هنرمندان تئاتر دستفروشی میکنند/ روایت تلخ یک کارگردان از وضعیت همکارانش
یک کارگردان تئاتر گفت: متاسفانه کرونا باعث شد تا سالنهای نمایش بیش از یکسال تعطیل باشند؛ مشکلی که هنوز ادامه دارد، برای همین برخی از بازیگران و عوامل تئاتری برای گذران زندگی رو به دستفروشی آوردهاند.
ایران آرت: ناصر آویژه، کارگردان تئاتر پیرامون شرایط کرونایی در تئاتر اظهار کرد: فرهنگ در کشورهای توسعهنیافته، همیشه به عنوان نیازی دوم شناخته میشود، برای همین با کوچکترین بحرانی که در جامعه ایجاد میشود این فرهنگ است که به حاشیه رانده میشود. گواه بارز این ادعا را در دوران کرونایی میتوان مشاهده کرد که سینماها و سالنهای تئاتر یک پارچه تعطیل بودند.
وی در گفتگو با ایکنا افزود: تاثیرات مخرب کرونا در تئاتر بیش از دیگر بخشها بوده است، چون تماشاگر در تئاتر با مردم ارتباط نزدیک و نفس به نفس دارد. درباره آسیبهایی که به وجود آمده همین اندازه بگویم که با تعطیلی بسیاری از گروههای تئاتری شاهد حضور هنرمندان در مشاغلی چون رانندگی اسنپ و دستفروشی هستیم. در این میان وضعیت اهالی سینما بهتر است، چون با گسترش پلتفرمها این امکان به وجود آمده تا تعدادی از اهالی سینما اشتغال خود را حفظ کنند.
این کارگردان تئاتر با بیان اینکه تئاتر دینی و کودک بیشترین آسیب را از کرونا دیدهاند، تصریح کرد: متاسفانه تئاتر کودک بیش از دیگر گونهها دستخوش آسیب شدهاند، چون مخاطبان اصلی این شکل از هنر کودکان هستند؛ کودکانی که به تنهایی نمیتوانند به سالنهای تئاتر روند. درضمن تئاتر دینی نیز شکلی دیگر از تئاتر است که بیش از دیگر گونهها با آسیب مواجه شده است هرچند این بخش از هنر به واسطه حمایتهای دولتی میتواند گلیم خود را از آب بیرون کشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا برای تئاتر نیز میتوان مخاطب آنلاین در نظر گرفت، گفت: این شکل از نمایش در تئاتر نیز آزموده شد، اما نتوانست انتظارات را برآورده کنند، چون ذات این هنر در مواجهه مستقیم با مردم معنا میگیرد، برای همین هم نمایش آنلاین به تئاتر کمکی نکرد. درباره استقبال از سریالهای شبکه نمایش خانگی و پلتفرمها باید این نکته را مدنظر داشت در آثاری نمایشی پلتفرمها هزینههای میلیاردی میشود و بازیگران مطرح نیز حضور دارند، پس طبیعی است استقبال از آن هم مطلوب باشد.
این کارگردان تئاتر تاکید کرد: وضعیت برای هنر گرم، بعد از کرونا چندان روشن نخواهد بود، چون این شکل از هنر، مخاطبان خاص خود را دارد که تعدادشان نیز نسبت به تماشاگران سینما کم بود، برای همین نمیتوان انتظار داشت بلافاصله بعد از بازگشایی سالنها، وضعیت نظیر قبل شود، چون هم اکنون برخی از سالنها که فعال هستند با ۴ یا ۵ تماشاگر اجرا را انجام میدهند. این میزان مخاطب نمیتواند نقطه اتکا مطلوبی برای تئاتر باشد.