اولین مراسم رسمی سالمرگ عباس کیارستمی برگزار شد
یکسال پیگیری مدنی بهمن جواب داد؛ پای روحانی و لاریجانی به پرونده کیارستمی باز شد/سهماه شخمش زدند و زجر کشید/مسوولان پزشکی قانونی و نظام پزشکی به مراسم نیامدند
حالا می توان تلاش یکساله بهمن کیارستمی، فرزند زنده یاد کیارستمی را در راهاندازی کمپینهایی در این باره، موفق ارزیابی کرد
ایران آرت: اولین مراسم رسمی سالمرگ عباس کیارستمی امشب در حالی برگزار شد که خلاف وعدهها، رییس سازمان نام پزشکی و پزشکی قانونی در آن حاضر نشدند تا مراسم مغایر آنچه پیش بینی میشد، با قرائت نتیجه نهایی پرونده قصور پزشکی کارگردان «طعم گیلاس» همراه نباشد و نهایتا وزیر بهداشت نیز بگوید که در این باره تصمیم گیر نیست. هر چند نباید این مراسم را بی دستاورد نیز دانست. همین که در انتها قاضی زاده هاشمی قول مساعد داد تا با یاری رییس جمهور، ماجرا را تا انتها پیگیری کند، یعنی کشاندن پای عالی ترین مقام اجرای کشور به این پرونده. بنابراین حالا می توان تلاش یکساله بهمن کیارستمی، فرزند زنده یاد کیارستمی را در راه اندازی کمپین هایی در این باره، موفق ارزیابی کرد. موفق از این رو که حالا این پیگیری می تواند به مطالبه ای مدنی تبدیل شده باشد که به نتیجه هم نزدیک می شود.
اما در این مراسم چه گذشت؟ گزارش مراسم را بخوانید:
مراسم رسمی سالگرد درگذشت عباس کیارستمی عصر امروز چهارشنبه ۱۴ تیر ماه ساعت ۱۸:۳۰ در مرکز همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی آغاز شد و در این مراسم که از سوی خانواده زنده یاد کیارستمی برنامه ریزی شده، علاوه بر حضور خانواده کیارستمی، حسن قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت، محمدهادی ایازی معاون امور اجتماعی وزیر بهداشت و هنرمندانی چون مسعود کیمیایی، بهمن فرمان آرا، رضا کیانیان، لیلی گلستان، همایون ارشادی و... حضور دارند.
مراسم سالگرد درگذشت عباس کیارستمی در حالی با پخش فیلمی از مراسم خاکسپاری این سینماگر فقید آغاز شد که همراه با تصاویری از کیارستمی بود که گویی او خود ناظر بر فیلم خاکسپاری و حتی کارگردان آن است.
امیر پوریا نویسنده و منتقد سینما که اجرای مراسم را به عهده داشت در ابتدای مراسم گفت: احتمالا تعجب برانگیز است که چرا این مراسم به جای خانه سینما یا خانه هنرمندان در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد ولی دلیل آن این است که طبق نگاه بهمن کیارستمی ترجیح داده شد به جای سوگواریهای معمول که در جای خود مناسب است در این مراسم به پدیدهای بپردازیم که هنوز پروندهاش در ذهن ها و رسانه ها مفتوح است.
وی ادامه داد: بهمن کیارستمی در این مراسم به دنبال این بود که بستری فراهم شود تا درباره چگونگی روند درمان و فقدان عباس کیارستمی صحبت شود.
پوریا همچنین درباره کتابی که در این مراسم رونمایی شد و در اختیار مخاطبان قرار گرفت، بیان کرد: این کتاب توسط نشر نظر و با گردآوری بهمن کیارستمی آماده شده و حاوی یادداشت های روزانه کیارستمی در سال ۱۳۷۶ است. یعنی زمانی که او مشغول ساخت فیلم "طعم گیلاس" بود. در این یادداشت ها می توان به مضمون مرگ آگاهی کیارستمی رسید.
