محسن چاوشی و چهارمین اثر درباره حضرت علی/ رازهای جذابیت محسن چاوشی
چاوشی رمز و راز موفقیت را خوب میداند و در همه مدت این حدود دو دهه فعالیت، محبوبیت خود را حفظ کرده است.
ایران آرت: علی رستگار در جام جم نوشت: محسن چاوشی باوجود برخی انتقادات که قدرت و توانایی صدایش را زیر سؤال میبرند و برگزار نکردن کنسرت و دوری از اجرای زنده را هم در این مورد دلیل میآورند، به قدری ویژگی و امتیازات خوب در فرم و لحن و مضمون آثارش دارد که اتفاقا همان نقطه مورد نقد و هدف را تبدیل به فضایی رازآلود و همه مخاطبانش چه دوستداران و چه مخالفانش را کنجکاو و تشنه اجرای زنده نگه داشته است و همه منتظرند تا روزی محسن چاوشی در این زمینه دست به یک غافلگیری موسیقایی بزند.
اما فارغ از این گمانهزنی، عجالتا محسن چاوشی تا همینجا و حتی با همین حرکت پیوسته و باثبات هم، کارش را انجام داده و طوری رفتار کرده که مخاطبان همیشه منتظر اثر جدیدی از او هستند.
نکته مهم اینکه اغلب هم این انتظار همواره با رضایتمندی همراه است و دستکم دوستداران چاوشی، از شنیدن اثر جدید خواننده محبوبشان پشیمان و سرخورده نمیشوند و کم و بیش میتوان به استاندارد و جذابیت قطعات او اذعان داشت.
چاوشیخوان مردم تنها، صدای زخمی و خشدارش را در گوش جان مخاطبان رها میکند و از عشقی میگوید که او و این مردم بزرگ به مولای تنها و باشکوهشان دارند.
یکی از نکات مثبت و ویژگیهای چاوشی این است همانقدر که به وجه سرگرمکننده و جذابیت موسیقی اهمیت میدهد و نمونههایش را در قطعاتی که برای تلویزیون و سینما خوانده همچون چه شد (بانوی عمارت)، شهرزاد و سنتوری میتوان شنید، از اجرای قطعاتی مذهبی هم غافل نیست و در سالهای فعالیتش عشق و ارادتش به اهلبیت(ع) را نشان داده است.
قطعات امام رضا(ع) (تو دل یه مزرعه یه کلاغی رو سیاه/ هوایی شده بره پابوس امام رضا)، اجرای قطعات ظهر عطش و غدیر خون از آلبوم سلام آقا، غریب مادر، راه کربلا و... برخی از آثار چاوشی درباره ائمه معصومین هستند.
نکته مهم و قابل اشاره دیگر اینکه چاوشی این مضمون و محتوا را در قالبی جذاب اجرا و آنها را ماندگار میکند. وقتی او بهعنوان خوانندهای محبوب، عشق و باور قلبیاش را اینچنین زیبا میخواند، توجه طیف وسیعی از جوانان و نوجوانان را هم به اهلبیت(ع) معطوف میکند.
شاید تاثیری که چاوشی در این زمینه روی نسل جوان میگذارد، کم از قدرت تاثیرگذاری حدیث و منبر و توصیههای دینی نداشته باشد. قدرت مضمونی متن ترانهها که حقایقی زیبا از بزرگی و ویژگیهای ائمه را به ملموسترین شکل بازتاب میدهد در ترکیب با شور و جذابیت اجرای چاوشی، ضمن فاصله بعیدی که با بعضی از آثار کلیشهای موسیقی مذهبی دارد، تاثیرگذاری و موفقیت و ماندگاری این آثار را تضمین میکند.
