انتقاد تند یک کارگردان از صداوسیما / تلویزیون و رادیو باید محاکمه شوند
مسعود دلخواه گفت: با توجه به وضعیت تبلیغ و معرفی تئاتر در تلویزیون و رادیو معتقدم این دو باید در یک دادگاه فرهنگی محاکمه شوند.
ایران آرت: عصر سه شنبه ۲۷ آذرماه نشستی رسانهای با حضور جمع زیادی از عوامل نمایش "شاه لیر" که در تالار اصلی تئاتر شهر اجرا میشود، در سالن کنفرانس این مجموعه و با حضور تعداد کمی از اهالی رسانه برگزار شد.
در این نشست مسعود دلخواه درباره اجرای نمایشی از شکسپیر گفت: شکسپیر میراث فرهنگی همه زمینیان است، مثل مولوی و حافظ. او بخشی از تئاتر ملی هر سرزمینی است چون آثارش برای همه نوشته شده است و متنهای نمایشی شکسپیر هم برای مخاطب عام است و هم مخاطب خاص.
به گزارش ایسنا، او در پاسخ به سوالی درباره زمان حدودا چهار ساعتی نمایش که برای مخاطب امروز ممکن است طولانی و سخت باشد چرا که فضای مجازی عادات بسیاری را در خواندن و دیدن تغییر داده است؟ بیان کرد: شکسپیر متن "شاه لیر" را با همین زمان نوشته ولی آنچه از شکسپیر در ایران اجرا شده معمولا فرزندانی ناقص و در واقع چکیدهای از آثار او بوده است. با این حال به نظرم تصور غلطی از تماشاگر ایرانی داریم و من زمانی فهمیدم این تصور غلط است که نمایش "بیگانه" را اجرا کردم و آن زمان متوجه شدم ما یک قشر فرهیخته فرهنگی هم داریم که باید مورد توجه باشند، به همین دلیل ترسم از این موضوع ریخته بویژه آنکه در همین نمایش هم که وقفهای کوتاه برای استراحت درنظر گرفته شده تعداد کمی از تماشاگران رفتهاند.
دلخواه با انتقاد از وضعیت تبلیغات در صدا و سیما و برنامههای کم آنها ادامه داد: تلویزیون و رادیو باید در یک دادگاه فرهنگی محاکمه شوند، چون مگر کمک به تئاتر باید صدقهای باشد؟
وی اضافه کرد: در هیچ جای دنیا بلیت مهمان (برای تئاتر) وجود ندارد و ما هر شب ۱۵ بلیت مهمان داریم و اکثر مهمانهایی که میآیند برای گروه نیستند و البته این سیاستی است که حاکم است.
در ادامه دلخواه در پاسخ به سوالی درباره حادثه شمشیر خوردن یکی از بازیگران و پیگیریهایی که گفته بود برای بیمه بازیگران انجام میشود گفت: در این نمایش سانحه فقط شامل آقای علی اکبری نیست و افراد دیگری را هم داشتیم که حالشان بد شد و اورژانس به اجرا آمد. در این راستا ما یکصد بازیگر را بیمه مسئولیت کردیم ولی از مسئول تئاتر شهر انتقاد دارم که فراموش کرد به ما بگوید سالن بیمه بوده و نمیدانم چرا نگفتند چون ما این همه هزینه کردیم بدون اینکه از چنین موضوعی اطلاع داشته باشیم.
در این نشست همچنین مهدی سلطانی در پاسخ به سوالات مطرح شده گفت: اگر نمایشی خسته کننده باشد پنج دقیقه هم زیاد است و اگر جذاب باشد ۴ ساعت هم طول بکشد، مخاطب دارد. در اروپا نمایشهایی بوده که از طلوع آفتاب شروع شده و غروب آفتاب تمام شده و مردم شام و نهار خود را هم همانجا خوردهاند. البته پاشنه آشیل ما ممکن است همین زمان باشد چرا که عدهای فکر میکنند چطور روی این صندلیها چهار ساعت بنشینند و بعد بخاطر رودربایستی نتوانند بروند.
الهام پاوهنژاد دیگر بازیگر این نمایش هم در سخنانی بیان کرد: چند سالی از آخرین کاری که در تئاتر شهر داشتم گذشته و امسال متوجه شدم شرایط سخت افزاری سختتر و منهدمتر از گذشته بود. خواهش من از مسئولان این است که اندکی از آنچه در جشنوارهها بریز و بپاش میشود و آخر هم نمیفهمیم در آنها چه اتفاقی افتاده است، صرفهجویی شود تا برای بخشی از تئاتر شهر، این خانه ما خرج کنند چون تهویه تئاتر شهر واقعا اذیتکننده است و نه حق ما است که به عنوان تولید کننده یک اثر نمایشی در این شرایط باشیم و نه تماشاگر که برای چنین وضعی هزینه کند.
بهاره رهنما هم در بخش پایانی نشست گفت: متاسفانه (در میان اهالی فرهنگ و هنر هم ) شکسپیرگو زیاد داریم ولی شکسپیربین کم داریم و جای تعجب و نقد است که حتی برخی منتقدان خوب هم میگفتند چرا ما باید سه ساعت بیایم شکسپیر ببینیم؟ همه چیز ما ویترین شده است.
در این نشست، تعداد دیگری از بازیگران و نیز قاسم جعفری مشاور پروژه هم حضور داشتند.