رضا کیانیان در ادامه به عنوان نماینده ای از طرف خانواده کیارستمی سخن گفت.
وی در سخنانی به گزارش مهر، بیان کرد: من در این مدت پیگیر امور پرونده پزشکی کیارستمی بودم و شاید برای این اینجا هستم. من همیشه جایگاه منطقی این وسط داشتم یعنی نه شلوغ کردم و نه ساکت بودم. جامعه پزشکی را هم از نزدیک می شناسم که هم پزشکان دیوصفت داریم و هم پزشکان فرشته صفت.
این بازیگر سینما افزود: همه خواسته ما این است که بعد از فوت آقای کیارستمی اعلام کنند تقصیر چه کسی بوده است. این یک حرکت مدنی است و باید به جایی برسیم که بدانیم حقوق اجتماعی چیست.
کیانیان همچنین گفت: در این مدت که بیش از یک سال طول کشیده ماجرای پرونده پزشکی پیگیری شد و حتی خود وزیر بهداشت هم جزو شکات بودند اما هنوز هیچ چیزی درباره قصور پزشکی مطرح نشده است. اینکه در طول یک سال هیچ چیزی درباره پرونده عباس کیارستمی نگفتهاند وضعیت را بدتر کرده است. ما همه دوست داریم بدانیم چه اتفاقی افتاده است؟
وی درباره احکامی که تا به حال صادر شده نیز گفت: بعد از یک سال دو تخلف انتظامی ذکر شده و دو قصور پزشکی که دکتر میر به حکم شکایت کردند و هنوز پرونده باز است. چرا همه چیز را روشن نمی گوییم. الان که شفاف نیستیم همه چیز بدتر می شود. به پزشکی قانونی شکایت شده که از آن هم خبری نیست. این کل ماجراست و ما می خواهیم بدانیم بالاخره چه اتفاقاتی رخ داد.
کیانیان در ادامه با دعوت از دکتر رضا پایدار که از طرف وزیر بهداشت از ۱۳ فروردین مامور سرپرستی تیمی برای رسیدگی به وضعیت پزشکی عباس کیارستمی و ارائه گزارش به وزیر بهداشت شده دعوت کرد برای توضیحاتی سخنرانی کند.
در ادامه مراسم یادداشت داریوش مهرجویی که در مراسم حاضر نبود قرائت شد که در آن درخواست شده پاسخی قانع کننده درباره قصور پزشکی در روند درمان کیارستمی داده شود.
در متن مهرجویی آمده بود: "در این روزهای داغ تیرماه و سالروز عباس کیارستمی عزیز بار دیگر درگذشت یار و همراه دیرینهام را به خانواده و دوستان و هواداران این مرد بزرگ سینما و هنر ایران تسلیت میگویم.
هرچند هنوز بعد از گذشت یک سال نتوانستهام مرگ مظلومانه و غافلگیرانه او را باور کنم. در حال حاضر فقط در انتظار نتیجه پرونده پزشکی عباس عزیز هستم و از وزیر محترم بهداشت پاسخی دقیق و روشن میخواهم. چرا، چگونه و چه کسانی باعث غفلت شدند؟ و آیا از چنین سهلانگاری بزرگی در حق یکی از سرمایههای ملی کشورمان میشود چشم پوشید؟
سه بار او را شکافتند و بیهوش کردند و سه ماه زجر کشید... هرگز آخرین حرفهایش را فراموش نمیکنم: بدن مرا حسابی شخم زدند."
دکتر پایدار در این مراسم به ذکر جزئیات رسیدگی به روند درمان عباس کیارستمی از ۱۳ فروردین به بعد و بعد ۴ عمل جراحی که وی داشت پرداخت و گفت: شب ۱۳ فروردین دکتر هاشمی با بنده تماس گرفتند و گفتند سریع به بیمارستان جم بروم و گزارشی از وضعیت عباس کیارستمی بدهم. بنده دوازده شب در بیمارستان بودم و یک پرونده قطور پزشکی را خلاصه نویسی کردم و ساعت یک شب خدمت وزیر بهداشت گزارش دادم.