ارزش افزوده چاوشی به کنشگری عملی و اجتماعی او برمیگردد که به بازتاب اعتقادات و منویات قلبیاش در قالب تولید آثار مرتبط بسنده نمیکند و در عمل هم سیره اهلبیت را با جدیت پیگیری میکند. کوشش مدام او برای آزادی زندانیان که در شبکههای اجتماعی هم بازتاب مییابد، یکی دیگر از دلایل مهم محبوبیت ۲۰ساله چاوشی است.در میان آثار مختلفی که چاوشی برای ائمه و اهل بیت خوانده، ۴قطعه تنهاترین، علی(ع)، اسدا... و عدل موثق به حضرت علی(ع) اختصاص دارد.
تنهاترین
تنهاترین، اولین قطعهای است که چاوشی برای امام علی(ع) خواند؛ تک آهنگی رسمی محصول سال ۹۳ با ترانهای از حسین صفا، آهنگسازی و تنظیم چاوشی که به مناسبت شبهای قدر منتشر شد. سوز و غم شهادت امام اول شیعیان همانقدر که در تنظیم قطعه وجود دارد در متن ترانه هم محسوس است و مکمل همدیگر میشوند. از همین رو آن نی آغازین با صدای خسته چاوشی که میخواند: انفس تو سینه محراب حبسه/ هوا بغضش گرفته ابر خسته س/ کی از دنیا دلش انقدر خونه/ که حتی صبرشم از صبر خسته سب تکمیل میشود و بعد در ادامه با فریاد خواننده موقع خواندن ابا اینکه سوگوار و بیقراریب به اوج میرسد.
علی (ع)
دومین قطعه چاوشی درباره مولای متقیان، قطعهای به نام اعلیب(ع) است که سال ۹۹ منتشر شد؛ با ترانه و آهنگسازی چاوشی و تنظیم امیر جمالفرد. این بار مناسبت تولید و انتشار این قطعه، عیدسعید غدیر خم بود و طبیعتا به همین دلیل سازوکاری بسیار متفاوت از قطعه سوگوارانه تنهاترین داشت. قطعهای که با شور و حالوهوایی حماسی، هم عشق و ارادت به امام علی را بهخوبی نشان میدهد هم حاوی برخی ویژگیهای حضرت است. نکته مهم درباره این قطعه شباهت تنظیم و حسوحال آن به قطعه شیدایی از آلبوم امیر بیگزند است که چاوشی در سال ۹۵ منتشر کرده بود و آن (بیا بیا که شدم در غم تو سودایی) اینجا و در وصف حضرت علی(ع) تبدیل به (کشان کشان تو مرا کی بکشانی به نور) شد.
اسدا...
سومین اثر چاوشی برای حضرت علی(ع) قطعهای به نام اسدا... است که سال ۱۴۰۰ منتشر شد و باز هم همچون قطعه علی(ع) حالوهوای شاد و حماسی و مناسب عیدسعید غدیر خم داشت؛ قطعهای با ترانه و آهنگسازی چاوشی و تنظیم اشکان عرب. اجرای پرشور حماسی، پر از حرکت و تصویر است و بهویژه آنجا که میخواند: افاتح خیبر اسدا... علیب مخاطب اهل ذوق را یاد تابلوی نقاشی فاتح خیبر حسن روحالامین هم میاندازد. شروع اثر هم انگار کاور از اجرای آثار موسیقایی شیعیان پاکستان است، نظیر آنچه همایون شجریان در خواندن تیتراژ فیلم شعلهور و بهرهگیری از صدای نصرت فاتح علیخان انجام داده بود.
عدل موثق
چهارمین و تازهترین اثر چاوشی درباره مقام و جایگاه حضرت علی(ع) قطعه عدل موثق است که بهتازگی و به مناسبت شبهای قدر امسال منتشر شده؛ قطعهای با ترانه امید روزبه و آهنگسازی چاوشی و تنظیم اشکان عرب. نکته مهم این اثر این است که با وجود لحن غمگنانهای که دارد، خودش را در قید و بند سوگ نگه نمیدارد و بیش از آثار قبلی برخی صفات مولا را بیان میکند و جهان بیعلی و بدون تاسی از ویژگیهای او را هیچ و شر میداند.