جام جهانی فوتبال قطر ،جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، فوتبال در سینما
افشاگری رسانه اصولگرا درباره عدم پخش فوتبال جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در سالن های سینما
روزنامه اصولگرا همشهری دلیل عدم پخش فوتبال جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در سالن های سینما را اعلام کرد
ایران آرت: روزنامه همشهری ، ارگان رسمی شهرداری تهران نوشته است: جام جهانی ۲۰۲۰ در حالی از امروز در قطر آغاز میشود که پخش این مسابقات در پردیسها منتفی شده است.
به گزارش همشهری، با وجود تمام امیدواریها به رخ دادن اتفاقی مثبت در دقیقه ۹۰، در نهایت به روز افتتاح جام جهانی رسیدیم؛ بدون اینکه خبری از پخش این مسابقات در پردیسهای سینمایی شود. با اینکه شورای صنفی نمایش و سازمان سینمایی موافق پخش مسابقات فوتبال از سینماها بودند، در نهایت ملاحظاتی دیگر باعث شد تا داستان فوتبال به پرده نقرهای نرسد. ظاهراً همه برنامهریزیها برای اکران فوتبال انجام شده بود و هم شورای صنفی نمایش و هم سینماداران آماده نمایش عمومی مسابقات جام جهانی بودند و مدیران وزارت ارشاد هم از چنین فرصتی برای بازگشت مخاطبان به سینماها استقبال میکردند، ولی در نهایت نهادهای تصمیمگیر در حوزه امنیت، چراغ سبزی به این ماجرا نشان ندادند. پخش مسابقات جام جهانی و بهخصوص دیدارهای تیم ملی فوتبال کشورمان میتوانستگیشه کساد سینماها را پر رونق کند، ولی ظاهراً شرایط اجتماعی اجازه چنین اتفاقی را نمیدهد.
وقتی فوتبال به کمک سینما آمد
پیشینه پخش مسابقات فوتبال به انتهای دهه 80 بازمی گردد. سال ۱۳۸۹ گیشه سینماها، شرایط قابل توجهی نداشت و سینماداران مثل امروز از نمایش فوتبال در سالنها استقبال میکردند. در آن مقطع مهمترین مخالفان نمایش فوتبال در سینماها، کارگردانها و تهیهکنندگان بودند؛ بهخصوص صاحبان فیلمهای روی پرده که فوتبال را رقیبی قدرتمند در برابر سینما میدانستند. آن سال جمله «سینما استادیوم نیست» زیاد شنیده میشد. در نهایت اما چند مسابقه مهم جام جهانی در سینماها به نمایش درآمد و اگر بخواهیم گیشه را در نظر بگیریم، میتوانیم بگوییم فوتبال به یاری سینماداران آمد. در سالهای بعد هم ماجرای فوتبال و سینما با فراز و نشیبهایی ادامه پیدا کرد. در دهه 90، موضوع اصلی جلب رضایت نیروی انتظامی برای پخش مسابقات فوتبال بود. رضایتی که هر وقت جلب میشد، سینماها فضایی شبیه استادیوم فوتبال را تجربه میکردند.
فرصتی که از دست رفت
ماجرای پخش مسابقات فوتبال از اوایل شهریور ماه جدی شد. ۸ شهریور ۱۴۰۱ سیزدهمین جلسه شورای راهبردی اکران برگزار شد و یکی از مصوبههای آن جلسه این بود که درباره پیشنهاد شورای صنفی نمایش در راستای نشان دادن فوتبال جام جهانی در سینماها، مقرر شد پس از هماهنگی معاونت ارزشیابی و نظارت سازمان با مراجع ذیربط با نظر مساعد شورای راهبردی اکران، این موضوع پیگیری شود.
۲۱ شهریور ماه بود که خبری مبنی بر تنظیم دستورالعملی برای نمایش فوتبال جامجهانی در سینماها آمد و گفته شد، سینماهایی که خواستار نمایش مسابقات هستند، باید تعهدنامهای مبنی بر رعایت دستورالعملهایی که اعلام شده است، ارائه کنند.
در همین ایام بود که عدهای اعلام کردند کار تمام شده و نمایش فوتبالهای جام جهانی در سینما قطعی شده است؛ اما روحالله سهرابی، از مدیران سازمان سینمایی اعلام کرد؛ پخش بازیهای جام جهانی فوتبال از سینماها هنوز قطعی نشده است.
در سوم آبان ماه، روحالله سهرابی، مدیرکل دفتر نظارت بر عرضه و نمایش فیلمسازان سینمایی در گفتوگویی که با صبا داشت توضیح داد: «هنوز به قطعیتی نرسیدهایم و در نخستین جلسه شورای راهبردی اکران، درباره قطعیت اکران فوتبال در سالن سینما تصمیمگیری خواهد شد.» در نهایت در نوزدهمین جلسه شورای صنفی نمایش که در روز یکشنبه ۱۵ آبان در خانه سینما تشکیل شد، درباره مدل اجرایی پخش مسابقات جام جهانی در سینماها بحث و تبادل نظر شد. در نهایت اما تصمیم نهایی نه در شورای صنفی و نه در سازمان سینمایی که توسط نهادهای دیگری گرفته شد و خروجیاش هم این بود: «سینماها جام جهانی را از دست دادند».
سینما محل نمایش فیلم است نه فوتبال
سینماداران مهمترین گروه موافقان پخش مسابقات فوتبال در پردیسها بودند. صاحبان سینما امیدوار بودند بخشی از کسادی گیشه با فرصتی که جام جهانی فوتبال ایجاد کرده جبران شود. البته همه اعضای این صنف هم موافق پخش فوتبال در سینماها نبودند. مثل امیر هوشنگ پاسبانیان، مدیر اسبق سینماهایی چون بهمن و استقلال که کلا مخالف این ماجراست: «از نظر من پخش مسابقات فوتبال در سینما به هیچوجه تصمیم درستی نیست، جایگاه و شأن سینما را باید حفظ کرد و دلیلی ندارد که برای درآمد بیشتر سینماها تن به هر برنامهای بدهند. این تصمیمگیری به کلیت سینما میتواند لطمه وارد کند.ما باید سالن سینما را مخصوص نمایش فیلم بدانیم و اگر قرار است به سینما کمکی شود، باید نگاهی حرفهای به آن وجود داشته باشد و نگاه حرفهای معتقد است که سینما با فیلم خوب باید تقویت شود. باید فیلم خوب اکران کرد و سینما را با حفظ شأن و جایگاهش از بحران نجات داد. اگر مسابقات تیم ملی ایران در جام جهانی را پخش کنیم و با فرض بر اینکه استقبال خوبی هم صورت بگیرد وقتی برنامهای وجود ندارد دوباره فردای جام جهانی معضل همیشگی به سینما برمیگردد چرا که اقدامی کارساز و ریشهای نکردهایم.» این عضو انجمن مدیران سالنهای سینما که با ایلنا گفتوگو میکرد همچنین گفت:«با این ایدهها باید از مسئولانی که نمایش مسابقات فوتبال را راهکاری برای نجات سینما میدانند بپرسیم که پس از جام جهانی احتمالاً قرار است سالنهای سینما را به تالارهای عروسی تبدیل کنند و احیاناً مسابقات بسکتبال و والیبال را پخش کنند تا سینماها به درآمدزایی برسند یا سینما برای نمایش فیلم ساخته شده است؟ من با ایدههای اینچنین مخالفم و شورای صنفی نمایش که باید برای سینما تصمیمگیری کند اصلاً نباید چنین طرحها و ایدههایی را مطرح کند.»
پایان مطلب روزنامه همشهری.