وی ادامه داد: در همان ساعات با بیماری رو به رو بودیم که علایم حیاتی بسیار پایینی داشت. نبض پایین، فشار خون پایین، برون ده ادراری صفر و... که با دارو و چند کار پزشکی تا ۶ صبح ادرار مریض برقرار شد که برای ما علامت خوبی بود. اگر وضع کلیه بر نمی گشت بعید بود وضعیت بیمار به ثبات برسد.
پایدار در سخنای عنوان کرد: ساعت یازده صبح وزیر برای ملاقات آمدند و تیمی از استادان از تخصص های گوناگون برای رسیدگی به وضعیت درمان عباس کیارستمی تشکیل شد.
وی در ادامه بیان کرد: تیم مورد نظر سه بار به صورت حضوری در بیمارستان تشکیل جلسه داد و بعد پزشکان به صورت تک به تک از آقای کیارستمی ویزیت می کردند. من جایی یادداشت کردم که ۳۳ بار در این مدت ویزیت های فردی صورت گرفته است ضمن اینکه در تمام این مدت آقای شجاعی که جراح اعصاب هستند در کنار آقای کیارستمی بودند.
این جراح متخصص با بیان اینکه موضوع این است که قبل از تشکیل این تیم عباس کیارستمی چهار بار عمل شده و وضعیت او بی ثبات بود، بیان کرد: ما طی ۳ ماه وضعیت ایشان را نسبتا به ثبات رساندیم. البته مشکلات هم پیش می آمد. مثل اینکه در این مدت یک بار دچار نشت ادرار شدند اما از هفته دوم بعد از تشکیل این تیم ایشان از دستگاه تنفس جدا شدند. ایشان با علایم بدون تب و مشکل خاص به منزل منتقل شدند و باید بخش سپری کردن بهبودی بعد از جراحی را طی می کردند. در منزل هم دکتر میر که پزشک اصلی ایشان بودند ایشان را ویزیت می کردند و هم من هفته ای چند بار به ایشان سر می زدم. دکترهای دیگر هم به دیدار ایشان می رفتند. آقای وزیر هم دو نوبت برای عیادت ایشان رفتند حتی یک بار دکتر میر اعلام کردند که می خواهند به ایشان خون تزریق کنند و باید به بیمارستان منتقل شوند که آقای کیارستمی نپذیرفتند. در نهایت آقای میر خواستند که در خانه این کار را انجام دهند که با واکنش منفی بنده مواجه شدند. دکتر میر گفتند مسئولیت این کار را می پذیرند و من هم در جوابشان گفتم در حال حاضر مسئولیت شما را هم به ما سپرده اند. در نهایت ترتیبی اتخاذ شد که آمبولانس و تجهیزات در منزل ایشان مهیا شود و در صورت انتقال خون و واکنش غیرطبیعی بدن، سریع به بیمارستان منتقل شوند که خوشبختانه مشکلی پیش نیامد.
وی ادامه داد: در ادامه روند درمان، ایشان دو بار تب کردند و به بیمارستان منتقل شدند و آبسه ای در کنار حالب ایشان ایجاد شد که توصیه ما این بود عمل دوباره نشوند و با هدایت سی تی اسکن، این آبسه تخلیه شود. این کار دشوار هم به خوبی پیش رفت تا برای دومین بار که ایشان تب کردند دیگر آقای کیارستمی مصمم شدند برای ادامه درمان به فرانسه بروند. هیچ کدام از ما راضی به رفتن ایشان نبودیم و توصیه می کردیم همین جا بمانند. حرف ما این بود که مشکلات تا حدودی حل شده و مشکلات باقیمانده نیز ان شاالله حل میشود اما آقای کیارستمی به من گفتند وقتی آدم روی دور باخت است صندلی اش را عوض می کند و ایشان فردای روزی که این موضوع را به من گفتند عازم فرانسه شدند.
