ببینید: هنرمندی که با آثارش دنیا را غافلگیر میکند/ مشهور اما ناشناس!
کافی است اثر جدیدی خلق کند و آن را به واسطه انتشار در اینستاگرامش تایید کند تا خبرها، تحلیلها و عکسهای هنرنمایی جدیدش در رسانههای جهان منتشر و در شبکههای اجتماعی دست به دست شود.
ایران آرت: بنکسی هنرمند گرافیتیکار بریتانیایی اهل بریستول است که به واسطه نقاشیهای دیواریاش که سودهای میلیون دلاری به دنبال دارد، شهرت جهانی پیدا کرده است. اگرچه حدس و گمانها درباره او بسیار است، اما هنوز هویت اصلیاش پنهان و مبهم است؛ البته کم نیستند تعداد علاقهمندان و رسانههایی که دوست دارند بدانند خالق این نقاشیهای دیواری که اغلب به مسائل سیاسی و اجتماعی میپردازد، چه کسی است! هنرمندی که سالهاست دیوارهای کهنه و رنگ و رو رفته را با هیچ بومی عوض نمیکند، از فروشهای میلیون دلاری آثارش سود چندانی به جیب نمیزند و برای بسیاری از هنرمندان گرافیتیکار جهان یک الگوی تمامعیار است.
"بنکسی" (Banksy) نام مستعاری است که برای امضای نقاشیهایش انتخاب کرده است؛ نقاشیهایی که حدودا از سال ۱۹۹۳ جایشان را روی دیوارهای کشور انگلیس باز و به مرور شروع به خودنمایی کردند. حالا دیگر امضایش ارزش شده است. کافی است اثر جدیدی خلق کند و آن را به واسطه انتشار در اینستاگرامش تایید کند تا خبرها، تحلیلها و عکسهای هنرنمایی جدیدش در رسانههای جهان منتشر و در شبکههای اجتماعی دست به دست شود.
در این میان گاهی بخت یار افرادی میشود که دیوار خانه یا محل کارشان، دفتر نقاشی بنکسی میشود. حالا دیگر او صاحب اثر است و میتواند با فروش آن در یکی از حراجیهای بزرگ و معتبر آثار هنری، ثروتمند شود. یکی از آثار "بنکسی" به نام "عشاق موبایل" روی در یک کلوب در بریستول نقش بسته بود. شورای شهر مدعی مالکیت اثر شد و دعوای بزرگی میان آنها و صاحب کلوب شکل گرفت. گفته میشود که در نهایت "بنکسی" در این دعوا مداخله کرد، به کلوب نامهای نوشت و ادعای مالکیت کلوب را درست دانست. "عشاق موبایل" برای صاحب کلوب دیگر فقط یک نقاشی مفهومی و اعتراضی نبود، برگ برندهای بود که هزاران دلار میارزید.
به گزارش ایسنا، به طور کلی به نظر میرسد که "بنکسی" بیش از اینکه برای خودش درآمدزا باشد یا حداقل دغدغه اصلیاش این باشد، برای دیگران سودآوری دارد. به عنوان مثال حدودا دو سال پیش بود که به گفته "بنکسی"، یک گالری در مسکو آثار این هنرمند را بدون اجازه او به نمایش عمومی گذاشت و بازدیدکنندگان برای دیدن آثار این هنرمند مبلغی برابر با ۹ دلار و ۷ سنت، پرداخت میکردند؛ این در حالی بود که "بنکسی" همواره آثارش را به صورت رایگان به نمایش عمومی میگذارد.
اثر جدیدی از "بنکسی" در دوران کرونا که از مترو لندن سر درآورد
در تمام این سالها بسیاری از رسانههای مهم تلاش کردند تا هویت این مرد نقاش انگلیسی را از روی نشانهها و بر اساس گمانهزنیها فاش کنند. سال ۲۰۰۷ بود که بیبیسی پروندهای را به این موضوع اختصاص داد و با به نمایش گذاشتن تصویری، مدعی شد که این عکس بنکسی را به همراه دستیارش نشان میدهد که در حال کار کردن روی یک داربست هستند. در این تصویر بنکسی به عنوان "رابین گانینگهام" شناخته شد. گانینگهام در بریستول تحصیل کرده است و حدودا سال ۲۰۰۰ به لندن مهاجرت کرد و در محلهای ساکن شد که تعدادی از مهمترین کارهای بنکسی در حوالی همین مکان ظاهر شدند.
