کد خبر: 63899 A

کیهان خبر داد همه هنرمندان باید مالیات دهند / اعتراض اهالی تئاتر و سینما و تجسمی/ شاید فقط ۱۰۰ نفر از هنرمندان درآمدی دارند که مالیات دادن درباره آنها صدق کند/ بیمه نداریم مالیات دهیم؟!

کیهان خبر داد همه هنرمندان باید مالیات دهند / اعتراض اهالی تئاتر و سینما و تجسمی/ شاید فقط ۱۰۰ نفر از هنرمندان درآمدی دارند که مالیات دادن درباره آنها صدق کند/ بیمه نداریم مالیات دهیم؟!

در حالی که کیهان خبر داده بر اساس نظر کمیسیون تلفیق بودجه، معافیت مالیاتی فعالیت‌های هنری به طور کامل حذف شده است، انجمن ها و شخصیت های هنری دست به کار شده اند این معافیت در صحن علنی مجلس باقی بماند.

ایران آرت: کیهان نوشته است : به گزارش سینماپرس، بر اساس گزارش بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه در مجلس شورای اسلامی، معافیت مالیاتی هنرمندان حذف شده است.

اگرچه این تغییر قانون فعلا در کمیسیون تلفیق اتفاق افتاده و ممکن است تا پیش از ابلاغ نهایی، با تغییراتی در صحن مجلس یا شورای نگهبان مواجه شود، اما بر اساس روال سال‌های اخیر که به نوعی حذف پلکانی معافیت مالیاتی فعالیت‌های هنری بوده، به نظر می‌رسد حذف این معافیت پابرجا باقی بماند. معافیت مالیاتی فعالیت‌های هنری در بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور، برای درآمدهای سالانه بیشتر از ۲۰۰ میلیون تومان حذف شد. بنابراین در سال جاری باید هنرمندان پردرآمد که بیشتر از ۲۰۰ میلیون تومان در سال درآمد داشتند، مالیات می‌دادند.

حال بر اساس نظر کمیسیون تلفیق، همه هنرمندان در سال آینده باید مالیات بدهند.

بر اساس بند ل قانون مالیات‌های مستقیم که مرجع این معافیت است و در سال‌های اخیر همواره محل مناقشه بوده، فعالیت‌های انتشاراتی و مطبوعاتی و قرآنی (دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاه‌های ذی‌ربط)، فرهنگی و هنری که به موجب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام می‌شوند، از پرداخت مالیات معاف‌اند.

با حذف فعالیت‌های هنری و همچنین انتشاراتی کمک‌درسی در کمیسیون تلفیق، در سال ۱۴۰۱ فعالیت‌های انتشاراتی غیرکمک‌درسی، مطبوعاتی، قرآنی و فرهنگی می‌توانند از این معافیت استفاده کنند و معافیت مالیاتی فعالیت‌های هنری اعم از تئاتر، سینما، تلویزیون، موسیقی، تجسمی و... حذف خواهد شد.

در ماه‌های گذشته حذف احتمالی معافیت مالیاتی فعالیت‌های هنری با مخالفت رئیس‌سازمان سینمایی و انجمن سینماداران مواجه شده است.

این خبر را کیهان در صفحه سوم خود منتشر کرده است.

 

ایرج راد: هنرمندان تئاتر درآمد آن‌چنانی از تئاتر ندارند

 

اما رئیس هیأت مدیره خانه تئاتر از تصمیم جدید گرفته شده مبنی بر حذف معافیت مالیاتی هنرمندان و به ویژه هنرمندان تئاتر انتقاد کرد و آن را ناشی از نگاهی غیرکارشناسانه دانست.

به گزارش  مهر، شاید در عرصه هنرهای مختلف از سینما، تئاتر، هنرهای تجسمی و موسیقی عده قلیلی باشند که درآمد قابل قبولی از فعالیت‌های خود کسب کنند و باقی هنرمندان فعال در این حوزه‌ها به سختی هزینه‌های معیشتی خود را تأمین می‌کنند. در عرصه هنر تئاتر نیز تعداد هنرمندانی که درآمد بالایی از فعالیت‌های خود دارند شاید به تعداد انگشتان یک دست هم نرسد.