رضا کیانیان در این بخش با بیان اینکه شما جوری قصه را تعریف می کنید که انگار همه چیز خوب پیش رفته است و یک تعداد فرشته شبانه روز مواظب آقای کیارستمی بودند، گفت: پس چرا ایشان فوت کردند؟ در این میانه چه اتفاقاتی افتاد؟ چرا ادرار وارد خون ایشان شد؟ اینها سوال هایی است که مدام پرسیده میشود و جوابی برای آنها نیست.
دکتر پایدار گفت: بنده، وزیر و تیم درمان مورد اشاره از ۱۳ فروردین ماه وارد پروسه درمانی ایشان شدیم. اینکه قبل از ۱۳ فروردین و در ۴ عملی که ایشان انجام دادند آیا ایرادی وجود داشته یا نه در توان پاسخگویی من نیست چراکه من مرجع قضاوت و توضیح نیستم. می توانم بگویم عارضه ای اتفاق افتاده بود و ایشان را که دیدم در وضعیت بسیار ناپایداری بودند اما اینکه چرا ایشان در چنین وضعیتی بودند باید پزشکی قانونی و کارشناسان این امر را توضیح دهند.
وی در پایان گفت: آقای دکتر روحانی که در زمینه های هنری فعال هستند مسئول بیهوشی اول ایشان بودند. آقای کیارستمی از طریق ایشان با دکتر میر آشنا شدند و در واقع دکتر میر انتخاب خودشان بود.
در ادامه این مراسم دکتر ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت برای ارائه توضیحات بیشتر و دقیق تر به صحنه فراخوانده شد. وی ضمن ابراز همدردی جامعه پزشکی و مسئولان پزشکی با خانواده کیارستمی، هنرمندان و دوستداران وی گفت: در ابتدا لازم است دو پیش مقدمه را برای روشن شدن افکار مردم ذکر کنم. اول اینکه آنچیزی که مردم به عنوان خطای پزشکی می شناسند ما به آن عوارض ناخواسته پزشکی می گوییم که از عوارض مرتبت با پزشکی است و قابل پیش بینی نیستند اما یک خطای پزشکی هم داریم که اتفاقات ناخواسته پزشکی قابل پیگیری هستند و یک مورد سومی داریم که به عنوان تقصیر پزشکی یا سوءرفتار حرفه ای نامیده میشود که در این بخش باید ثابت شود که پزشک با نیت تعمدی اقداماتی را انجام می دهد یا انجام نمی دهد که به ضرر بیمار است و این کار برای پزشکی نفعی دارد.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت یک ناظر کلی است که به همراه سازمان نظام پزشکی بر این سه اتفاقی که ذکر کردم نظارت می کند اما وزارت بهداشت اختیار صدور هیچ حکم قضایی را ندارد. این الگوی قانونی در جامعه پزشکی برگرفته از نظام قانونی پزشکی فرانسه است برای همین مردم دو جا برای رسیدگی به شکایت های پزشکی خود دارند؛ یکی از طریق سازمان نظام پزشکی که تخلفات انتظامی را رسیدگی می کند و دوم از طریق قوه قضاییه که به جرایم پزشکی رسیدگی می کند. پزشکی قانونی در قوه قضاییه فعال است و کمیسیون های مختلفی در قوه قضاییه با قاضی های متنوعی وجود دارند که به تخلفات جوامع مختلف از جمله جامعه پزشکان رسیدگی می کنند.
این پزشک و معاون وزیر بهداشت عنوان کرد: در مرحله اول دادگاه یک قاضی دارد. وقتی در قوه قضاییه طرح شکایت از طریق خانواده کیارستمی مطرح شد در همین دادگاه به آن رسیدگی شد و بعد از آمدن حکم و درخواست تجدیدنظر از طرف خانواده به کمیسیون سنگین تری که یک کمیسیون یازده نفره بود رفت و من هم یکی از کارشناسان مدعو این کمیسیون بودم. در دادگاه تجدیدنظر به جای یک قاضی، سه قاضی با ۱۵ سال سابقه حضور دارند.
