دومین بنای بزرگ خشتی دنیا در ایران/ عکسها
دومین بنای خشتی بزرگ جهان که در کرمان قرار دارد در زمان ساسانیان ساخته شده است.
ایران آرت: ارگ راین یکی از قدیمیترین و زیباترین ارگهای جذاب دنیا است که در کرمان زیبا، در جنوب غربی شهر رایِن و روی تپهای بلند در دامنه کوه هزار، قرار گرفته است. مساحت ارگ راین، 22 هزار مترمربع است و بعد از ارگ بم، عنوان بزرگترین بنای خشتی جهان را دارد.
ارگ راین در زمان ساسانیان ساخته شده است. میگویند هیچ پادشاهی با لشکرکشیهای مختلف، نتوانست آن را فتح کند و این افتخاری بس بزرگ برای ارگ باشکوه راین است. شباهت بسیار زیاد آن به ارگ بم، از نظر معماری، ظاهر و مصالح بهکاررفته، موجب میشود افرادی که قبل از زلزله بم موفق به دیدن آن نشدهاند، به دیدن ارگ راین بروند و شباهت بسیار زیاد این دو قلعه تاریخی و تماشایی را از نزدیک لمس کنند.
معماری بنای ارگ راین
به گزارش مجله دلتا، این قلعه، از خشت ساخته شده و شکل آن مربع است. در قلب خود چند بنای اصلی دارد و با داشتن چند برج در اطراف، از این بناهای اصلی و داخلی محافظت میکند. حصاری با ارتفاع 10 متر، اطراف قلعه را در برگرفته است. در شرق آن یک دَرِ ورودی دارد.
این ارگ سه قسمت خاننشین، اعیاننشین و عامهنشین داشته است که گاهی دو یا سه طبقه هم بودهاند. همچنین بخشهای مختلف مانند زورخانه، مسجد و اصطبل داشته که به وسیله برج، بارو و پلههایی دایرهایشکل، از دیگر قسمتها جدا یا به آنها وصل میشدهاند.
قسمتهای اعیاننشین و عامهنشین ارگ راین، شارستان را تشکیل میدادند. بخشهای خاننشین، اعیاننشین و عامهنشین را میتوان از نوع ساختوساز و جنس مصالح کاربردی، تشخیص داد. هرجا مال و منال بیشتری بوده، مصالح بهتری هم استفاده شده است.
دومین بنای بزرگ خشتی جهان، از 36 قسمت تشکیل شده است که 15 عدد آن برجهای دیدهبانی بوده است. این مکان تاریخی، یک چهارم ارگ بم و ارتفاع آن از سطح دریا 2200 متر است که تا 150 سال پیش نیز قابل سکونت بود.