باز هم جنجال در جشنواره فیلم فجر / صدای روزنامه دولت هم درآمد
وعده دولت یازدهم برای سپردن امور هنر به هنرمندان تحقق نیافته است، آن سان که با حذف صنف منتقدان از جشنواره فیلم فجر،صدای اعتراض روزنامه ایران به عنوان ارگان رسمی رسانه ای دولت هم درآمده است:
ایران آرت : فریدالدین پوراحمد دوشنبه چهارم بهمن در ایران نوشته است :چرخ سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر دست کم تا حالا، آن طور که دبیر آن و بسیاری دیگر از اهالی سینما تمایل داشتهاند نچرخیده است.
داستان، از حذف فیلمهای کارگردانهای مهم سینمای ایران توسط هیأت انتخاب آغاز شد. از آن جمله میتوان به حذف آثار کیانوش عیاری، تهمینه میلانی، مهدی صباغزاده، شهرام مکری و... اشاره کرد. محمد حیدری دبیر جشنواره یک روز پس از اعلام اسامی فیلمهای منتخب، در برنامه هفت حاضر شد و از تصمیم هیأت انتخاب دفاع کرد و رأی آنها را مستقل دانست و حل مشکل برخی فیلمها مثل «کاناپه» عیاری را به تصمیم مراجع بالاتر واگذار کرد."
اعلام اسامی اعضای هیأت انتخاب، دومین چالش پیش روی برگزارکنندگان را رقم زد. برای بسیاری این سؤال وجود داشت، چرا بیشتر اعضای این هیأت از میان چهرههای شناخته شده سینمایی انتخاب نشدهاند؟ حتی میشد برای انتخاب همان یکی دو چهره سینمایی هم دقت بیشتری صورت میگرفت.
اما مناقشهها ظاهراً تمام شدنی نیستند؛ موضوعی که سبب شده کار دبیر جشنواره و سازمان سینمایی در این دوره دشوارتر از سالهای پیش باشد. جدا از نحوه غیرحرفهای پیش فروش بلیتهای جشنواره در سایتی ضعیف که باعث عذرخواهی دبیر هم شد، حالا خبر بدِ دیگری هم رسیده است: انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی از برگزاری جلسات نقد و بررسی جشنواره فیلم فجر انصراف داد. این انجمن در نامهای که آن را در اختیار رسانهها قرار داده، با اعلام این موضوع نوشته است: «با انتقاد از فضای محافظه کاری کنونی گویا «فرهنگ» و «فرهنگساز» قربانی اصلی است.» در ادامه این نامه آمده است: «جهت اطلاع اعضای محترم انجمن وثبت در تاریخ یادآور میشویم که جلسهای با حضور تعدادی از اعضای شورای مرکزی انجمن و دبیر محترم سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر برگزار و توافق شد که در ترکیب هیأت داوران یک منتقد از اعضای شاخص و صاحبنظر انجمن قرار گیرد. بر این اساس طی نامه مکتوبی آقایان جهانبخش نورایی، طهماسب صلحجو، روبرت صافاریان، شهرام جعفرینژاد و مهرزاد دانش بهعنوان منتقدان پیشنهادی این شورا معرفی شدند ولی با اعلام اسامی هیأت داوران، خلف وعده- همچون سال گذشته- آشکار شد. در انتخاب آقای اکبر نبوی که این شورا به ایشان ارادت جداگانه دارد نیز شیطنتی صورت گرفته تا راه برای بستن دهان ما باز باشد ولی حکایت همچنان باقی است. این روزها میگذرد و تاریخ شهادت صادقانهاش را خواهد داد.»
محمد حیدری دبیر سی و پنجمین جشنواره فجر هم البته در واکنش به این نامه به بیان کلیاتی بسنده کرد و صحبتی در مورد توافقی که در نامه انجمن منتقدان به آن اشاره شده نکرد و گفت: «جشنواره سازو کاری برای انتخاب داوری دارد، انجمن منتقدان تقاضایی دادند، اما واقعیت این است که در خصوص داوران فقط دبیر تصمیم نمیگیرد. شورای برگزاری در کنار دبیر جشنواره در کنار برخی مسئولان این انتخاب را انجام میدهند.» او در پاسخ به این پرسش که آیا ماجرا، پیشنهاد انجمن منتقدان بوده یا وعده حیدری به انجمن منتقدان برای انتخاب داوری از میان منتقدان، گفت: «اکبر نبوی منتقد است، مگر غیر از این است؟»
اینکه در جشنوارهای دولتی از یاری نهادهای تخصصی و غیردولتی هم بهره برده شود، قطعاً امتیازی مهم برای آن به شمار میآید و هنوز هم فرصت برای مسئولان وجود دارد تا به همین راحتی از اعتبار جشنواره کاسته نشود. بدون تردید همین برگزاری نشستهای نقد و بررسی فیلمها توسط انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی و غنیمت شمردن حضور آن و نهادهای مشابه به لحاظ حرفهای اهمیت بسیاری دارد و نباید کاری کرد تا مشارکت انجمنهای تخصصی در چنین جشنوارهای کمرنگ شود، آن هم در جشنوارهای که به نظر میرسد تا پایان کارش باید با مشکلات و حاشیههای بسیاری دست و پنجه نرم کند.