حمید آذرنگ: برخی میخواهند هنر را هم قد خود کنند / دچار سانسور ویرانگر شدهایم / چرا از نشان دادن یک فرد الکلی میترسیم
آذرنگ گفت: چرا نمیشود نقش یک فرد معتاد به الکل را نمایش داد؛ آیا به دلیل که وجود ندارد یا اگر نشان دهیم ممکن است به وجود بیاید یا تا حدی فراوان است که مقایسه میشود؟
ایران آرت: حمید آذرنگ که این روزها سریال «نهنگ آبی» را در شبکه خانگی دارد چند روزی است که به آنچه سانسور نقشاش در این سریال میخواند، به بهانههای مختلف لب به انتقاد گشوده است او در تازهترین اظهارات خود به ایسنا گفت: ما در جامعهای زندگی میکنیم که بر اغلب رسانهها نظام نظارتی ثابت و مشخصی حاکم نیست. در جامعهای که حاکمیت یک مدل است، میبینیم که صدا و سیما تعریف خود را از ممیزی، سانسور و رنگارنگی قصهها دارد و با سلایق خاص خود حکومت میکند. مهمترین دلیل به وجود آمدن رسانه نمایش خانگی این است که در انتخاب آن جبری نیست و مردم مجبور نیستند یک شبکه معین را ببینند؛ در واقع به مخاطبان این فرصت داده شده که انتخاب کنند و مقداری رهاتر باشند البته به معنای رهایی خارج از قواعد نیست.
او ادامه داد: به لحاظ اینکه همه جای دنیا درام ملزوماتی دارد، باید در شخصیتپردازی و رنگ آمیزی شخصیتهای یک درام، بازی اندیشه با توجه به قواعد جامعه وجود داشته باشد اما در جامعه ما این مساله حکم نمیکند؛ در واقع افرادی با جایگاههای متفاوت حاکم سلایق هستند. به رسانه نمایش خانگی اجازه داده شده که رنگارنگی شخصیتها بیشتر نمایش داده شود و سلایق کمتر حاکم باشد؛ البته این نوع رسانه هم کاملاً از مساله سلیقه فارغ نیست.
آذرنگ درباره سانسور در سریال «نهنگ آبی» گفت: در حال حاضر «نهنگ آبی» دچار سانسور ویرانگری شده که باعث شده است بسیاری از شخصیتها دلیل بودن و عملکردشان که باعث بهم پیوستن یک درام میشود، از بین برود و مخاطب دچار گمگشتگی میشود. البته با تمام این موارد رسانه نمایش خانگی مبنای اتفاق تصویری به لحاظ ادبیات دراماتیک در حوزه سینما و تلویزیون است.
بازیگر «نهنگ آبی» و «شهرزاد ۱» با اشاره به اینکه نقش یک فرد معتاد به الکل را در «نهنگ آبی» بازی میکند، تصریح کرد: دوست دارم روزی به این نتیجه برسیم که چرا نمیشود این نوع نقش را در تلویزیون نمایش داد؛ آیا به دلیل که وجود ندارد یا اگر نشان دهیم ممکن است به وجود بیاید یا تا حدی فراوان است که مقایسه میشود؟
او درباره سانسور قسمتی از نقش خود در سریال «نهنگ آبی» خاطرنشان کرد: ۹ دقیقه از نقش من در قسمت اول این سریال حذف شده که این زمان از یک شخصیت در ژانر درام بخش زیادی از شخصیتشناسی نقش را از بین میبرد که در این صورت شما فکر میکنید مخاطب ما با چه چیزی مواجه میشود؟ سانسور این چند دقیقه از نقش من در سریال، به شکل بیرحمانهای باعث شده که ادامه قصه با توجه به سانسور پیش برود. نقص در یک شخصیت فیلم و سریال باعث ایجاد نقص ارتباطی یک اثر هنری با مخاطب میشود و در اقبال عمومی تأثیر میگذارد.
آذرنگ با اشاره به تجربهگرایی در ایفای یک نقشِ فیلم و سریال اضافه کرد: برای اینکه نقش قاتل را بازی کنی، لازم نیست که قتل انجام دهی، بازیگری ذائقه، شعور و استعداد است که در هر فردی باشد به تجربه واقعی آن نقش، نیاز نیست. بلکه کافی است، فرد هوشمند باشد تا فهم نزدیکی به نقش داشته باشد. من برای اینکه نقشی بازی کنم، نیاز نیست که به همان شخصیت تبدیل شوم.
آذرنگ درباره معیار تولید سریالها در تلویزیون بیان کرد: در اغلب کشورهای صاحب تمدن، فرهنگ و هنر، پایه تمدن است و این نوع کشورها هستند که تمدن و تعریف مدنیت را با خود حمل میکنند. آنها خود را در قبال تعریف ذائقه عمومی مسؤول میدانند اما در ایران برعکس شده است و به دلیل تنزل ذائقه عمومی و قالب ذائقههایی که وجود دارد، سریال میسازند. این مساله نه تنها باعث ارتقای سطح سلیقه مردم نمیشود بلکه تنزل بینهایت سطح آثار هنری را به همراه دارد. س
آذرنگ گفت: اگر سلایق حاکم شوند، افرادی که قد هنر ارتفاع ندارند، باید حذف شوند و متأسفانه آنقدر زیاد هستند که تلاش میکنند هنر را هم قد خود کنند به جای اینکه خود را به قد فرهنگ و هنر برسانند. مطمئناً زمان میبرد که بتوان این افراد را حذف کرد و بعد باید دید که چگونه گذشته را جبران کنیم تا بتوانیم زمان حال خود را بهتر کنیم