۶ زن که در سال ۲۰۲۱ تاریخساز شدند/ از تیلور سوئیفت تا کلویی ژائو
۶ زن خواننده، کارگردان، سیاستمدار و... در سال جاری در حوزه کاری خود تبدیل به "اولین" شدند.
ایران آرت: سال ۲۰۲۱ جدای از تمام مشکلات ناشی از ویروس کرونا، برای زنان سال پرباری بود؛ بانوهایی که در حوزهی کاری خود تبدیل به "اولین" شدند.
به گزارش روزیاتو، در ادامه به بررسی دستاوردهای ۶ نفر از این بانوان موفق خواهیم پرداخت.
۱- کلوئی ژائو
ژائو تبدیل به اولین بانوی آسیایی شد که گلدن گلوب بهترین کارگردانی را برای فیلم «سرزمین خانه به دوش ها» (Nomadland) از آن خود میکند. این فیلم که فرانسیس مک دورمند در آن نقش اصلی را به عهده دارد، دربارهی زن بیوهای است که در پی رکود اقتصادی تصمیم میگیرد سفری را در غرب امریکا آغاز کند و به عنوان یک خانه به دوش مدرن در ماشین وناش زندگی کند. ژائو دومین زن ـ اولی باربارا استرایسند بود برای فیلم «ینتل» ـ و اولین زن آسیایی است که برندهی گلدن گلوب کارگردانی میشود.
“اولین” دیگری هم رخ داد: در این دورهی گلدن گلوب، بیش از یک زن در بخش بهترین کارگردانی نامزد شده بودند. رجینا کینگ برای فیلم «شبی در میامی» (One Night in Miami) و امرالد فنل برای فیلم «زن جوان نوید دهنده» (Promising Young Woman) نامزد بهترین کارگردانی شده بودند.
ژائو بار دیگر با نامزد شدن همراه امرالد فنل برای اسکار بهترین کارگردانی، تاریخ ساز شد. این بار هم برای نخستین بار دو زن همزمان نامزدی این بخش را به دست آورده بودند.
در نهایت هم ژائو اسکار را با خود به خانه برد و بدین ترتیب تبدیل به دومین زن تاریخ ـ اولی کاترین بیگلو بود برای فیلم «مهلکه» (The Hurt Locker) ـ و اولین زن آسیایی شد که موفق به انجام این مهم میشود.
ژائو در سخنرانیاش پس از دریافت جایزه دربارهی بزرگ شدنش در چین و حفظ کردن اشعار چینی به همراه پدرش گفت: «یکی از این شعرها را خوب به خاطر دارم. اسمش “سه شخصیت کلاسیک” بود. این طور شروع میشد: “آدمها وقتی متولد میشوند، ذاتاً خوبند.” وقتی کوچک بودم، این کلمات اثر عمیقی روی من داشتند و همین امروز هم حقیقتاً به آنها اعتقاد دارم. گرچه شاید گاهی خلاف این به نظر برسد، اما هر کجای دنیا که رفتهام، در آدمهایی که باهاشان ملاقات داشتهام، خوبی یافتهام. به همین خاطر این جایزه را تقدیم کسانی میکنم که ایمان و شجاعتش را داشتند که قدر خوبی درون خودشان و دیگران را بدانند حتی وقتی که انجام این کار دشوار است.»
۲- نگوزی اکنجو–ایوه آلا
در ماه مارس خانم ایوه آلا تبدیل به اولین زن و اولین افریقایی شد که سکان سازمان تجارت جهانی را از زمان تاسیساش در سال ۹۵ در دست میگیرد. خانم مدیر کل، یک اقتصاددان امریکایی-نیجریهای است که سابق بر این وزیر دارایی و وزیر امور خارجه نیجریه بوده و اولین زنی بوده که در این دو جایگاه به خدمت در کشور نیجریه پرداخته.
۳- والی فانک
وقتی خانم والی فانک ۸۲ ساله در ۲۰ ژوئیه برای انجام سفر فضایی به جف بزوس پیوست، تبدیل به مسنترین فردی شد که به فضا سفر میکند. فانک در پروژه Mercury 13 ناسا که در دهه ۶۰ فضانوردان زن را تعلیم میداد، شرکت داشت. ولی پروژه تعطیل شد و هیچ کدام از آنها به فضا نرفتند.
نهایتا فانک شانس این را پیدا کرد که همراه با بزوس در فضاپیمایش، New Shephard، در قالب اولین سفر تفریحی به فضا، وارد مدار بشود؛ سفری که در ۲۰ ژوئیه با موفقیت به پایان رسید. بدین ترتیب فانک رکورد مسنترین فردی که به فضا سفر کرده را که پیش از این در اختیار جان گلن، فضانورد ناسا، بود شکست. گلن در آخرین ماموریتش در فضا ۷۷ سال داشت.
۴- کامالا هریس
معاون رئیس جمهور، کامالا هریس نخستین زن سیاه پوست و آسیایی امریکایی تاریخ امریکاست که به عنوان معاون رئیس جمهور در کابینه بایدن به فعالیت میپردازد. وقتی که در سال ۲۰۱۶ در سنا رای آورد، تبدیل به دومین سناتور زن آفریقایی امریکایی و اولین سناتور زن آسیایی امریکایی شد. از زمانی که وی از سنا جدا شد تا پست معاون رئیس جمهور را در اختیار بگیرد، دیگر سناتور سیاهپوستی در مجلس سنا وجود ندارد. دو زن دیگر سابق بر این برای پست معاون رئیس جمهور نامزد بودهاند: جرالدین فرارو در سال ۱۹۸۴ و سارا پالین در سال ۲۰۰۸.
۵- تیلور سوئیفت
«فولکلور»، هشتمین آلبوم استودیویی تیلور سوئیفت، تماماً در قرنطینه نوشته و تولید شد. این آلبوم پس از انتشار به سرعت به صدر جدول Billboard 200 راه یافت، نقدهای بسیار مثبتی دریافت کرد و تبدیل به پرفروشترین آلبوم ۲۰۲۰ شد. قبل از این اثر، او با آلبوم «بیباک» در سال ۲۰۱۰ (که در آن سال جوانترین هنرمندی بود که این عنوان را از آن خود میکرد) و آلبوم «۱۹۸۹» در سال ۲۰۱۶ برندهی بهترین آلبوم شده بود. تنها هنرمندان دیگری که سه بار برنده بهترین آلبوم سال شدهاند، فرانک سیناترا و پل سایمون بودهاند.
۶- بیانسه
بیانسه بیست و هشتمین جایزهاش را در گرمی ۲۰۲۱ به دست آورد و بدین ترتیب تبدیل به زنی شد که بیشترین تعداد گرمی را تا به حال برنده شده است. بیانسه برندهی بهترین موزیک ویدیو برای «دختر پوست قهوهای» و بهترین اجرای ریتم اند بلوز برای «رژه سیاه» شد. او همچنین دو جایزه دیگر برد: بهترین اجرای رپ و بهترین ترانهی رپ برای اجرایش در «وحشی» اثر مگان دی استالین. او در شست و سومین دوره جوایز گرمی فردی بود که بیشترین تعداد نامزدی را در اختیار داشت و با برنده شدن ۴ جایزه از ۹ نامزدی، مجموع جوایزش را به رقم ۲۸ رساند. پیش از او الیسون کراوس، خوانندهی سبک کانتری، با ۲۷ پیروزی رکورددار بود.