این چهار نفر وسط دعوای گلپا و شجریان را گرفتهاند!
چند روایت درباره نزاع بزرگان؛ شجریان VS گلپا!
کبر گلپایگانی، خواننده قدیمی ایران، چند روز پیش در گفتوگویی از همکارانش گلایه کرده بود...
ایرانآرت: اکبر گلپایگانی، خواننده قدیمی ایران، چند روز پیش در گفتوگویی از همکارانش گلایه کرده که آنها در برابر بیکاری ٣٨ ساله و خانهنشینشدنش سکوت اختیار کردهاند؛ درحالیکه با توجه به نفوذی که در صداوسیما و مدیران کلان فرهنگی داشتهاند، میتوانستهاند با دادن مشاورههایی از حق و حقوق ازدسترفته اینان که خانهنشین شدهاند، دفاع کنند و حتی بستر بازگشت دوبارهشان را برای کارکردن در محافل موسیقی فراهم کنند. بنابراین به استاد شجریان، مرحوم لطفی و گروه چاوش که در آن سالها با قدرت کار میکردهاند، اعتراض میکند و بعد از ٣٨ سال دوباره از مسائلی حرف میزند که قبل از این هم، نه با این میزان تأکید، دربارهاش گفته بود. بههمیندلیل رضا آشفته در روزنامه شرق با چند نفر از منتقدان موسیقی و اهل موسیقی درباره این گفتهها و شرایط آن روزگار گفتوگو کرده است.
رضا مهدوی: مقصر هنرمندانند
او میگوید ایکاش محمدرضا لطفی بهعنوان رهبر ارکستر ایرانی که بین صغیر و کبیر مطرح بود و شجریان که استاد آواز بود و هر دو در برنامه گلهای تازه درخشیده بودند و کارهای شاخصی را بهجا گذاشته بودند میتوانستند به بخشهای دیگر موسیقی سنتی کمک کنند و حتی شهرام ناظری که صدای شاخصی داشتند و توانسته بودند نفوذی داشته باشند، از طریق دولتیها این سفره پهنشده را کمی وسیعتر کنند و با دادن مشاورههای درست، این شائبه را از بین ببرند که برخی فقط برای خود و خانوادهشان فضای کارکردن را تنگ کردهاند.
البته مهدوی معتقد نیست که نظرش کاملا درست و بدون خطا باشد، بنابراین این پیشنهاد را میدهد که در دانشگاه تهران و در دانشکده هنرهای زیبا سمیناری با حضور تمام بزرگان برگزار شود و همه حرفها در این سمینار بیان شود که درواقع همه رودررو از زاویه دید خود مسائل را مطرح کنند و بتوانند این نظرگاهها را طوری سمتوسو دهند که فضای موسیقی برخوردار از انواع ژانرها و سبکها شود، چون در سالهای آغازین انقلاب با محدودشدن صدای موسیقی به رادیو و تلویزیون فقط موسیقی سنتی برخوردار از امتیاز پخش بود و دیگران نبودند و بهمرور از این تکصدایی خسته شدند و دلشان صداهای دیگر را هم خواست.
حسن ریاحی: حواشی بر موسیقی غالب است
حسن ریاحی، مدیر اسبق بخش موسیقی صداوسیما، بر این باور است که همیشه بین هنرمندان از این چیزها هست و چنین گفتههایی مد و رسم است و درعینحال، هم شجریان و هم لطفی و هم گلپا هنرمندان خوب و قابلاحترامی هستند و این مسائل هم همیشه بوده است و او نمیتواند چیزی به آن اضافه کند. او میگوید این حاشیهها بیشتر از خود موسیقی شده است و در خود تولید این روزها اتفاقی نمیافتد که در آن اثر ماندگاری تولید شود و این حواشی هم داستانهایی است که فعلا هستند.
جعفرزاده میگوید: هنرمند موسیقی فردی بسیار احساساتی و هیجانی است که خیلی زود خسته و ناامید میشود و اگر در چنین موقعیتهایی قرار بگیرد، سریع واکنش نشان میدهد. او توصیه میکند که باید فضا باز و بازتر شود برای اینکه همه اهالی موسیقی با هر نوع نگاه و گرایشی بیان شخصی خود را از مسائل داشته باشند و کسی هم مخل جایگاه آنها نشود.
این منتقد هم در مورد تصمیم حاکمیت در دهه ٦٠ برای حذف برخی از افراد و ژانرهای موسیقی معتقد است که اگر کسی کلنگر باشد، متوجه این موضوع خواهد شد و شاید برخی در سنین کهولت کلنگریشان مخدوش شده باشد یا حس تنهایی کنند یا حس کند آنچه حقش بوده نادیده انگاشته شده است، بنابراین دچار واکنشی بشود که اصلا مصداقی ندارد و نمیداند دقیقا چه کنشی منجر به این واکنش شده است.
او در پایان، آرزوی سلامتی و بهبودی میکند برای استاد شجریان و آرزوی سلامتی میکند برای استاد گلپا که هر دو از بزرگان موسیقی ایران هستند و معتقد است بهجای بیان این نوع نزاعها بهتر است فضا برای نقد علمی باز شود که این میتواند برای یک موسیقی پایدار راهگشا و سازنده باشد. درعینحال تعبیر او این است که گلپا دردی داشته و فعلا آخ گفته است و این برای هر دردمندی اتفاق خواهد افتاد.