و همچنین شاعر آن فرهاد شیبانی تقدیر کرد.
کار ریمیکس این آهنگ اعضای گروه اودزا انجام دادند که گروهی شناخته شده در سطح جهان هستند.