تمجید خالق "سرزمین عجایب" از ویلیام فاکنر
کارول اوتس در تازهترین گفتوگویش از ویلیام فاکنر به عنوان بهترین نویسنده آمریکا نام برد.
ایران آرت: جویس کارول اوتس، نویسنده 80 آمریکایی ساله قرار است در تاریخ 16 تا 20 جولادی در کالج میلساپس در ایالت میسیسیپی سخنرانی کند و پس از مراسم آثارش را برای طرفداران امضا کند.
به گزارش ایبنا، «اوتس» تاکنون 5 بار به مرحله نهایی جایزه «پولیتزر» راه یافته است و از آثارش میتوان به «بلفور»، «سرزمین عجایب»، «دختر گورکن»، «خواهرم، عشقم»، «زامبی»، «بلوند»، و «آبشار» اشاره کرد. وی در مصاحبه زیر به سؤالهای مختلفی درباره نوشتن، کاهش میزان سواد و کتابخوانی، و علاقهاش به ویلیام فاکنر، نویسنده شهیر داستانهایِ «خشم و هیاهو» و «گور به گور» سخن میگوید.
شما جایزههای معتبر زیادی کسب کردهاید و 40 کتاب نوشتهاید. چه چیزی به شما انگیزه ادامه نوشتن میدهد؟
قصهگویی جذابیتی بیپایان دارد. علاقه ما به روایت دیگران و رازهایی که انسان را احاطه میکند هیچگاه جذابیتش را از دست نمیدهد.
آیا دریافت این همه جایزه و موفقیت سبب نمیشود در هنگام نوشتن کتاب بعدیتان دچار استرس شوید؟
از این زوایه به جوایز نگاه نمیکنم. نوشتن مانند رویا دیدن است. دستاوردهایش کاملاً خصوصی است و به دنیای بیرون و عموم ربطی ندارد.
نوشتن برای بسیاری از خوانندگان مرموز و عجیب است و همیشه برایشان جالب است بدانند چگونه، کجا، و چه زمانی مینویسید؟ دوست دارید این موضوع را با مخاطبانتان به اشتراک بگذارید؟
امروزه بسیاری از آدمها دستی در نوشتن دارند و داستان و شعر مینویسند. نوشتن دیگر پدیدهای عجیب نیست. همه ما دوست داریم داستان بگوییم و بشنویم. فقط نویسندگان افرادی هستند که برای گفتن داستانشان زمانشان را میگذارند و شخصیتهایشان را پرورش میدهند.
نویسنده موردعلاقه شما کیست؟ در واقع کدام نویسنده اهل میسیسیپی را دوست دارید؟
میسیسیپی جای خوبی برای نویسندگان است با اینکه تنها نویسنده معروف ساکن اینجا ویلیام فاکنر بود. نویسندگان دیگری چون ریچارد فورد، ادورا ولتی، و جسمین وارد نیز اینجا زندگی کردهاند. البته همیشه این اعتقاد وجود داشته است که همینگوی و فاکنر از لحاظ تأثیرگذاری، میزان موضوعات، و عمق دستاوردها مهمترین نویسندگان ایالات متحده هستند. در میان این دو فاکنر نویسنده بزرگی است زیرا دست از تجربه ادبی برنداشت و اصالت ادبی بیشتری داشت. با اینکه ارزش و احترام زیادی برای همینگوی قائل هستم اما این فاکنر است که جواب توجه مردم و رسانهها را داد.
سوالی درباره یکی از مطالبتان در توئیتر دارم. نوشته بودید: «خندهدار است! اگر ساکنین میسیسیپی اهل کتاب خواندن بودند کتابهای فاکنر ممنوع اعلام میشد.» اشاره شما به فهرست کتابخوانی مدارس در این منطق بود. متون داستانی متفاوتتر از آنچه نویسنده قصد دارد خلق میشود. کمی در این باره توضیح میدهید؟
به نظرم این موضوع حقیقت دارد. بسیاری از افراد شروع به خواندن کتابی میکنند و پس از خواندن چند صفحه کتاب را کنار میگذارند و ادعا میکنند جذاب نیست. اگر به خواندن ادامه بدهند داستان را زشت و غیرمسیحی میدانند. خوشبختانه بسیاری از مردم فاکنر را نمیخوانند یا نمیتوانند بخوانند. منظور فقط افراد حاضر در میسیسیپی نیست و منظور همه مردم است. من آن مطلب را نوشتم تا بگویم فاکنر به شدت علیه نژادپرستی حاکم در میان سفیدپوستان بود و اگر مردم این منطقه آثارش را میخواندند به دلیل همین موضوعات کتابهایش را ممنوع اعلام میکردند.
تا به حال به میسیسیپی رفتهاید؟
عجیب است که با وجود تمام علاقهام به ویلیام فاکنر و اِدورا ولتی تاکنون به میسیسیپی نرفتهام. به یاد دارم در دوره دبیرستان همه مکانهای شهری یوکناپاتافا-شهر خیالی داستانهای فاکنر در میسیسیپی-را حفظ کردهام. هیچوقت توسط هیچ کالج، دانشگاه، فستیوال ادبی، و کتابفروشی به میسیسیپی دعوت نشدم. احساس میکنم بیش از حد از میسیسیپی انتقاد کردم. حرف من کمی ناعادلانه بود زیرا نه فقط درباره میسیسیپی بلکه همه ایالتها صدق میکند.