وی افزود: در سازمان نظام پزشکی که به تخلفات انتظامی رسیدگی می کند از طرف خانواده کیارستمی شکایتی مطرح نشد اما به دستور وزیر و به عنوان مدعی العموم شکایتی مطرح شد که احکام آن هم صادر شد. پزشک معالج که محکوم در این حکم بود به آن اعتراض کرد و در مرحله تجدیدنظر قرار دارد.
قائم مقام وزارت بهداشت با بیان اینکه شما باید توجه داشته باشید که ما به عنوان افراد حقوقی معذوریت هایی برای بیان محتوای حکم های قانونی داریم، گفت: حکم وقتی اعلام عمومی میشود که قاضی تشخیص بدهد خصوصا وقتی در مرحله تجدیدنظر قرار داشته باشد این احکام اعلام نمی شود.
حریرچی در ادامه به تشریح آنچه از وضعیت کیارستمی در طول سه ماه که در جریان درمان وی قرار داشت پرداخت و گفت: در مرحله اول کیارستمی به دلیل کم خونی و احساس ضعف و بی حسی و با توصیه هایی که به ایشان شده بود به پزشک مورد نظر خودشان مراجعه کردند. شاید اگر در این مرحله با ما مشورت می کردند با یک پروتکل احتیاطی از همان ابتدا روند درمان ایشان را پی می گرفتیم.
کیانیان در باره این بخش از حرف های حریرچی خطاب به وی گفت: وقتی کسی مریض میشود به پزشک مراجعه می کند. همه مریض ها که نمی توانند با شما مشورت کنند. پست و مقام شما برای کار دیگری است. سوال این است که دکتر هاشمی وقتی به عنوان مدعی العموم وارد ماجرا شدند پس حتما گزارشی تحویل دادند و ما درخواست داریم اگر نمی توانید آن حکم ها را بگویید درباره این درخواست توضیح دهید.
حریرچی در پاسخ به کیانیان اظهار کرد: نکته من در مورد بحث قبلی این بود که وقتی من پزشک خودم را انتخاب می کنم مسئولیت این انتخاب را هم باید به عهده بگیرم. نکته این است که برای انجام این عمل آمادگی بیشتر بیمار، زمان بیشتر و حمایت های بیشتر پزشکی و غیرپزشکی باید اعمال می شد. با تشخیص پزشک معالج باید بخش هایی از روده ایشان برداشته می شد و عمل هم به درستی پیش می رود اما بعد از عمل عارضه ای حادث میشود و باعث میشود روند آنطور که باید پیش نرود. از ۱۷ اسفند ۹۴ تا ۲۰ اسفند ۹۴ ایشان افت فشار خون و میزان هموگلوبین پایینی داشتند و برای رد احتمال جمع شدن خون داخل شکمشان عمل می شوند. به دو علت فرد ممکن است دچار این عارضه شود؛ یکی به دلیل مشکلات انعقادی که ناشی از داروها و ... است یا به علت اختلال در رگ های خون دهنده که یکی از نشانه های مشکل در عمل جراحی است. در رسیدگی ها مشخص شد این مشکل ناشی از اختلال در رگ های خون دهنده نبوده اما نکته این است که عمل دوم آیا سر وقت انجام شده یا نه. در حال حاضر حکم انشا شده و حکم اولیه را داده اند که آقای بهمن کیارستمی هم اینجا اعلام کردند در حکمی به ایشان ابلاغ شده شاکی محق بوده و این مورد قابل مطالعه است اما شاکی به این مورد راضی نبودند و تجدیدنظر دادند.
