«خواب شیرین» در ویستا/ نگاه زنانه به بیان معاصر مینیاتور
سرمه عرب گفت که کار مینیاتور خود را یک بیان معاصر از مینیاتور میداند و برخلاف گذشته ابایی ندارد که آثارش زنانه خطاب شوند.
ایران آرت: نمایشگاه نقاشی و دوخت سرمه عرب با عنوان «خواب شیرین» 16 تا 26 شهریورماه در گالری برگزار میشود. این هنرمند درباره آثارش گفت: علاقهام به داستانهای سنتی و مینیاتور در دانشگاه شکل گرفت. هرچند قبل از پرداختن به مینیاتور نقاشی مدرن میکشیدم ولی بعدا به نقاشی ایرانی علاقهمند شدم.
وی افزود: پرداختن به طرح گل و مرغ و طرحهای نقاشی ایرانی در دوره کارشناسی ارشد شکل گرفت و در نمایشگاههای گروهی از آن استفاده کردم. برای نخستین نمایشگاه انفرادیام نیز چون مدتی درگیر داستان شیرین و فرهاد بودم، ترجیح دادم روی همین داستان کار کنم. نتیجه این دوره، نمایشگاهی است که در گالری ویستا برپا شده است.
او گفت: البته به دنبال تصویرسازی از داستان نبودم و بیشتر روایت شخصی خودم را جستوجو میکردم. این نقاشیها درواقع برداشت آزادی است از قصه. المانهای عمومی مینیاتور را گرفتم و روی آن کار کردم. کلا روال کارم اینگونه است که با استفاده از موتیفهای سنتی، با روشهای سنتی مثل قلمگیری و ...کار میکنم و سپس آن را برای نشان دادن کهنگی مخدوش میکنم. سپس بافتهها را به آن میافزایم.
عرب توضیح داد: نقاشیهایم بیشتر اکرولیک است ولی بنا به ضرورت از تکنیکهای دیگری نیز استفاده میکنم. سپس بافت به نقاشی اصلی اضافه میشود. برای این نمایشگاه روی هم رفته ۱۳ کار آوردهام که ۹ تا از آنها مستقیما به داستان شیرین و فرهاد مربوط است و ۴ تا گل و مرغ است.
این هنرمند درباره جذابیتهای مینیاتور گفت: مینیاتور به شکل سنتی آن بسیار جذاب است و خود هنرمند هم وقتی با تکنیکهای آن کار میکند بسیار جذب این شیرینی کار میشود و اینطور نیست که از کار با آن خسته شوی. اما اگر بخواهی از آن برای یک بیان معاصر استفاده کنی، جذابیتهای تازهای در آن کشف میکنی.
سرمه عرب ادامه داد: برای همین از بافتنی استفاده کردم و بافتههایم را جایگزین گلهای واقعی کردم. به نظرم ایده جالبی آمد. برای این گلها از رنگهای شاد و تند استفاده میکنم در حالی که نقاشیام کاملا سیاه و سفید است. البته قبلا در نقاشی از رنگهای تند استفاده میکردم ولی در حال حاضر سیاه و سفید کار میکنم.
این هنرمند در زمینه تلقی زنانه از کارهایش گفت: در ابتدای کار خیلی درباره این موضوع جبهه میگرفتم و حس میکردم وقتی میگویند کارت زنانه است منظورشان این است که هنرم درجه دو است. همانطور که زنان در جامعه گاهی درجه دو به حساب میآیند. اما وقتی صادقانه به کارم نگاه کردم دیدم که این واقعا یک بیان زنانه است و مشکلی هم ندارد که اینگونه است.
او گفت: ترجیح میدهم رفته رفته به سمتی بروم که کارم را تبدیل به یک بیان معاصر از سوی یک زن تبدیل کنم. درواقع کاری قوی که یک زن آن را خلق کرده است. شک ندارم که راهم را درست انتخاب کردهام و در آینده با قدرت بیشتری به آن ادامه خواهم داد.
گالری ویستا به نشانی خیابان مطهری، خیابان میرعماد، کوچه دوازدهم، پلاک11 میزبان علاقهمندان به هنرهای تجسمی است.