روز اول جشنواره موسیقی فجر پرشور برگزار شد
سفر خیالی موسیقی از پاریس تا تهران
تالار وحدت در نخستین شب جشنواره موسیقی فجر میزبان رامبرانت تریو از هلند بود.
جمعه 24 دی ماه تالار وحدت در سومین سئانس برنامههای خود، میزبان گروه رامبرانت تریو و حسام اینانلو بود.
همه اجراهای نخستین روز از سی و دومین جشنواره موسیقی فجر با قرائت بیانیه ستاد برگزاری جشنواره موسیقی فجر آغاز شدند. در این بیانیه آمده بود: "جشنواره امسال را شاید بتوان تاریخیترین جشنواره در طول سی و دو دوره گذشته ارزیابی کرد. رحلت آیت الله هاشمی رفسنجانی در آستانه برگزاری این رخداد فرهنگی که منجر به لغو ٢ روز اول جشنواره و جابجایی ده ها برنامه در جدول جشنواره گردید، یکی از موارد استثنا و بی سابقه در اجراییات این دوره بود که با تلاش همکاران و همراهی هنرمندان ارجمند به خوبی انجام گرفت. ستاد سی و دومین جشنواره موسیقی فجر ضمن تسلیت مجدد ارتحال آیت الله هاشمی رفسنجانی یار دیرین امام و رهبری، مخاطبان عزیز را به دیدن برنامههای جشنواره دعوت میکند."
تریوی هلندی "رامبرانت" که متشکل از رامبرانت فرِریکس نوازنده پیانو، وینسنت پلنر نوازنده پرکاشن و تونی اورواتر نوازنده کنترباس است، به واسطه همکاری با هنرمندانی مانند کیهان کلهر و حسین علیزاده، برای مخاطبان ایرانی شناخته شده است، اما نخستین حضور آنها در ایران به اجرایی متفاوت اختصاص داشت.
در بخش اول برنامه آنسامبل رامبرانت روی صحنه رفت و به اجرای تعدادی از آثار خود پرداخت. این بخش با بداهه نوازی در فضایی آرام آغاز شد و به تدریج حالتی پر هیجان پیدا کرد. پیزیکاتوهای پر شتاب کنترباس به همراه ریتم کوبنده پرکاشن ادامه یافت و پس از آن بار دیگر آرامش بر صحنه حاکم شد. در ادامه جملههای آرام پیانو با تکرار بر روی بستری از ضربات محکم سنج، زمینه را برای تغییر دوباره فضا آماده کرد. آنچه در اجرای تریوی رامبرانت شنیده شد ترکیبی از موسیقی جز، باروک و خاورمیانه بود که بخشهای مختلف آن را جملهای ملایم که به صورت ترجیع بند تکرار میشد به یکدیگر متصل میکرد.
پس از آن رامبرانت فرِریکس ضمن ابراز خوشحالی از حضور و اجرای برنامه در ایران، با اشاره به پیانوی تالار وحدت گفت: سال 1806 یک پیانوی ارزشمند از طرف پادشاه ناپولی به ایران قدیم هدیه داده شد که شاید الان در موزه یا جای دیگری نگهداری شود. آن زمان که فیس بوک و اینستاگرام و... وجود نداشت مرز بین فرهنگ ایران و فرانسه بسیار عمیق بود اما حالا همه باخ و مندلسون و... را میشناسند. همچنین وقتی قرار شد به ایران بیاییم متوجه شدم که ایرانیها موسیقی خاص خودشان را روی پیانو اجرا میکنند. حالا ما و شما در یک سفر خیالی موسیقی خودمان را با هم قسمت میکنیم و ما بخشی از موسیقی قدیم ایران به نام " چهارپاره" را اجرا میکنیم.
پس از آن کنترباس در فضایی ایرانی اجرای چهارپاره ماهور را آغاز کرد و سپس پیانو که با گرفتن سیمهای پشت آن، صدایی زنگدار مانند سه تار پیدا کرده بود به اجرای ملودی ایرانی پرداخت. این قطعه در ادامه به فضایی متفاوت وارد شد و گروه با انعطاف بالا به صورت متناوب موسیقی ایرانی و غربی را نواختند.
با اجرای قطعه کوتاه دیگری بر اساس موسیقی ردیفی ایران، نوبت به حضور حسام اینانلو بر روی صحنه رسید تا بدون حضور نوازنده پیانو، به اجرای قطعهای بپردازند که یادآور همکاری اخیر اینانلو و و تونی اورواتر نوازنده کنترباس در آلبوم "وهم" بود. بداهه نوازی اعضای گروه در فضایى معلق و با تکرار جملههای مختلف انجام شد و پس از آن در میانه اجرا نوازنده پیانو هم به گروه پیوست تا ملودیهای ایرانی را با پیانوی خود بنوازد. قطعه بعدی این بخش هم بدون حضور نوازنده پیانو به فضاسازی و انتقال مفهوم با جملات ساده و ظریف اختصاص داشت.
سی و دومین جشنواره موسیقی فجر با ریاست حمیدرضا نوربخش از 24 دیماه در 6 سالن شهر تهران آغاز شده و با برگزاری مراسم اختتامیه در جمعه 1 بهمنماه در تالار وحدت تهران به کار خود خاتمه خواهد داد.