حادواقع گرایی: این دنیای اسباب بازی نیست، دنیای واقعی است/ گزارش تصویری گاردین از ساختمان لِگو
در گزارش تصویری که میبینید سخت میتوانید میان دنیای فانتزی و واقعی افتراق قائل شوید...
ایران آرت: در گزارش تصویری که میبینید سخت میتوانید میان دنیای فانتزی و واقعی افتراق قائل شوید. در این گزارش تصویری، تصاویری از ساختمان لِگو در دانمارک میبینید. لِگو نام تجاری نوعی اسباببازی است که توسط گروه لگو در شهر بیلوند دانمارک تولید میشود. محصولات لگو شامل قطعات کوچک رنگارنگ (اصطلاحا آجرهای لگو) عموما کائوچویی یا پلاستیکی است که میتوان آنها را به یکدیگر متصل کرد و اجسام گوناگونی ساخت. این اجسام شامل مدلهای ساده مانند خانه و قطار و کشتی یا مدلهای پیچیدهتر مانند ماشینهای شامل جعبهدنده و موتور و سیستمهای پنوماتیک هستند. آجرهای لگو را میتوان بعد از اتصال به یکدیگر به آسانی از یکدیگر جدا نمود. همچنین بعضی از محصولات شرکت لگو با تمهایی از قبیل بتمن، جنگ ستارگان و ایندیانا جونز به بازار ارائه شدهاند.
اما شاید بد نباشد در اینجا گریزی بزنیم به مفهوم هایپر رئالیتی یا فراواقعیت یا واقعیت حاد که در فلسفه معاصر کاربرد دارد. حادواقع گرایی در نشانه شناسی و فلسفه پست مدرن استفاده میشود تا عدم توانایی انسان را در افتراق واقعیت از خیال توضیح دهد، خصوصا در فرهنگهای پست مدرن با تکنولوژیهای در سطح پیشرفته. فراواقعیت مفهومی است برای توصیف راهی که آگاهی انسانی، واقعیت را در دنیایی که انبوه رسانهها قادرند به هر اتفاق یا تجربه اصیل شکل دهند یا آن را فیلتر کنند، درک میکند. برخی از مشهورترین نظریه پردازان فراواقعیت ژان بودریار، آلبرت بورگمان، دانیل بورستین و اومبرتو اکو هستند.
بودریار به واسطه ایدههایی همچون وانموده (simulation) و ابرواقعیت یا واقعیت حاد (hyper-reality) شهرت یافت.
به باور بودریار در دوران مدرن، هنر، واقعیت را بازنمایی (Represent) می کرد. اما در دوران پست مدرن، این رابطه به هم ریخته و مرز واقعیت و بازنمایی (Representation) از بین رفته، و گاهی رابطۀ آن دو برعکس شده، و واقعیت تقلیدی از بازنمایی گشته است. و بازنمایی ها به جای بازنمایی از واقعیت، از همدیگر تقلید می کنند و به یکدیگر ارجاع می دهند. بودریار این شبکۀ بافته شده از بازنمایی های رسانه ها را ابرواقعیت می نامد.
در اینجا میتوانید نمونهای از حادواقع گرایی را در لگوی دانمارک ببینید. این عکسها را ایوان بن برداشته است: