هدیه ملکه انگلیس به نوازنده ایرانی
ملکه چنان تحت تأثیر صوت دلنشین نی قرار میگیرد که بیاختیار گردنبندش را بیرون میآورد و بر گردن نوازنده آویزان میکند.
ایران آرت: نمیتوان سخن از نی به میان آورد و از بزرگترین نی نواز دوره قاجار (استاد نایب اسد الله اصفهانی) یاد نکرد. استادی که جمله مشهورش را عاشقان موسیقی ایرانی در خاطر حک میکنند: «من نی را از آغل گوسپندان به دربار پادشاهان بردهام».
به گزارش وبسایت چمدان، نایب اسدالله اصفهانی فرزند نایب حسین خان استاد سرشناس و نوازنده نی در اواسط عصر قاجار است. او از مادری با ذوق به نام صاحب جم به سال ۱۲۳۱ هجری شمسی در مهد تاریخی اصفهان زاده شد و عشاق نوای موسیقی اصفهان را تا ابد مفتون خویش ساخت، این هنرمند چیره دوران طفولیت خود را نزد پدرش (نایب حسین خان) و استاد آقا باشی که از نوازندگان مشهور نی بودند به آموزش و فراگیری این ساز پرداخت و در اندک زمان تبحر کافی بدست آورد.
خداوندگار نی لقبی است که اساتید بزرگی همچون استاد حسن کسایی و مرحوم روح الله خالقی و … او را با این لقب نام بردهاند. دوستعلی خان معیر الممالک در کتاب رجال عصر قاجار مینویسد: «نایب اسد الله اصفهانی نی نوازی بود که هیچ بنان و بیان را توانایی وصف نیک نوازی و نالههایی را که از دل سوخته نی بیرون میآورد نیست! حسن مشحون در کتاب تاریخ موسیقی ایران نایب اسدالله را معروفترین و ماهترین استاد نوازنده نی در عصر قاجار توصیف میکند.»
وبسایت چمدان نوشت: وی همراه با ناصرالدین شاه در سفر به انگلستان در کنسرت بزرگی که توسط ملکه وقت آن کشور برپا شده بود، شرکت کرد. در این هنرنمایی بینالمللی موسیقیدانان و نوازندگان اکثر کشورها شرکت داشته و برنامههای هنری متعدد اجرا کردند. در پایان مراسم با اشاره ناصرالدین شاه نایب نی را از جیب خود بیرون آورده و شروع به نواختن آن میکند به طوریکه همه حضار شرکت کننده را مات و مبهوت میسازد. ملکه نیز چنان تحت تأثیر این صوت دلنشین قرار میگیرد که بیاختیار گردنبندش را بیرون میآورد و بر گردن نایب آویزان میکند و رو به حضار میگوید: «باید اعتراف کرد این مرد ایرانی با چوبی خشک که بیش از چند سوراخ در آن دیده نمیشود چنان غوغایی کرد که تمامی سازهای پیشرفته امروزی را منهدم ساخت.