نگاهی انتقادی هنری به جنبههای نظامیگری
امیرحسین زنجانی گفت: امروزه کشورهای مختلف دنیا از ارتش به عنوان نمادی برای نمایش قدرت و فخرفروشی استفاده میکنند.
ایران آرت: نمایشگاه آثار امیرحسین زنجانی با نام "مارش" در گالری محسن برپاست. زنجانی با اشاره به اینکه این مجموعه در طول دو سال گذشته شکل گرفته است به هنرآنلاین گفت: این نمایشگاه قرار بود در لندن برگزار شود اما این اتفاق رخ نداد و تصمیم گرفتم آثار را در ایران نمایش دهم. مجموعه "مارش" به مسائل نظامی و میلیتاریسم اشاره دارد و من بدون گرایش یا سمت و سویی خاص، به موضوع ارتشهای دنیا میپردازم و قصد دارم این سوژه را به شکلی تازه نمایش دهم.
زنجانی ادامه داد: سال ۸۸ که درگیر مسائل سربازی بودم با توجه به رفتارهای موجود و گرفتاریهایی که وجود داشت توجه من به موضوع نظامیگری جلب شد. اما در این نمایشگاه هیچ اشارهای به ایران و کشورهای منطقه ندارم و به ارتشهای سایر نقاط دنیا توجه کردم. بیشتر به کشورهایی مانند روسیه، کره و کشورهایی که در جنگ جهانی حضور داشتند، پرداختم.
او با اشاره به اینکه برای شکل دادن این تابلوها از عکسهای مستند و خبری استفاده میکند افزود: من دائم با عکس در ارتباط هستم و علاقه زیادی به گردآوری عکس و آرشیو کردن آنها دارم و هم اکنون مجموعهای با بیش از ۳۰۰۰۰ عکس را آرشیو کردهام. برای آماده کردن اولین نمایشگاه انفرادی خود که با موضوع جنگ ایران و عراق شکل گرفته بود به نهادهای مرتبط با جنگ مانند موزه شهدا، موسسه روایت فتح و... میرفتم و عکسهای مورد نظر خود را انتخاب میکردم. اما حالا که دسترسی به رسانههای مختلف وجود دارد عکسها را از کشورها و سایتهای مختلف پیدا میکنم. در واقع یک برنامه شخصی منظم دارم که دائماً به سایتها سرک میکشم و عکسهایی که مربوط به جنگهای مختلف دنیا و ارتشهای کشورهای جهان است را آرشیو میکنم.
زنجانی ادامه داد: پس از نمایشگاه اول در سال ۸۸ که به موضوع جنگ اختصاص داشت در نمایشگاههای بعدی به جنگ نپرداختم و تنها ارتشهای دنیا را سوژه آثارم قرار دادم. در این آثار نگاهی کنایهآمیز و استعاری به میلیتاریسم دارم. پیش از این دو مجموعه از نقاشی ارتشها در دوبی و لبنان نمایش داده شد و سومین مجموعه هم اکنون در گالری محسن به نمایش درآمده است.
او درباره نحوه انتخاب عکسها برای تبدیل شدن به تابلوی نقاشی گفت: نخستین ویژگی عکسها این است که به لحاظ خبری مهم نبوده و از عکسهای تاثیرگذار و به یادماندنی جنگ نباشند. من عکسهای معمولی و حتی بیکیفیت را انتخاب میکنم که به هیچ وجه شوک بصری در آنها وجود نداشته باشد. پس از آن ممکن است تصاویر مختلف را با هم ترکیب کنم و هر فیگور از ارتشی متعلق به یک کشور انتخاب شود. در پروسه کار کردن تغییراتی در تصویر به وجود میآید و فیگورها، رنگها و... تغییر میکنند. نکته مهم این است که من در نقاشیها کاراکترسازی نمیکنم و چهرههایی که در آثار دیده میشوند شخصیت خاصی ندارند. به ندرت پیش میآید که بتوان تشخیص داد یک فرد نظامی متعلق به کدام منطقه یا دوره زمانی خاص است. از سوی دیگر وقتی در یک نمایشگاه تم نظامیگری وجود داشته باشد، انتظار میرود با فضایی تاریک و سرد روبهرو شویم، اما تابلوهای من با رنگهای شاد و امروزی خود نقطه متضاد آن فضای سرد و تاریک هستند.
زنجانی با اشاره به اینکه علاقهمند به نقاشی فیگوراتیو است، درباره دلایل گرایش خود به نمایش ارتشها گفت: امروزه کشورهای مختلف دنیا از ارتش به عنوان نمادی برای نمایش قدرت خود استفاده میکنند و به نوعی ارتش برای آنها ابزار فخر فروشی است. من به این مسئله نقد دارم، البته در هیچ کدام از آثار من سلاح دیده نمیشود و فقط با فیگورها مواجه هستیم. نکته مهمتر برای من این است که ارتش و نظم موجود در آن را به صورت مبانی هنرهای تجسمی میبینم. یعنی در ارتش نقطه، خط، فرم و... وجود دارد هر کدام از اجزای آن برای من جذابیت بصری داشت و توانستم آنها را در تصویر نشان دهم. اما مهمترین نکته در کار من این است که پیش از هر چیز خود عمل نقاشی برایم اهمیت دارد و در لایههای بعدی به مفهوم میپردازم. به همین دلیل انواع تاش قلم و سطوح رنگ در آثارم دیده میشود و در مرحله بعدی است که فیگورهای نظامی جلب توجه میکنند. بنابراین بیشتر این مانور من بر روی خود فعل نقاشی است و موضوع در مرحله بعدی قرار دارد.
نمایشگاه نقاشی امیرحسین زنجانی تا 23 آذر در گالری محسن برپاست. این گالری در خیابان ظفر، خیابان ناجی، خیابان فرزان، کوچه نوربخش، بلوار مینای شرقی، پلاک 42 قرار دارد.