حریرچی که به نظر می رسید بیش از این مایل به توضیح درباره ۴ عملی که در یک ماه اول درمان عباس کیارستمی رخ داده نیست با سخنان وزیر بهداشت خطاب به وی که به عنوان یک جراح برازنده می توانید نظر شخصی خودتان را به عنوان فرد حقیقی بگویید، گفت: اینکه تاخیر در عمل دوم باعث بروز مشکلاتی شده، اعلام شده است. در مورد بروز عفونت دو نظریه متفاوت مطرح شده است. درباره اینکه آیا این عفونت ناشی از آسیب جراحی بوده یا عفونت اختلاف نظر وجود دارد. در ادامه روند درمان ایشان نیز عارضه دیگری پیش می آید و آن التهاب کیسه صفرا بوده است. التهاب کیسه صفرا بدون سنگ صفرا در اثر عمل طولانی و بستری های طولانی ایجاد میشود که عمل دیگری برای رفع این موضوع انجام می شود. من هم می گویم که وقتی به دیدن ایشان رفتم در وضعیت نامناسبی بودند اما طی سه ماه بعد گرچه دچار مشکلاتی شدند اما در وضعیت نسبتا ثابتی قرار داشتند تا رفتن ایشان به فرانسه اتفاق افتاد که علیرغم مخالفت همه ما، ایشان تصمیم به این سفر گرفتند و حتی بعضی از ما وقتی ایشان در فرودگاه بودند متوجه سفرشان شدیم.
در ادامه رضا کیانیان با بیان اینکه باز هم حرف ها به این نکته می رسد که عباس کیارستمی به فرانسه رفت و آنجا فوت کرد و کسی نمی پرسد حتما یک دلیلی داشته که به فرانسه رفته است، گفت: درباره این سه ماه هم توضیحات زیادی داده میشود اما موضوع اصلی، مشکلاتی است که در یک ماه اول درمان ایشان رخ داده است که متاسفانه در این جلسه هم نه نماینده سازمان نظام پزشکی آمدند و نه نماینده پزشکی قانونی.
حریرچی در پاسخ به کیانیان گفت: از نظر ما یک قسمت اتفاقات در فرانسه رخ داده اما در عین حال معتقدیم می توانست شرایط به گونه ای پیش برود که بیمار ترجیح ندهد به فرانسه برود اما درباره آن یک ماه اول که موضوع اصلی شکایت هاست باید بگویم که وقتی ما به اصول جامعه مدنی اعتقاد داریم باید حق مجرم را هم به رسمیت بشناسیم. حق مجرم در صورتی که وجود داشته باشد هم باید به رسمیت بشناسیم. ما هر کدام نظرات خاصی در هر مرحله از روند درمان ایشان داریم که بارها درباره آن صحبت کرده ایم ولی حرف های من برای آن شهروندی که مورد اتهام است از این تریبون تبعاتی خواهد داشت.
وی ادامه داد: یکی از ضعف های قانون ما درشرایط فعلی وضعیت تولیت وزارت بهداشت است. افکار عمومی انتظار پاسخگویی از این وزارتخانه را دارد که در عین حال کمترین اختیارات را در قانون برایش وضع کرده اند. اختیاراتی که وزارتخانه دارد در موسسات پزشکی، درمانگاه ها و بیمارستانهاست. ما هیچ اختیاری نداریم که رأسا کسی را از کار پزشکی با حکمی منع کنیم فقط تبصره ای است که اگر پزشکی، یک آسیب رسان خاص باشد می توانیم چنین کنیم.
در ادامه مراسم هاشمی وزیر بهداشت برای پاسخگویی روی صحنه حاضر شد و گفت: این جلسه از باب احترام به حقوق شهروندی است و به یاد عباس کیارستمی برپا شده و من به هر دو دلیل در اینجا حضور پیدا کردم. من به همه بزرگان این سرزمین احترام می گذارم و عباس کیارستمی قطعا یکی از بزرگان بی بدیل عرصه هنر بود هرچند عمرش کوتاه بود اما کارنامه پرباری داشت. کیارستمی در دهه ۵۰ درخشید اما در پس از انقلاب در کشور عزیزش ماند و دلیل ماندنش به گفته خودش این بود که اگر درختی ریشه در خاک دارد نباید آن را از زمین جدا کنی و در جای دیگر بکاری چون عمر طبیعی نخواهد داشت.