در این شرایط که تأمین هزینه‌های زندگی چندبرابر شده و نیاز است که دولت و مجلس از هنرمندان حمایت کنند، اعلام شده که قرار است تمامی هنرمندانی که شامل معافیت مالیاتی بند «ل» ماده ۱۳۹ مالیات‌های مستقیم می‌شدند نیز مالیات پرداخت کنند.

این امر به طور حتم بدون نگاهی کارشناسانه شکل گرفته زیرا اگر کارشناسی در این زمینه انجام شود مشخص است که اکثر هنرمندان تئاتر به دلیل شرایط سخت تولید تئاتر و همچنین نبود حمایت‌های لازم، به سختی در طول سال فعالیت می‌کنند و به ناچار برای تأمین هزینه‌های معیشتی خود به مشاغل دیگر نیز روی می‌آورند.

این روند در ۲ سال گذشته کرونایی شدت بیشتری داشته و بسیاری از هنرمندان تئاتر در تهران و سایر شهرهای کشور از تأمین هزینه‌های زندگی خود عاجز بوده‌اند.

عجیب است که مدیران و مسئولان تصمیم‌گیرنده در این خصوص ملاک خود را درآمدزایی تعداد اندکی از هنرمندان قرار می‌دهند و به بخش عظیمی از خانواده تئاتر و هنرهای دیگر که در شرایط مالی سختی به سر می‌برند، بی توجه هستند.

جالب است که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنان اخیر خود در مراسم اختتامیه چهلمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر اعلام کرد که هدف دولت در ۴ سال پیش رو این است که تئاتر در جایگاه رفیع خود بایستد اما با تصمیماتی که قرار است در زمینه دریافت مالیات از هنرمندان اتخاذ شود، گویا دولت و مجلس تصور می‌کنند ایستادن هنر تئاتر در جایگاه رفیع خود بدون هنرمندان شکل خواهد گرفت زیرا هنرمندی که درگیر تأمین هزینه‌های معاش خود است و باید از درآمد ناچیز خود مالیات نیز پرداخت کند دیگر نمی‌تواند به جایگاه رفیع تئاتر یا هنرهای دیگر بیاندیشد زیرا جایگاه خودش در زندگی متزلزل و ناپایدار است.

ایرج راد رئیس هیأت مدیره خانه تئاتر درباره شرایط فعلی پیش آمده و اعلام اینکه قرار است از سال ۱۴۰۱ هنرمندان معاف از پرداخت مالیات از معافیت مالیاتی محروم شوند، به خبرنگار مهر گفت: ما هم در اعتراض به این قضیه، همانگونه که هنرهای تجسمی مشغول جمع‌آوری امضا هستند قرار است در جلسه روز دوشنبه ۲ اسفند خانه تئاتر در این خصوص تصمیم‌گیری لازم را اتخاذ کنیم.

وی یادآوری شد: سال‌های سال معافیت مالیاتی هنرمندان از طریق بند «ل» ماده ۱۳۹ مالیات‌های مستقیم وجود داشت و بعدها صحبت‌هایی مطرح شد که باید تا حد و حدودی این معافیت مالیاتی در نظر گرفته شود که همان موقع نیز ما در خانه تئاتر به این موضوع اعتراض کردیم. یکی از مسائل بند «ل» ماده ۱۳۹ این بود که حتماً باید اظهارنامه مالیاتی از سوی هنرمندان تنظیم و ارائه شود. البته مدت‌ها بدون تنظیم اظهارنامه مالیاتی بحث معافیت مالیاتی هنرمندان اجرا می‌شد ولی هنرمندان تئاتر پذیرفتند برای اینکه این اظهارنامه مالیاتی شکل قانونی دارد آن را تنظیم و ارائه کنند که این امر نیز باعث می‌شد معافیت مالیاتی حاصل شود.

راد در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه برای معافیت مالیاتی سقف تعیین شده است، توضیح داد: همه هنرمندان به ویژه هنرمندان تئاتر درآمد آن‌چنانی از تئاتر ندارند و طبیعتاً خیلی از اوقات علاوه بر تئاتر به کارهای دیگری که مرتبط با هنرهای نمایشی هست می‌پردازند نظیر حضور در سریال‌های تلویزیونی و فیلم‌های سینمایی و یا دوبله. ممکن است یک سال تمام وقت خود را به طور کامل در اختیار این مسائل گذاشته باشند و از آن‌ها دعوت شده باشد تا در طول یک سال تمام وقت خود را صرف کار کنند و حدود درآمدشان با حدی که تعیین شده برابری کند یا کمی از آن بیشتر شود ولی این اتفاق هر ساله نیست.

