کد خبر: 33765 A

تغییر طراحی‌های شهری با استفاده از ادبیات

تغییر طراحی‌های شهری با استفاده از ادبیات

اخیرا طراحان شهری به دنبال آن هستند تا از ادبیات و آثار محبوب داستانی برای تغییر چشم‌انداز آینده شهرها و طراحی‌های شهری استفاده کنند.

ایران آرت: روش‌های گوناگونی برای پیش‌بینی چشم‌انداز آینده شهرها وجود دارد که تنها از طریق آمارهای جمعیتی، شمار مرگ و میلاد، نرخ مهاجرت و تکنولوژی‌های پیشرفته، شدنی نیست. راه دیگری نیز در این میان وجود دارد و آن روش‌ ادبی و کمک گرفتن از آثار برجسته داستانی برای طراحی‌های شهری است. به گزارش ایبنا به نقل از سایت دکانورسیشن، آینده شامل پاسخ‌های بشری برای تغییر الگوهای جامعه است که ادبیات برای کشف این‌که این پاسخ‌ها تا چه اندازه پیچیده، متنوع و پیش‌بینی‌ناپذیر هستند به کار می‌آید. بنابراین به سادگی می‌توان از ایده‌های ادبی برای پیش‌بینی آینده شهرها کمک گرفت؛ چرا که ادبیات می‌تواند نگاه وسیع‌تری را از خطرها و فرصت‌های پیش رو فراهم آورد. در ادامه به سه نمونه چشم‌انداز مختلف از آینده شهرهای لوون، سنگاپور و اینگلشتاد که ادبیات و آثار داستانی الهام‌بخش آن‌ها بوده‌اند اشاره می‌کنیم.

1: "اتوپیا" نوشته تامس مور که آینده شهر لوون از آن الهام گرفته است.

کتاب اتوپیا، نوشته تامس مور حدود 500 سال پیش در شهر لون، از تاریخی‌ترین شهرهای بلژیک منتشر شد. این کتاب درباره یک اجتماع و آرمان‌شهر خیالی و فرضی است که از بیماری‌های شهرهای اروپایی به دور است. شهری که در آن سراسر خوشبختی است و از فساد و جرم و بی‌عدالتی خبری نیست؛ همراه با مردمی که در آسودگی و خوشحالی کنار یکدیگر به زندگی خود ادامه می‌دهند.

با الهام از اتوپیایی که در آن بیماری نیست، سناریوی آینده شهر لون به عنوان راه‌حلی برای رهایی شهر از مشکلات زیستی-محیطی نوشته شده است.

1

 همواره گفته می‌شود که بهترین کار برای کمک به حفظ محیط زیست، عادت به گیاه‌خواری است. آینده لون این ایده را جدی گرفته و فروش و مصرف گوشت را در این شهر ممنوع اعلام کرده است. در مقابل، این شهر به همه وعده‌ها غذایی گیاهی رایگان ارائه می‌دهد. کلم در شهر لون جایگاه مهمی به عنوان نمونه محلی از سبزی‌های با ماندگاری بالا دارد؛ چرا که در هر مکان به سهولت و هرز می‌روید و به تنوع بیولوژی منظره شهری می‌افزاید.

2:"سفرهای گالیور" نوشته جاناتان سویفت، الهام‌بخش آینده شهر سنگاپور

سفرهای گالیور 300 سال پیش به عنوان دفترچه یادداشت برای یک اکتشاف‌گر خیالی نوشته شد. در طول یکی از سفرها، گالیور به یک شهر شناور بر فراز جزیره کوچکی در اقیانوس آرام برخورد که با الهام از همین شهر شناور، طراحی آینده شهر سنگاپور شکل گرفت.

2

در حالی که شهر معلق در آسمان لاپوتا از نیروهای رانش مغناطیسی در جزیره صخره‌ای برای شناور بودن در هوا کمک می‌گرفت؛ شهر سنگاپور اما به منظور اجتناب از جزر ومد سطح آب دریا بر اثر تغییرات آب‌و هوایی، از طریق بالون‌های هیدروژنی شناور است و اگر این روش به نظر کمی پرخطر برسد باید کوشید تا تغییرات آب‌وهوایی را کاهش داد.

3:"فرانکشتاین" مری شلی الهام بخش شهر اینگلشتاد

در رمان معروف "فرانکشتاین" نوشته مری شلی، یک دانشمند بلندپرواز با اعمال نیروهای الکتریکی عجیب و غریب و بدن‌های مرده انسان، هیولاهای مخوف خلق می‌کند. مخلوقات او به قدری عجیب و ترسناکند که خالق آن خود مغلوب و مقهورشان می‌شود.

 اصل ماجرای فرانکشتاین در اینگلشتاد در ایالت باواریای آلمان شکل گرفت. زمانی که هیولا در شهر گردش می‌کند شهروندان به او سنگ پرتاب می‌کنند و او برای فرار از این طرد شدگی شهر را ترک و به جنگلی پناه می‌برد. هیولا در خانه جنگلی‌اش عاشق خانواده پناهنده فرانسوی می‌شود که به دلیل انقلاب صنعتی فرانسه از وطن‌شان رانده و در کلبه‌ای قدیمی در جنگل‌های اینگلشتاد زندگی می‌کنند. گرچه هیولا جرات اینکه چهر‌ه‌ خود را به آن‌ها نشان دهد نمی‌یابد؛ اما هر روز میان درختان برای یافتن غذا و هیزم می‌گردد و هر چه که از قوت و خوراک پیدا می کند مخفیانه پشت در خانه آن خانواده فرانسوی قرار می‌دهد و آن‌ها هم هرگز پی نمی‌برند که یاری‌رسان مهربان آن‌ها چه کسی است و حدس می‌زنند شاید پای یک فرشته جنگل در میان باشد.

با الهام از اعتلای این موجود از هیولا به فرشته، با طراحی جدید آینده اینگلشتاد مواجهیم که ویژگی اصلی آن موانعی با صورتک‌های خفاشی در جاده است که از چهره‌های سه‌بعدی بزرگ و مخوف و بر اساس خفاش‌های واقعی طراحی و ساخته شده است. این خفاش‌ها سروصدای  ماشین‌های در حال حرکت جاده را به درون ماشین انعکاس می‌دهند و از این طریق اطراف جنگل در آرامش و ساکت باقی می‌ماند.


3

ادبیات طراحی شهری معماری معماری مدرن
ارسال نظر

آخرین اخبار

پربیننده ترین