آیا هنرمندان باید مالیات دهند؟ / گفتگوی دو وزیر
مشکلات مالیاتی اصناف فرهنگ و هنر عصر روز شنبه در نشست وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی و امور اقتصادی و دارایی در وزارت اقتصاد بررسی شد.
ایران آرت : وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست گفت: یکی از تلاشهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان یکی از متولیان فرهنگ و هنر کشور افزایش سرانه مطالعه است و اگر بنا بر افزایش مالیات در صنف چاپ و نشر باشد نمیتوانیم به این هدف برسیم.
وی افزود: اعتلای فرهنگ و هنر در کشور در حوزههای دیگر از جمله سینما، مطبوعات، تئاتر، موسیقی، هنرهای تجسمی و ... نیز از دیگر اهداف این وزارتخانه است.
صالحی امیری تصریح کرد: بنابراین انتظار ما از وزارت امور اقتصادی و دارایی ارایه راهکاری قانونی با هدف حل مسایل مالیاتی اصناف فرهنگ و هنر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت تدبیر و امید ادامه داد: برگزاری نمایشگاهها و جشنوارههای فرهنگی و هنری در راستای افزایش مصرف فرهنگی در کشور است. بنابراین بررسی و رفع مسایل و مشکلات مالیاتی بر اصناف فرهنگ و هنر ضروری است.
در ادامه این نشست، علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر نقش فرهنگ و هنر در توسعه اقتصادی کشور، گفت: تا زمانی که در حوزه فرهنگی و هنری کشور تحولی ایجاد نکنیم، پیشرفتهای اقتصادی نیز امکانپذیر نیست.
وی افزود: سنگ بنای تحولات کشورها فرهنگ است و پیشرفت فرهنگی و اقتصادی در جوامع رابطهای متقابل دارند. اقتصاد و فرهنگ باید در کنار هم باشند تا پیشرفت در هر دو زمینه ایجاد شود.
طیبنیا ادامه داد: در شرایط فعلی نباید به هنر به عنوان منبع تامین درآمد دولت فکر کنیم و با استفاده از ابزار موجود باید برای ارتقای فرهنگ و هنر کشور تلاش کنیم و اگر در حوزه هنری گامی برداشته شود که زمینهساز سودآوری اقتصادی شود، به توسعه اقتصاد فرهنگی کمک کردهایم.
وی تصریح کرد: با بکارگیری همه ابزارهای در اختیار، سعی کردیم مشکلات مالیاتی مربوط به این حوزه را برطرف کنیم و همه تلاش ما این است تا از حوزه های فرهنگ و هنر مالیاتی نگیریم.
وزیر اقتصاد در خصوص مالیات برارزش افزوده نیز گفت: این مالیات در حلقههای مختلف وصول میشود و در هر حلقه که وصول میشود به حلقه بعدی انتقال مییابد و در نهایت به مصرفکننده اصابت میکند.
طیبنیا در بخش دیگری از سخنان خود گفت: سامانه مکانیزه فروش نیز مراحل نهایی را در مجلس طی میکند و امیدواریم با اصلاحاتی که در حال انجام است؛ همه مالیات را به مصرف کننده منتقل کنیم.
وزیر اقتصاد اختصاص ممیزی کل به فرهنگ و هنر، بررسی مسایل مربوط به ستاد نظارت برکانونهای فرهنگی و معافیت خدمات بیمه را از جمله اقدامات وزارت اقتصاد در حوزه فرهنگ و هنر عنوان کرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد: در شرایط فعلی، دولت نگاه مالیاتی و درآمدزایی به بخش هنر و فرهنگ کشور ندارد.
علی طیبنیا افزود: البته این جدای از آن است که نگاه غایی ما به هنر، اینگونه است که نه تنها نباید نیازمند معافیت مالیاتی و یارانه باشد، بلکه به عنوان صنعتی پویا و بالنده، منتج به درآمد سرشار برای متولیان و صنوف فرهنگی و نیز درآمدهای مالیاتی برای دولت شود.
وی با تاکید بر رابطه متقابل فرهنگ و اقتصاد، اظهار داشت: تجربه کشورهای پیشرفته نشان داده است که توسعه و رشد فرهنگی، مقدم و توامان با رشد اقتصادی است و به همین لحاظ تا زمانی که به لحاظ فرهنگی، تحول مثبت و شایانی در جامعه شکل نگیرد و نتوانیم به مدد آن، ارزشهای مثبت را به جامعه انتقال داده و نهادینه کنیم، نمیتوانیم توقع توسعه همه جانبه داشته باشیم.
وزیر اقتصاد با یادآوری سوابق اجرایی خود در ابتدای انقلاب در رادیو اصفهان و تلاش وی برای حفظ و احیای گروههای موسیقیایی در اوان انقلاب، اظهار داشت: من خود را بیگانه با جامعه فرهنگی نمیدانم و احترام ویژهای برای این قشر قایل هستم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی جلسه مشترک با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندگان صنوف و اتحادیه های مختلف فرهنگی و هنری کشور افزود: همه تلاش ما این است تا از حوزه های فرهنگ و هنر مالیاتی نگیریم و در شرایط فعلی نباید به هنر به عنوان منبع تامین درآمد دولت فکر کنیم.
این نشست با هدف بررسی مسایل مالیاتی اصناف فرهنگ و هنر با حضور معاونین، مشاورین، برخی مدیران کل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نمایندگانی از اصناف مختلف حوزه های فرهنگی و هنری از جمله سینما، موسیقی، تئاتر، هنرهای تجسمی، طراحی و گرافیک، چاپ و نشر، مطبوعات و ... تشکیل شد.
در این نشست معاونین و نمایندگان اصناف فرهنگی و هنر به طرح مطالبات مالیاتی خود در حوزه های تخصصی پرداختند و خواستار ارایه راهکارهای قانونی برای حل مسایل مالیاتی فرهنگی و هنری از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی شدند.