رئیس هیأت مدیره خانه تئاتر متذکر شد: هنرمندی یک سال، تمام وقت کار کند تا بتواند از درآمدی که کسب کرده برای سال‌های بعدی زندگی خود برنامه‌ریزی کند ولی چون درآمد یک سال‌اش به حد تعیین شده مالیاتی نزدیک یا کمی از آن بیشتر شده باید مالیات پرداخت کند اتفاق کارشناسانه‌ای نیست. آیا در سال‌هایی که درآمد آن هنرمند تئاتر بسیار پایین است و به حد تعیین شده نمی‌رسد و درآمدش تأمین کننده نیازهای اولیه زندگی‌اش هم نیست ما به التفاوتی به او پرداخت می‌شود؟

این هنرمند با سابقه سینما، تئاتر و تلویزیون تأکید کرد: یک هنرمند در طول حیات خود در یک زمان‌های خاصی می‌تواند تلاش دائمی هر روزه داشته باشد و اگر میزان درآمدش در این مقاطع کمی بالاتر رود باید آن را برای تمام زندگی خود تقسیم کند که متأسفانه از سوی مدیران و مسئولان تصمیم گیرنده به این امر اندیشه نمی‌شود. به این اندیشه نمی‌شود که آیا اگر یک سال کل درآمد یک هنرمند تئاتر که در زمینه‌های دیگر فعالیت کرده به ۱۰ میلیون تومان هم نرسید، اداره دارایی و بیمه ما به التفاوت هزینه مورد نیاز برای زندگی روزمره هنرمند را پرداخت می‌کند که حالا اگر هنرمندی یک سال تمام وقت و انرژی خود را صرف کند و حتی در طول شبانه روز ساعت خواب مناسبی هم نداشته باشد تا بتواند هزینه‌های زندگی خود را تأمین کند، از او مالیات بگیرند؟

راد در ادامه سخنان خود تأکید کرد: بسیاری از هنرمندان حتی نمی‌توانند اجاره یک ساله خود را از طریق فعالیت‌هایی که انجام می‌دهند تأمین کنند. با هزینه‌های سنگین زندگی هنرمند باید کارهای مختلفی انجام دهد تا بتواند از پس تأمین هزینه‌های معیشتی خود بربیاید و این در حالی است که کمک به او نمی‌شود و حمایتی هم از هنرمندان از سوی مدیران و مسئولان صورت نمی‌گیرد.

رئیس هیأت مدیره خانه تئاتر تصریح کرد: در اخباری که از سوی دولت اعلام می‌شود افرادی با درآمدهای کلان فرار مالیاتی دارند ولی هنرمندانی که با درآمدهای جزئی زندگی خود را سپری می‌کنند باید مالیات پرداخت کنند. اینکه تعداد اندکی هنرمند در هر رشته‌ای درآمد بالا دارند نباید به عنوان قاعده در نظر گرفت. همین هنرمندان نیز دوره‌ای خاص چنین درآمدی دارند و آن را باید برای همه زندگی شان تقسیم کنند و به این موارد هیچ دقت کارشناسی نشده است.

 

منوچهر محمدی: در جامعه چند ده هزار نفری فرهنگ و هنر شاید مجموعاً ۵۰ تا ۱۰۰ نفر شخص حقیقی داشته باشیم که درآمد نسبتاً بالایی دارند

 

منوچهر محمدی، تهیه‌کننده‌ی فیلم‌های «بازمانده»، «بوسیدن روی ماه»، «حوض نقاشی» و «ارتفاع پست» در گفت‌وگو با ایسنا می گوید: ای کاش نمایندگان محترم مجلس پیش از تصویب حذف معافیت مالیاتی هنرمندان، گزارشی تحقیقاتی از مرکز پژوهش‌های مجلس می‌خواستند تا بدانند رقمی که از مالیات حوزه فرهنگ و هنر در بهترین حالت می‌توان متصور شد چقدر است، آنوقت خودشان قضاوت کنند که آیا آن عدد اصلا ارزش این همه زحمت و کار اضافه برای سازمان مالیاتی را دارد؟