وی در ادامه به بیان بخشی از خاطرات خود در ملاقات ها با کیارستمی پرداخت و گفت: برخی صحبت های او برایم جالب بود. مثلا ایشان در اثر لوله ای که برای تنفسشان گذاشته بودند در ابتدای آمدن به منزل، صدایشان دچار مشکل شده بود و به من می گفت اگر صدایم برنگردد این زندگی را هم نمی خواهم. یا مثلا از ایشان می خواستم برای سرگرم شدن وارد گروه های تلگرامی شوند و باورم نمی شد که ایشان می گفت من حتی موبایل هم ندارم و از آن جالب تر اینکه کسی که در عرصه بین المللی نه تنها یک هنرمند بلکه یک داور و قضاوت کننده شناخته شده ای بود می گفت حتی دیش ماهواره هم ندارم، کار من این است که ۷ صبح تا ۱۲ شب کار کنم.
وزیر بهداشت افزود: در حق ایشان بی محبتی های زیادی شد که امیدواریم در حق دیگران نشود.
هاشمی با بیان اینکه حق همه کسانی که اینجا حضور دارند و برایشان عباس کیارستمی مهم است این است که بدانند آیا برای ایشان قصور رخ داده، آیا باید عمل می شدند یا نه و مواردی از این دست، گفت: در مرحله اول تشخیص سرطان روده برای ایشان بود که تشخیص درستی بود هر چند در مراحل اولیه سرطان بودند اما اینکه عمل باید چه وقت اتفاق می افتاد و اینکه عمل اول به عمل دوم و سوم و چهارم رسید و ایشان در حالت شوک عفونی قرار گرفتند اینها مواردی است که باید پاسخ داده شود.
وی افزود: من یادم است که علی جنتی وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی وقتی ۱۳ فروردین با بنده تماس گرفتند گفتند فکر نمی کنم ایشان تا صبح بمانند اما تیم پزشکی تقریبا ایشان را احیا کردند و در شرایط نسبتا ثابتی قرار گرفتند، هر چند هر روز من فکر می کردم فردا ممکن است اتفاق جدیدی پیش بیاید. پس نمی توانیم ادعا کنیم اگر ایشان به فرانسه نرفته بودند و در ایران مانده بودند اتفاقی برایشان نمی افتاد چون به هر حال ایشان با فشار پایین ایران را ترک کردند. حرف من این است که اگر اشتباهی رخ داده است صادقانه گفته شود چرا که در غیر این صورت جامعه پزشکی به طور کلی متهم میشود و جامعه پزشکی جزو سرمایه های ما است.
وزیر بهداشت تصریح کرد: من با صراحت می گویم با هر کدام از دادگاه های ویژه که در قوه قضاییه قرار دارد مخالف هستم. همه مردم شبیه هم هستند و باید در دادگاه مشابهی قضاوت شوند و خیلی خوب است کسانی که مسئولیت مستقیم دارند از جمله خود من، حرفمان را مستقیم به مردم بزنیم یا عده ای می پذیرند یا نمی پذیرند. ما در وزارت بهداشت متاسفانه اختیاری درباره پرونده عباس کیارستمی و نمونه های مشابه نداریم.
وی بیان کرد: به نظر من هم فرایند رای دادن طولانی شده و می توانست سریع تر از این اتفاق بیافتد و در حال حاضر نیز باید رای نهایی هر چه زودتر صادر شود و ما باید بتوانیم جامعه را اقناع کنیم. من بارها گفته ام و نامه نوشته ام که طولانی شدن این مسیر قابل قبول نیست.
