چهل و یکمین جشنواره تئاتر فجر
غیبت حرفه ای ها و پیشکسوتان و حضور پررنگ شهرستان ها/ خواندنی ها از چهل و یکمین جشنواره تئاتر فجر/
همشهری: با نگاهی به جدول این دوره از جشنواره تئاتر فجر، بهخوبی جای خالی هنرمندان حرفهای و پیشکسوت تئاتر دیده میشود
ایران آرت: فهیمه پناهآذر در همشهری نوشت:در چهارمین روز از جشنواره، تالار وحدت میزبان نمایش رضا صابری از مشهد است. نمایش «ایرانیان» قرار است امروز و فردا (پنجم بهمن) اجرا شود. صابری از پیشکسوتان تئاتر مشهد است که نمایش خود را بهمدت 90دقیقه روی صحنه میبرد.
تالار وحدت بعد از نمایش «ایرانیان» میزبان 2 نمایش از گروههای خارجی خواهد بود. نمایشهای «کمدی الهی» از کشور تونس و «لیزای بیچاره» از روسیه تا پایان جشنواره در این تالار اجرا خواهند داشت.
شهرکرد، ملارد، کرج، نوشهر و یزد از دیگر شهرهایی است که امروز نمایشهایشان روی صحنه میرود. یک نمایش هم در بخش صحنهای از تهران با دیگر گروههای شرکتکننده در جشنواره رقابت دارد. «داستان اسفانگیز» غلامحسین دولتآبادی از تهران در تالار اصلی و در 2نوبت روی صحنه است.
تماشاگران کم کم میآیند
چهارمین روز از جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در حالی برگزار میشود که امسال مشکلی برای حضور تماشاگران در سالنهای نمایشی پیش نیامده است. نمایشهای این دوره از جشنواره با قیمت بلیت 80تا 120هزار تومان به فروش میروند. به هر حال جشنواره تئاتر فجر با بیشتر شدن فضاهای تبلیغی از روزهای میانی تماشاگرانش بیشتر خواهد شد؛ موضوعی که در برخی از دورههای جشنواره هم دیده شده است.
مهمانان ویژه
برخلاف اجراهای صحنهای که گروههای شهرستان بیشترین سهم را دارند، بخش مهمان ویژه جشنواره بینالمللی تئاتر فجر میزبان ۱۳اثر نمایشی در بخش مهمان ویژه است. تهران با ۵اثر نمایشی بیشترین سهم را در این بخش دارد و هنرمندان استانهای کرمانشاه، البرز، لرستان، خراسان رضوی، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری و خوزستان دیگر شرکتکنندگان این بخش به شمار میآیند.
وزیر سرزده آمد و از بودجه گفت
بهنظر می رسد سرزدن به دبیرخانههای جشنوارههای فجر و همچنین حضور در جشنواره چند سالی است که در میان وزیر فرهنگ و دیگر مسئولان فرهنگی باب شده است: محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد هم در دومین روز از جشنواره تئاتر فجر سرزده به جشنواره تئاتر فجر آمد و به تماشای چند نمایش نشست. یکی از سؤالاتی که در حاشیه حضور وزیر در جشنواره پرسیده شد، بودجه برگزاری جشنواره بود که وزیر در اینباره توضیح میدهد: «مشکلی در زمینه پرداخت بودجه نیست و هماهنگیهایی انجام شده و کارهایی در این زمینه صورت گرفته است؛ بنابراین معاون هنری و مدیرکل هنرهای نمایشی این کار را انجام میدهند.»
جای خالی پیشکسوتان
با نگاهی به جدول این دوره از جشنواره تئاتر فجر، بهخوبی جای خالی هنرمندان حرفهای و پیشکسوت تئاتر دیده میشود. از یکسو حضور گروههای شهرستان که جشنواره تئاتر فجر فرصتی برای دیدهشدن آنهاست، میتواند قابل توجه باشد، اما از سوی دیگر هنرمندان تئاتر پیشکسوت در این جشنواره حضور ندارند؛ موضوعی که تقریبا سال گذشته هم در جدول جشنواره دیده میشد، اما وزیر ارشاد در اینباره میگوید: «فضا را فراهم کردیم و حتی دوستان تلاش کردند که از بزرگان هم استفاده کنند سعی ما این است که همه به اندازه لازم حضور داشته باشند. به هر حال جشنواره فرصتی است برای شناساندن ظرفیتهای جدید.»
داوران جشنواره تئاتر فجر
ادنا زینلیان، نصرالله قادری، فرهاد قائمیان، ایوب آقاخانی و حکمت داوود (عراق) داوری بخش مسابقه بزرگ «تئاتر صحنهای» این دوره از جشنواره تئاتر فجر را برعهده دارند. همچنین داوری بخش مسابقه بینالملل نیز توسط تاجبخش فناییان، مهدی حامد سقایان از ایران و جیونگ ووسون از کرهجنوبی، ایوانا ووجیچ کومیناج از صربستان و احمدحسن موسی از عراق انجام میشود. در بخش نمایشهای خیابانی نیز آثار حاضر در جشنواره توسط مسلم قاسمی، بهمن صادقحسنی، ابوالفضل همراه، حمید ابراهیمی و پژمان شاهوردی داوری میشوند.