من با قاطعیت عرض می‌کنم که از این جامعه چند ده هزار نفری فرهنگ و هنر شاید مجموعاً ۵۰ تا ۱۰۰ نفر شخص حقیقی داشته باشیم که درآمد نسبتاً بالایی دارند و بقیه گاهی درآمدشان حتی کفاف زندگی را نمی‌دهد و امکان پس‌انداز هم به هیچ وجه ندارند. جمع زیادی از این هنرمندان از امکانات بازنشستگی، بیمه‌ی از کارافتادگی و بیکاری هم برخوردار نیستند و یک آینده‌ی نسبتاً مبهم و تاریک را برای سنین بالاتر خود می‌بینند. میزان حمایت‌هایی هم که دولت تاکنون داشته مثل آنچه توسط صندوق اعتباری هنر کمک می‌شود به گونه‌ای نیست که زندگی یک هنرمند میانسال یا کسی که چندان در معرض کار نیست را بتواند پوشش دهد. ای کاش وقتی روی حذف معافیت مالیاتی این قشر تاکید می‌شود نمایندگان محترم مجلس نسبت بودجه‌ی فرهنگ و هنر را با بودجه‌ی کل کشور مقایسه کنند چون حَسب اطلاعی که دارم فقط حدود ۲ تا ۲.۵ درصد کل بودجه کشور به فرهنگ و هنر اختصاص پیدا می‌کند.

محمدی در پایان درباره تصویری که از وضعیت سال آینده دارد، نیز گفت:  دعا می‌کنم اتفاق بدی نیفتد ولی مطمئناً حوزه‌ی فرهنگ و هنر روزهای خوشی را در پیش نخواهد داشت، چون بجز حذف معافیت مالیاتی،  ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده هم اخذ می‌شود و حداقل تقاضای عاجزانه‌ی من این است که در ضرایب مالیاتی فرهنگ و هنر یک بازنگری صورت گیرد. فعالیت‌های فرهنگی و هنری در بخش خدمات تعریف شده است که ضریب ۲۵ درصد و بالاترین نرخ را دارد و امیدوارم نمایندگان مجلس، سازمان مالیاتی را مکلف به بازنگری در ضریب مالیاتی کنند تا با اقتصاد فرهنگ و هنر همخوانی داشته باشد، در واقع تقاضا دارم که اگر هیچ راهی برای برگرداندن معافیت مالیاتی وجود ندارد -که به نظر من وجود دارد ولی آقایان تصمیم خود را علیرغم همه هشدارهای مشفقانه و ابراز نگرانی‌ها گرفته‌اند-  حداقل در همین لایحه‌ی بودجه، سازمان مالیاتی را مکلف به کاهش ضریب مالیاتی کنند.

 

امضا جمع کردن انجمن های تجسمی

 

انجمن های تجسمی نیز پیشگام در این موضوع متنی خطاب به قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی منتشر کرده اند و به صراحت از اوضاع نا به سامان بازار هنر گفته اند و نوشته اند:

قاطبۀ جامعۀ هنری در ایران فاقد درآمد مکفی جهت تامین حداقل‌های زندگی بوده و حتی غالبا درگیر مسایل اولیۀ معیشتی نیز هستند، لذا روا نیست با نگاه به درآمد شایان توجه گروه اندکی از این خیل، اتخاذ چنین تصمیمی را به همۀ اعضا تسری داد ... آمار بسیار زیاد متقاضیان در صف انتظار بیمۀ هنرمندان در صندوق اعتباری هنر، بر این مهم صحه می‌گذارد که این گروه حتی به عنوان مشمولان مشاغل از حمایت بیمه‌ای و تامین اجتماعی در جامعه محروم هستند و با وجود این فقدان حمایتی، حذف معافیت مالیاتی تا سقف مقرر در لایحۀ بودجه نیاز به نگاهی عمیق‌تر و کارشناسانه‌تری دارد.....

حال همه جامعه فرهنگ و هنر چشم به راهند تا ببینند مجلس شورای اسلامی در طی روزهای آینده چه تصمیمی برای این بند قانونی سرنوشت ساز خواهد گرفت.

 

روزنامه کیهان مالیات هنرمندان معافیت مالیاتی هنرمندان
ارسال نظر

آخرین اخبار

پربیننده ترین