روایت گوهر خیراندیش از جشنواره کن، قهرمان و مهاجرت
بازیگر پیشکسوت سینمای ایران که برای معرفی فیلم "فصل قاصدک" به جشنواره فیلم کن رفته، درباره این فیلم، موضوع مهاجرت و کیفیت فیلم "قهرمان" به کارگردانی اصغر فرهادی اظهارنظر کرد.
ایران آرت: ایلنا نوشت: در این دوره از جشنواره کن چندین بازیگر و کارگردان ایرانی حضور داشتند، یکی از این سینماگران گوهر خیراندیش که با فیلم "فصل قاصدک" در بخش بازار جشنواره کن حضور دارد. با او درباره جشنواره کن، فیلم "فصل قاصدک" و فیلم "قهرمان" اصغر فرهادی گفتگویی داشتیم که میخوانید.
با توجه به اینکه به دلیل کرونا از جشنواره کمتر استقبال شده تجربه حضور در کن برای شما چطور بود؟
فکر میکنم تجربه حضور در کن برای همه جذاب و دیدنی باشد. من استقبال مردم را بینظیر دیدم، البته شنیدهام که سالهای پیش از کرونا اینجا بسیار شلوغتر بوده است، اما سالن اصلی که ما شبها در آن فیلم میدیدیم تقریبا میتوانم بگویم جای سوزن انداختن نبود و صفهای طویلی وجود داشت برای اینکه برخی افراد بتوانند بلیت آن سالن را تهیه کنند. هیچوقت نشد که من سالن را خالی ببینم.
فیلمهایی که طی این چند روز دیدید چطور بود؟ تم یا قصه بیشتر فیلمها به چه موضوعی اشاره دارند؟
من اصلا منتقد نیستم، صرفا یک فیلمبین نسبتا سینمایی هستم که در حد خودم میتوانم فیلمها را تحلیل کنم.
فیلمها تمهای متفاوتی داشتند ولی تم فیلم Stillwater که مشکلات یک زندانی برای آزاد شدن را به تصویر کشیده بود، مرا به یاد فیلم "قهرمان" آقای فرهادی انداخت و این تم برایم خیلی آشنا بود که این پدر برای رهایی دخترش از زندان چقدر تلاش کرد. همانطور که کاراکتر رحیم سلطانی با بازی امیر جدیدی در فیلم "قهرمان" بسیار تلاش میکرد که از زندان آزاد شود و چقدر به مسائل و مصائب مختلف دچار میشود تا بتواند بیگناهیاش را ثابت کند و از شر زندان خلاص شود. همچنین تم بیماری و تم سرطان که هنوز میتواند خیلی از جانها را بگیرد و راه علاجی برایش وجود ندارد و تم عشق و زندگی. فیلمها از تمهای مختلفی برخوردار بود.
از تجربه کار با یک کارگردان زن بگویید، کارگردانی که در آمریکا زندگی میکند و فیلمش ترکیبی از بازیگران ایرانی و امریکایی را دارد چطور بود؟
من تجربه قبلیام با خانم میلانی بود و برایم فرقی نمیکند که با خانمها کار کنم یا آقایان و به نظرم کافی است خودمان را در اختیار بلد راه بگذاریم. اگر کارگردانی همه جوانب کارش را از قبل در نظر گرفته باشد و بداند مسیر چیست، هیچ مشکلی پیش نمیآید و فرقی نمیکند زن باشد یا مرد، ولی برای من قصه مریم پیربند جذاب بود البته من از خودم توقع خیلی بیشتری داشتم. امیدوارم مخاطب مرا در آن فیلم دوست داشته باشد، چون تمام تلاشم را کردم که نقش یک مادری که مجبور میشود به خاطر دخترش کشورش را ترک کند و به آمریکا برود، خوب بازی کنم. البته سعی میکنیم قصه فیلم را از زبان کارگردان بشنویم تا ببینیم چه حدی از فیلمنامه را میخواهند توضیح دهند.
من فکر میکنم از این نظر که کارگردان در آمریکا زندگی میکند و بازیگران فیلمش ترکیبی از بازیگران ایرانی و خارجی هستند، تقریبا فرقی با کارهایی که ما در ایران انجام میدادیم، نداشت. تقریبا روند و کاری که در اینجا انجام دادیم به همان صورت است که در ایران انجام میشود.
فیلم "فصل قاصدک" به داستان مهاجرت و مهاجران امریکا اشاره دارد، چقدر توانسته در نشان دادن مشکلات مهاجران در آمریکا موفق باشد؟ آیا با توجه به موضوع فکر میکنید در ایران مورد توجه قرار بگیرد؟
وقتی فیلمنامه "فصل قاصدک" را خواندم خیلی از قصه خوشم آمد زیرا از یک قصه چندوجهی برخوردار بود و در واقع داستان یک خطی نبود. ابعاد مختلف قصه و موضوعات فرعی که موضوعات اصلی را کامل میکردند برایم خیلی جذاب بود و به نظرم مریم پیربند از پس قصه برآمده بود. حال آنچه در طول کار به تصویر کشیده شد همراه با لحظات بداههای که به وجود میآمد، گاهی هم شاید صحنهها را جذابتر میکرد. من خیلی از کار کردن با این گروه لذت بردم، به خصوص از نقش خودم که خیلی دوستش داشتم.
فیلم جذابیتهای خودش را دارد و ما نخواستیم بدبختی آدمها را نشان دهیم، بلکه مشکلاتی نشان داده شده است که گاهی آدمها درگیرش میشوند و بعد از مدتی از پس آنها بر میآیند. اصلا نخواستیم فلاکت و بدبختی افرادی که مهاجرت میکنند یا سختیهای مهاجران را نشان دهیم. این قصه بسیار متفاوت است، قصه مهاجرت در فیلم ما بسیار جذاب، شنیدنی و دیدنی است.
از فیلم آقای فرهادی بگویید. نظرتان درباره فیلم "قهرمان" چیست؟
خوشبختانه ما بعد از پخش فیلممان فرصتی پیدا کردیم تا به دعوت آقای فرهادی به دیدن فیلم "قهرمان" در سینما برویم که واقعا مورد استقبال بسیار فراوان و تشویقهای تماشاچیان در سالن قرار گرفت. فیلم بسیار خوشساخت و خوشریتم و از یک قصه بسیار جذابی برخوردار بود که میشد خیلی راحت با آن ارتباط برقرار کرد و برای من از همه جالبتر بازی بازیگرانش بود که همه درجه یک بودند. البته میدانم که تحت رهبری آقای فرهادی هیچ چیز از منظر دید او جا نیفتاده بود و قصه ریز به ریز جلو رفته بود.