البته هنوز هیچ کدام از حدسها و فرضیهها اثبات نشده است و به همین خاطر هم گمانهزنیها همچنان ادامه دارد. اما معروفترین آنها همان "رابین گانینگهام" است که بار دیگر در سال ۲۰۱۷ گروهی از محققان انگلیسی مدعی شدند با کمک یکسری مطالعات و بهره گرفتن از علوم ریاضی، جرمشناسی و بررسی جغرافیایی هویت "بنکسی" را شناختهاند و با توجه به الگوی توزیع آثار این هنرمند بسیار قاطعتر مدعی شدهاند که شخصیت حقیقی او "رابین گانینگهام" است. البته با وجود تمام این شایعات، "بنکسی" همیشه پیوندهای مکرر با "گانینگهام" را تکذیب کرده است.
اما در دنیای واقعی حتما افراد بسیاری هستند که او را از نزدیک میشناسند، با او دوست بوده و هستند، بزرگ شده، مدرسه رفته و حتی نقاشی کشیده یا حداقل او را به هنگام نقاشی کشیدن دیدهاند. شاید همانگونه که برخی از رسانهها مدعی شدهاند در پنهان نگه داشتن هویت "بنکسی" یک اراده جمعی وجود دارد که این راز در بریستول باقی بماند.
نقاشیهای دیواری "بنکسی" بیشتر به موضوعهای روز همانند گرمای جهانی، جنگ، تبعیضهای سیاسی و اجتماعی و شرایط سخت کاری میپردازد که در ادامه میتوانید برخی از آنها را تماشا کنید:
این اثر یکی از جنجالیترین کارهای "بنکسی" است که تصویر استیو جابز، بنیانگذار شرکت اپل را روی دیوار کمپ پناهندگان فرانسه، نشان میدهد. این نقاشی که به نوعی به تبار سوری استیو جابز اشاره دارد، در اعتراض به سیاستهای دولتهای اروپایی در قبال مهاجران خلق شده است.
تصویر "دختری با بادکنک" از معروفترین آثار "بنکسی" به شمار میرود
این اثر هنری که بر روی دو دیوار ساختمانی کشیده شده است، کودکی را به تصویر میکشد که ظاهرا برفبازی میکند در حالی که دانههای برف، خاکستر ناشی از آتش سطل زباله هستند. شورای محلی "پورت تالبوت" به منظور نگهداری مناسب این اثر هنری پیشنهاد داد تا هزینه جابهجایی نقاشی و ساخت پارکینگ جدید در ازای دیوار برداشتهشده را به مالک این پارکینگ پرداخت کند.
تعداد زیاد بازدیدکنندگان از این نقاشی خیابانی آنقدر زیاد بود که پلیس برای حفاظت از آن یک حصار دور آن و یک نیروی امنیتی را نیز مامور حفاظت از آن قرار داد.
این تصویر یکی از آخرین کارهای "بنکسی" است که در ستایش کادر درمان در روزگار کرونا خلق شده است. او این اثر را به یکی از بیمارستانهای بریتانیا اهدا کرد. در کنار این کودک، سبدی که عروسک قهرمانانی همچون "مرد عنکبوتی" و "بتمن" در آن رها شدهاند به چشم میخورد.
این اثر هنری دخترکی را در حال بازی با یک لاستیک دوچرخه نشان میدهد که در کنار یک دوچرخه واقعی که فقط یک لاستیک دارد قرار دارد. شورای شهر "ناتینگهام" برای مراقبت از این اثر از یک پوشش پلاستیکی موقتی استفاده کرده و از مردم شهر خواسته به دلیل محدودیتهای ناشی از ویروس کرونا در محل این اثر هنری تجمع نکنند.