رامبد جوان: مخلص سلبریتیهای فضای مجازی هستم
ایران آرت: سومین نشست از سلسه نشستهای "نقد و اندیشه؛ فضای مجازی، سواد رسانهای و ارتباطات اجتماعی از منظر صاحبنظران" با موضوع "چهرههای مشهور و تاثیر آنها بر افکار عمومی" روز چهارشنبه ۱۲ دی ماه با حضور صادق زیباکلام (استاد دانشگاه و فعال فضای مجازی)، جعفر نعناکار (حقوقدان و فعال فضای مجازی) و رامبد جوان (هنرمند و فعال فضای مجازی) در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد.
در ابتدای این نشست که بدون حضور رامبد جوان آغاز شد، درباره جایگزینی واژهای فارسی برای لغت "سلبریتی" که این روزها به واسطه گسترش روزافزون شبکههای اجتماعی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد بحث شد.
به گزارش ایسنا، زیباکلام در این باره اظهار کرد که سالهاست برخی لغتها از زبانهای خارجی وارد زبان فارسی شده و مورد استفاده قرار گرفتهاند و شاید بهتر است که مدام دنبال واژه معادل فارسی برای آنها نباشیم. اما نعناکار واژه "ستاره" را جایگزین مناسبی برای "سلبریتی" دانست و با اشاره به افرادی که واژه "دلاوران" را پیشنهاد دادهاند گفت که این واژه به دلیل عمق معنایی زیادی که دارد نمیتواند برای لغت "سلبریتی" جایگزین مناسبی باشد.
حکومت در محدود کردن فضای مجازی سکه یک پول شده است
در ادامه زیباکلام در پاسخ به پرسش مجری برنامه مبنی بر اینکه به چه کسی سلبریتی گفته میشود؟ گفت: سخت است دقیق بگوییم چه کسی سلبریتی است. گاهی میتوان سلبریتی شد، بدون اینکه از پیش به آن فکر کرده یا برنامهریزی کرده باشیم. در واقع اینگونه نیست که بخواهیم از پیش تصمیم بگیریم که سلبریتی شویم و بعد از مدتی سلبریتی هم شویم. باید به این نکته توجه کرد که سلبریتی با شهرت و تخصص فرق میکند و سلبریتی شدن نیاز به اقبال عمومی دارد.
او با تاکید بر اینکه "حجم اقبال عمومی در سلبریتی شدن خیلی مهم است"، یادآور شد: تا آنجایی که من میدانم افراد شهره حوزه علم و دانشگاه، ادبیات، سیاست نمیتوانند سلبریتی باشند، مگر اینکه کار خارقالعادهای انجام داده باشند؛ به عنوان مثال آدلف هیتلر با وجود شهرت جهانی که داشت، سلبریتی نبود اما نلسون ماندلا یا ماهاتما گاندی سلبریتی بودند. ما فوتبالیستهای زیادی داریم، اما از میان آنها علی دایی سلبریتی شده است.
او در پایان سخنان خود یادآور شد: سلبریتی در ایران پدیده جدیدی است و حکومت نباید اینقدر نگران این موضوع و به طور کلی فضای مجازی باشد. حکومت باید اجازه دهد این فضا رشد و پیشرفت کند؛ چراکه اگر هم بخواهد مداخله کند، کاری از دستش برنمیاید و تا الان هم هر کاری کرده، سکه یک پول شده است. بنابراین بهتر است به مردم اعتماد کند.
من مخلص سلبریتیهای فضای مجازی هستم!
رامبد جوان، هنرمند و فعال فضای مجازی نیز در سخنانی کوتاه در تعریف سلبریتی اظهار کرد: کسی را که از منظر جمعی اهمیت داشته و تاثیرگذار باشد، میتوان سلبریتی گفت. این فرد هم بسته به نوع عملکرد و ابزار و رسانهای که در اختیار دارد میتوان جمعیتی را تحت تاثیر قرار دهد. اصولا سلبرینی معنی مثبتی دارد، اما اخیرا اینگونه شده است که در ساختارهای منفی هم به کار گرفته شود. در صورتی که سلبریتی یک معنای مثبت است و ما سلبریتی بد یا منفی نداریم.
جوان خاطرنشان کرد: از آنجایی که رسانههایی مثل رادیو و تلویزیون همواره در انحصار حکومت بودهاند و هیچ ابزار دیگری در اختیار سایر افراد که ممکن است قابلیتهای زیادی هم داشته باشند، نبوده است، طبیعی است رسانههای اجتماعی مورد اقبال عمومی قرار میگیرند.
او خاطرنشان کرد: وقتی آدمها در فضای مجازی محبوب و قدرتمند میشوند، حکومت میخواهد آنها را بین ببرد، ولی آنها از بین نمیروند. من مخلص سلبریتیهای فضای مجازی هستم و با وجود اینکه گفته میشود آنها از آن چیزی که به عرف جامعه نسبت داده میشود فاصله گرفتهاند، به آنها احترام میگذارم. این افراد قطعا آدمهای باهوشی هستند. ما باید قبول کنیم که فضای مجازی برای رشد همه چیز و حتی حکومت خیلی خوب است و باید خسارت بدهیم تا همه چیز در این فضا درست شود.