هاشمی همچنین با بیان اینکه ما با سفر عباس کیارستمی به فرانسه موافق نبودیم، خاطرنشان کرد: در عین حال بعد از دو بار تب کردن وقتی عباس کیارستمی مرا در جریان سفر به فرانسه قرار داد و من مخالفت کردم گفت من دیگر اعتمادم را از دست داده ام. او احساس می کرد از ابتدای این بیماری روی دور باخت است و می خواست صندلی اش را عوض کند. من همانجا به او گفتم هر دکتری از هر جای دنیا را که می خواهید من ظرفت ۲۴ ساعت به ایران می آورم و حتی ایشان اسم پزشکی در فرانسه را نیز از طریق سیف الله صمدیان و بهمن کیارستمی به من دادند اما کمتر از ۲۴ ساعت بعد از طریق اخبار شنیدم که به فرانسه رفتند. نکته این است که بخشی از این پروسه یعنی شروع و انتهای درمان را خود کیارستمی درباره اش تصمیم گرفت.
وی ادامه داد: درباره همه سوال های دیگری که در این مورد وجود دارد و در این جلسه هم به آنها اشاره شد باید بیاییم و خیلی شفاف به مردم بگوییم و حتما از این شفافیت سود می بریم. امیدوارم احکام عادلانه هر چه سریعتر اعلام شود و بخش هایی قانونی که در این زمینه داریم حل شود اما این را هم بگویم که آقای کیارستمی با اینکه از وضعیت خود دلخور بودند اما از پزشک خود ابراز شکایت نمی کردند.
وزیر بهداشت عنوان کرد: ضمن احترام به بازماندگان عباس کیارستمی که خواستار توضیح هستند می خواهم بگویم که کیارستمی جوانمرد، بشردوست، مستقل و آزاده بود. باید به بزرگی خودش به این پروده نگاه شود. او هیچ وقت هیچ انتظاری نداشت اما در عین حال حق پیگیری برای هر شهروندی محترم است.
در انتهای مراسم بهمن کیارستمی گفت: توضیحات شما، دکتر پایدار و دکتر حریرچی نسبتا کامل بود و واقعیت این است که در حال حاضر مساله اصلی، حکم ها نیست. مساله، غیاب نماینده نظام پزشکی و پزشکی قانونی در این مراسم است. قرار بود نظرات مختلف را بشنویم. ما هیچ وقت از اول بدنبال گرفتن حکم و طرح شکایت نبودیم. تا 40 روز بعد از درگذشت پدرم هم فقط منتظر ارائه گزارش مختصری بودیم که از روند اتفاقات به ما بدهند. مساله این است که همه از ماه دوم به بعد همه چیز را شفاف می گویند اما بعد از گذشت یک سال درباره آن یک ماه اول و اتفاقاتی که رخ داده همه چیز تاریک و مبهم است. این یعنی اینکه ما همچنان عقب هستیم و مساله حل نمی شود.
وی افزود: همین امروز دکتر ایرج خسرونیا مصاحبه ای کرده اند و گفته اند حال عمومی آقای کیارستمی خوب بوده که برای ناراحتی گوش و حلق و بینی خود به بیمارستان رفتند در حالی که آنچه شما اینجا روایت کردید درباره درد و ناراحتی پدرم از اینکه اگر صدایش برنگردد زندگی را نمی خواهد روایت متفاوتی است. موضوع ما هم همین تناقضات است. اینکه گزارش یکدستی ارائه نمی شود. حکم را کنار بگذاریم ولی آیا نمی شود یک گزارش سه صفحه ای از روند اتفاقات ارائه داد؟
وزیر بهداشت در پاسخ به بهمن کیارستمی گفت: من به این نتیجه رسیده ام که از رییس جمهور و قوه قضاییه بخواهم وقتی بگذارند تا این گزارش را ارائه دهیم.
پایان بخش اولین سالگرد رسمی مراسم درگذشت عباس کیارستمی پخش یکی دیگر از فریم های آخرین فیلم ناتمام این هنرمند فقید بود.
همچنین فیلم "فریم ۱۳" از آخرین فیلم نیمه تمام "۲۴ فریم" ساخته کیارستمی پخش شد.