خشم کتابخانهها از انتشارات مک میلان آمریکا
موضوع اختلاف کتابخانهها و انتشارات آمریکا از ماههای گذشته در این کشور شدت پیدا کرده است.
ایران آرت: تصمیم اخیر انتشارات مک میلان آمریکا اعتراض بسیاری از کتابخانههای عمومی این کشور را برانگیخته است. طبق سیاست جدید مکمیلان کتابخانهها میتوانند کتابهای منتشر شده توسط این انتشارات را تنها پس از گذشته هشت هفته نسخههای منقضی کتاب الکترونیک را خریداری کنند و تنها قادر به خرید یک نسخه از کتابها خواهند بود. بسیاری از کتابخانهها اعتقاد دارند این تصمیم مکمیلان نوعی توهین به آنهاست.
به گزارش ایبنا به نقل از سی ان ان، موضوع اختلاف کتابخانهها و انتشارات آمریکا از ماههای گذشته در این کشور شدت پیدا کرده است. بسیاری از انتشارات بزرگ آمریکا میگویند کتابخانهها به تجارت آنها خسارت میزنند درحالیکه مسئولان کتابخانهها اعتقاد دارند موجب ترویج فرهنگ کتابخوانی و افزایش فروش کتاب میشوند.
موسسه تحقیقاتی پیو ماه گذشته نتایج آخرین نظرسنجی خود را از کاربران کتابخانه اینگونه منتشر کرده بود که بسیاری از کسانی که اقدام به خرید کتابی میکنند معمولاً آن را در کتابخانه جستجو کرده بودند. به گفته پیو ، بیش از 60درصد کاربران و مشتریهای دائمی کتابخانهها کتابهای قرض گرفته شده از کتابخانه را از کتابفروشیها خریداری میکنند.
اتحادیه کتابخانههای آمریکا در سال 2017 با انتشار آمارهای خود اعلام کرد بیش از 391 میلیون کتاب الکترونیکی به مشتریان خود قرض داده است درحالی که بسیاری از این کتابها بعدها توسط کاربران خریداری شده است. حتی خود انتشارات مک میلان اعتراف کرده که نزدیک به 45درصد از کتابهای فروخته شده توسط آنها قبلاً در کتابخانهها عرضه شده است.
مسئولان کتابخانه در آمریکا اعتقاد دارند تصمیم جدید مک میلان مدلی جدید و گیج کننده است و نوعی بی انصافی در حق کتابخانههاست. به گفته مسئولان کتابخانههای عمومی در اصل تجارت کتاب الکترونیک توسط آنها پررونق باقی میماند چون آنها به جای یک کتاب لیستی از کتابها را خریداری میکنند. آنها میگویند طبق تصمیم جدید انتشارات از این پس باید به کاربرانی که تقاضای امانت یک نسخه از کتاب الکترونیک را دارند، گفت که متاسف هستیم چون بیش از 200 نفر در لیست انتظار امانت این کتاب هستند!
اکثر تاجران و ناشران کتاب فکر میکنند اقتصاد صنعت نشر و چاپ ساده است. وقتی کتابی چاپی فروخته میشود دیگر امتیاز آن به شخص خریدار واگذار میشود. یعنی میتواند آن را قرض داده یا بفروشد. حالا در مورد کتابهای الکترونیک وضع کاملاً فرق میکند و ناشران در واگذاری این کتابها احتیاط بیشتری میکنند. برای کتابداران چنین منطقی برای کتابهای چاپی و الکترونیک کاملاً مشابه است. آنها اعتقاد دارند کاربران کتابخانه برایشان کتاب چاپی و غیرچاپی تفاوتی ندارد. هر کاربر بر اساس سلیقه خود کتاب قرض میگیرد و این مسئله هیچ تهدیدی برای ناشران نیست.