کمرنگی تم سیاست در "زندانیها" دهنمکی/ نخواستم فیلمم قربانی منازعات جناحی شود
مسعود دهنمکی گفت: با توجه به اینکه فیلم "زندانیها" از اخلاق حرف میزند، با مضمونی که داشت در میانههای جدول فروش بودن هم قابل قبول است.
ایران آرت: تازهترین ساخته مسعود دهنمکی با نام "زندانیها" بهعنوان یکی از فیلمهای نوروزی همچنان در حال اکران است. این فیلم علیرغم انتظاری که از کارگردان و بازیگرانش میرفت، وضعیت چندان خوبی در گیشه ندارد اما مسعود دهنمکی میگوید این میزان فروش برایش قابل پیشبینی بوده است.
به گزارش جام جم، دهنمکی در این اثر سعی دارد تاثیر معنویات را بر زندگی زندانیها نشان دهد و بنابراین در این فیلم از زندگی دانشجوی جوانی میگوید که قصد دارد برای پایاننامهاش روی زندانیهای زندان قصر تحقیق کند. دهنمکی در مصاحبه پیش رو درباره شرایط کنونی سینما، شرایط اکران و جدیدترین اثرش میگوید.
شما بعد از ساخت سهگانه "اخراجیها" فیلم کمدی نساختید و به سمت فیلمهای اجتماعی رفتید و پیشبینی میشد فیلمسازی در همان ژانر را ادامه دهید. چرا این اتفاق افتاد و در شرایطی که گیشه سینمای ایران را فیلمهای کمدی داغ کردند، شما اجتماعیساز شدید؟
من در هر ژانری که فیلمسازی کردم نمک طنزش را هم حفظ کردم، اما در فیلم سینمایی "زندانیها" از بچههای تئاتر بیشتر در نقشهای اول استفاده کردم و در کل دوست داشتم تجربه جدیدی را کسب کنم و به ثبت برسانم. به هر حال با توجه به مسائل روز سینما فیلم لوباجتی (کمهزینه) مثل "زندانیها" که بیانگر مفهوم "انتظار" است تجربه جدیدی برایم بود و از آنجا که میخواستم دیده شود نمکی از طنز را هم در آن قرار دادم.
پس به نظر خودتان کمدی متفاوتی ساختید؟
با توجه به کمدیهایی که این روزها مرسوم شده و به نوعی دستشان در هر شوخیای باز است، ما از این جهت کمدی متفاوتی ساختیم. در "زندانیها" وقتی از اخلاق و مفاهیم معنوی حرف میزنیم متعاقبا شوخیهایی هم داریم که سطح متعارفی دارد که مردم میتوانند آن را همراه خانوادههایشان ببینند.
از میزان فروش فیلمتان در گیشه راضی هستید؟
در شرایط امروز فروش سه میلیاردی از قبل برای خودم قابل پیشبینی بود.
غالب فیلمهایی که اکران میشود، زیر یک میلیارد میفروشند و با توجه به اینکه فیلم ما از اخلاق حرف میزند، با مضمونی که داشت در میانههای جدول فروش بودن هم قابل قبول است. البته اگر شرایط اکران بهتر بود قطعا میزان فروش هم بالاتر میرفت. اگر تعداد سئانسها به طور مساوی در کل کشور در اختیار همه فیلمها قرار میگرفت شاید اتفاقات دیگری رقم میخورد که این منوط به ساماندهی در قسمت پخش، اکران و تبلیغات است.
به نظر میآید فیلم سینمایی "زندانیها" ویترین خوبی از بازیگران ارائه کرده است و میتواند به این طریق مخاطبان زیادی جذب کند!
بعضیها معتقدند بازیگران این فیلم چهره تلویزیونی دارند که خب، طبیعی است. چون برای ژانر کمدی معمولا از بازیگران طنز شناخته شده استفاده میکنند و بازیگران کمدی هم همان چهره مرسوم طنز خودشان را به پروژههای مختلف میآورند.
اینکه فلان بازیگر در فلان سریال هم همین تیپ را بازی کرده، به نظرم قابل قبول نیست. شما لورل و هاردی را ببینید صد فیلم با موضوع مختلف بازی کردهاند حتی لباسشان هم عوض نشده. کسانی که چنین ایراداتی را به فیلم میگیرند سینما را خیلی نمیشناسند.
معمولا در فیلمهای شما تم سیاسی پررنگی میبینیم، اتفاقی که در زندانیها خیلی کم شده. مسائل روز سیاسی شما را به این نتیجه رسانده که محتاطتر فیلم بسازید؟
البته کنایهها و نکاتی را در این فیلم هم گنجاندم که مردم متوجه آن شدند، اما به هر حال من نمیخواستم مفهومی به گستردگی انتظار، قربانی منازعات جناحی شود. دوست نداشتم جناحهای مختلف تعابیر مختلفی از فیلمم داشته باشند و مفهومی که مدنظر خودم هست در آن بین گم شود. در این فیلم حرف سیاسی کمتر زده میشود و با سادگیای که دارد، مخاطب همذاتپنداری بیشتری با آن میکند. در آستانه نیمه شعبان قرار داریم، زندانیها جزو معدود آثاری است که مستقیم به مفاهیم نگاه میکند و من با توجه به فضای موضوعی فیلم نمیخواستم تم سیاسی در این فیلم غالب باشد.
در حال حاضر فضای سینمای ایران را به چه شکل میبینید؟
به نظرم سینمای ایران به سمت ذائقهسازی بد برای مخاطب گام برمیدارد.
بیشتر توضیح میدهید!
این روندی است که آغاز شده و از طرف دیگر به نظرم مدیریت و نظارت بر مناسبات مالی سینما کمرنگ است و این به صنف برمی گردد. وقتی دستمزدهای میلیاردی در سینما باب شد و کسی به نام بخش خصوصی و... به این مساله ورود نکرد زمینه برای ساخت فیلمهای مستقل از بین رفت. در این شرایط فیلمها یا باید کمدی باشند که بفروشند یا بودجههای آنچنانی برای ساخت داشته باشند.
در پایان به عنوان کارگردان زندانیها، خطاب به مخاطبان چه چیزی میگویید تا تشویق شوند و پای تماشای فیلم شما بنشینند؟
با یک طنز ساده هم میتوان مخاطب را پای مفاهیم ارزشمندی نشاند. یک روز برای نمایش مقوله جنگ این اتفاق افتاد، یک روز برای آزادگان، یک روز برای بیان مفاهیم اخلاقی و امروز برای مفهوم انتظار.