ممیزی ها کار دست جشنواره فیلم فجر داد/ حذف عیاری، مکری، آذربایجانی به جهت محتوای فیلم ها؟
"جنجال به پا خواهد شد" تیتر روزنامه شهروند برای خبر فیلم های راه یافته به بخش مسابقه فیلم فجر است، تیتری که در برنامه هفت جمعه شب، دبیر جشنواره کلید آن را زد:
ایران آرت : در حالی که محمد حیدری، دبیر این دوره جشنواره فیلم فجر بامداد روز شنبه ۱۸ دی ماه در برنامه هفت سینمایی گفت: با سازنده هیچ فیلمی در مورد ممیزی اثرش صحبتش نشده و فیلمها براساس کیفیت آثار و نظر هیأت انتخاب برگزیده شده اند" شنیده های رسانه چیز دیگری ست؛ سازندگان فیلم ها در تماس با رسانه ها مدعی اند دستکم سه فیلم به جهت مسائل ممیزی از حضور در جشنواره محروم شده اند.
وقتی این گمانه جدی تر می شود که دبیر جشنواره در همین برنامه هفت در خصوص حذف فیلم کاناپه به کارگردانی کیانوش عیاری گفته است :" کاناپه به دلیل اینکه محتوا و موضوع حساسی دارد انتخاب نشد و دچار ممیزی شده است. موضوع فیلم شرایطی دارد که موجب شد درباره آن به نتیجهای نرسیم."
او افزود:" درباره فیلم کاناپه به دلیل موضوع خاص آن باید مراجع بالاتر از هیات انتخاب و جشنواره فیلم فجر تصمیم بگیرند."
همین اعتراف حیدری کافی ست تا تحلیل مریم نراقی در روزنامه شهروند جدی تر مورد توجه قرار گیرد؛ او زیر تیتر :جنجال به پا خواهد شد، نوشته است:" سوالها زمانی پررنگتر شد که محمد حیدری دبیر جشنواره فیلم فجر با اعلام اسامی فیلمهای راهیافته به بخش مسابقه در نشست خبری که تنها نمایندگان چند رسانه در آن حضور داشتند، گفت که با سازنده هیچ فیلمی در مورد ممیزی اثرش صحبتش نشده و فیلمها براساس کیفیت آثار و نظر هیأت انتخاب شدهاند. با نگاهی به لیست جاماندهها از بخش مسابقه، پذیرش گفتههای دبیر جشنواره کمی غیرقابل هضم است. اگر فیلمهای کیانوش عیاری، شهرام مکری، نگار آذربایجانی، احمدرضا معتمدی و چند فیلم غایب دیگر به دلیل کیفیت از بخش مسابقه جا ماندهاند، بیشک امسال قرار است شاهد آثار درخشانی در جشنواره باشیم. اما به نظر نمیرسد این همه ماجرا باشد. مثلا در مورد «کاناپه» کیانوش عیاری شنیدهها حاکی از این است که فیلم به دلیل مشکل ممیزی انتخاب نشد اما حکایت مشکل فیلم کیانوش عیاری همان حکایت قدیمی زنی با سر تراشیده و کلاهگیس است که دوسال پیش گریبان فیلم «شیفتگی» علی عصمتی را گرفت و دردسرساز شد. یا در مورد «هجوم» به کارگردانی شهرام مکری شنیده شده مشخصا به دلیل ممیزیهای فراوان هیأت انتخاب نتوانسته مسئولیت فیلم را به عهده بگیرد و درنهایت عطای حضور فیلم را به لقایش بخشیده است. شنیدهها حاکی از این است که ایراد هیأت انتخاب درباره جدیدترین ساخته شهرام مکری، بحث خشونت در فیلم بوده است و بارها از سوی هیأت انتخاب در زمان بازبینی سوالات فراوانی درباره فیلم مطرح شده که عوامل فیلم به آن پاسخ گفته و دربارهاش توضیح دادهاند. توضیحاتی که درنهایت راه به جایی نبردند. یا مثلا فیلم «فصل نرگس» به کارگردانی نگار آذربایجانی هم از آن فیلمهایی است که راه نیافتناش به بخش مسابقه عجیب است. از بحث کیفیت آثار نگار آذربایجانی و حضور عوامل درجه یک سینما در این فیلم و سرمایهگذاری حمیدرضا عارف که بگذریم، نکته عجیب در عدم انتخاب این است که چگونه فیلمی بهزعم کارشناسان بنیاد سینمایی فارابی ارزش سرمایهگذاری را دارد، به دلیل کیفیت پایین از سوی هیأت انتخاب به بخش مسابقه راه نمییابد. شنیدهها حاکی از این است که بنیاد فارابی که بابت کمک به فیلمها به آنها وام میدهد، بعد از دیدن فیلم «فصل نرگس» بهعنوان سرمایهگذار در این فیلم شریک میشود. بیشک در روزهای آینده، به نمونههای بسیاری از این دست اشاره خواهیم کرد."
در عین حال دیشب و در برنامه هفت دبیر جشنواره فیلم فجر گفته بود: "فیلمهای یواشکی ساخته رضا درمیشیان، دل دیوانه به کارگردانی بهمن فرمان آرا و نهنگ عنبر سلکشن رویا به کارگردانی سامان مقدم اصلا به دبیرخانه جشنواره ارائه نشده است و فیلم آباجان نیز جز فیلمهای رزرو است که اگر مشکلات فیلم برطرف شود شاید در بخش چشمانداز حضور داشته باشد. "
حال باید دید کمتر از یک ماه مانده به سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر، آیا این رویداد می تواند شائبه های فشار دلواپسانه بر روی خود را بر طرف کند و یا اینکه دولت یازدهم با وجود تغییر وزیر فرهنگ از سوی اهالی فرهنگ و هنر با پرسش های جدی روبرو خواهد شد؟