سانسور کتاب ادوارد اسنودن در چین/ اعتراض افشارگر دنیای دیجیتال
ادوارد اسنودن، نامدارترین افشاگر دنیای دیجیتال مدعی شد نسخه چینی کتاب خودزندگینامه او با سانسور در چین منتشر شده است.
ایران آرت، پیمانکار پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا و افشاگر مشهور پروژههای نظارتی دولت ایالات متحده در سال ۲۰۱۳ در صفحه شخصی خود در توییتر از سانسور شدن کتاب "ثبت دائمی" خبر داد. نسخه چینی این کتاب هفته گذشته منتشر شد و اسنودن مدعی است بخشهایی از آن برخلاف تعهدی که ناشر داده بود، از متن جا افتاده است.
افشاگر بزرگ صفحههای سانسورشده نسخه چینی "ثبت دائمی" را کنار نسخه اصلی قرار داد و از خوانندگان چینی خواست به یافتن بخشهای گمشده کمک کنند. اسنودن اعلام کرد قصد دارد نسخهای درست و ممیزینشده از کتابش را آماده و در فضای آنلاین برای مخاطبان چینی منتشر کند. او نوشت: "حالا زمان افشاگری شما فرارسیده و شما میتوانید در این راه به من کمک کنید."
به گزارش همشهری آنلاین، "ثبت دائمی" روایتی است از دوران کودکی اسنودن تا همکاری با آژانس اطلاعات مرکزی (سازمان جاسوسی سیا) و آژانس امنیت ملی. ضمن اینکه اسنودن در کتاب خود درباره موضوعهایی چون اقتدارگرایی، دموکراسی و حریم خصوصی هم حرف زده است؛ مواردی حساس و بحثانگیز که زیر تیغ سانسورچیهای چینی رفته و از "ثبت دائمی" بیرون کشیده شده است.
ممیزی گسترده نسخه چینی کتاب اسنودن در شرایطی اتفاق افتاده که این آمریکایی ۳۷ ساله در چین چهره یک قهرمان را دارد و به دلیل افشای اقدامهای هکری آمریکا علیه چین با او بسیار با احترام برخورد میشود. استفاده از اینترنت فیلترشده در چین و نوع برخورد حکومت مرکزی با موضوع هنگکنگ از دیگر موارد حساس موجود در کتاب اسنودن است.
در شرایطی که بسیاری از مخاطبان چینی مشکلی با خواندن نسخه ممیزیشده "ثبت دائمی" ندارند اما برخی کاربران در شبکههای اجتماعی از چینیها خواستهاند کتاب را نخرند و نسخه اصلی و کوتاهنشده آن را در اینترنت بیایند و بخوانند. این نسخه کامل با کمک کاربران توییتر به اسنودن جمعآوری و آماده شده است.