استقبال هندیها از آهنگ خواننده ایرانی/ ویدئوی این آهنگ را ببینید
فرمان فتحعلیان و اعضای گروهش به مناسبت سالگرد تولد متهاما گاندی ویدئویی را تولید کردهاند که مورد توجه هندیها قرار گرفته است.
ایران آرت: فرمان فتحعلیان خواننده موسیقی پاپ و سرپرست گروه "ایلیا" است در زمینه موسیقی قوالی و سازبندی هند به تحقیق و پژوهش پرداخته و در محضر اساتید هندی کسب دانش کرده است.
فتحعلیان که طی سالهای فعالیتش، علاوه بر برگزاری کنسرت، آلبومهای "مقیم"، "راه عشق"، "مست و خراب"، "مردم بیگانه" و "دیده بیدار" را منتشر کرده در گفتگوی پیشرو که با وحید خانهساز در خبرگزاری ایلنا انجام شده درباره نقاط مشترک و شباهتهای فرهنگی و موسیقایی کشور هند و ایران توضیح داد و از وضعیت فعلی موسیقی پاپ کشور گفت.
شما از اواخر دهه هفتاد تا اواخر دهه هشتاد چند آلبوم به بازار عرضه کردید و پس از آن سالها کمکار شدید، دلیلش چیست؟
آخرین اجرای من یک سال نیم پیش در برج میلاد بوده است. یعنی بعد از سه سال در سال 1396 روی استیج رفتم و دلیل عدم فعالیتم که اغلب دوستان از آن باخبر هستند این بود که دوست عزیز و بسیار صمیمی من شاهرخ پورمیامین که در گروه "ایلیا" گیتار مینواخت، از دنیا رفت و این اتفاق باعث شد که شرایط روحی خوبی نداشته باشم و در مقطعی نتوانم به فعالیت ادامه دهم. در این میان و طی سه سالی که از فضا دور بودهام و فعالیتی نداشتم، اتفاقات زیادی در حوزه موسیقی و بازار کار رخ داد و باعث شد به شدت شوکه شوم زیرا متوجه شدم در همین مدت همه چیز به شکل عجیبی پیش رفته و موسیقی سمت و سوی بازاری پیدا کرده است.
به نظرم احتیاجی به توضیح بیشتر نیست. به لحاظ کیفیت و مضمون نیز همه چیز واضح است و مخاطبان میدانند که محتوای آثار فعلی چقدر و تا چه حد بد و بیکیفیت شده است.
شما در هند به فعالیت و کسب دانش پرداختهاید و در زمینه موسیقی "قوالی" هند تحقیق و پژوهش کردهاید، درباره وجوه اشتراک موسیقی هند و ایران کمی توضیح دهید.
دو کشور ایران و هند بسیار به هم نزدیک بودهاند و این نزدیکی و ادغام، صمیمیتی را به وجود آورده و این صمیمیت در ملودیها، گوشهها و دستگاههای موسیقی این دو سرزمین شباهتهایی را ایجاد کرده است. البته موسیقی هند تنوع بسیار زیادی دارد و آنقدر وسیع، زیبا، جذاب و پر انرژی است که نمیتوان گفت ریتمها، دستگاههای آن چه عظمتی دارند.
آیا همچنان درباره موسیقی هندوستان پژوهش و تحقیق میکنید؟
همواره به موسیقی هند علاقمند هستم و بخشی از این علاقه به دلیل شباهتهایی است که درباره آنها توضیح دادم. به موسیقی "قوالی" هند بینهایت علاقه دارم و این علاقه همچنان وجود دارد و درباره آن تحقیق و پژوهش میکنم.
ساز "تبلا" همواره مورد توجه شما بوده، علاقه به موسیقی هند تا چه حد سبک و سیاق شما را تحت تاثیر قرار داده است.
تمام نقطه نظر و هدف من این است که سبکم، سبکی نو باشد و از ریتمها و دستهبندیهای ریتمیک، ساز تبلا استفاده کنم و آن را با ریتمهای دف ایرانی ادغام کنم و خدا را شکر این روند در دورهای شکل نویی ایجاد کرد که تازگی داشت و جذاب بود.
من در این سالها ارتباطم را با موسیقی هند قطع نکردهام. اتفاقا سه، چهار ماه پیش بود که از طریق دولت هند برای پروژهای بسیار بزرگ که به مناسبت صد و پنجاهمین سالگرد تولد مهاتما گاندی شکل گرفته بود، دعوت شدم. آقای ناراندرا مودی نخستوزیر هند پروژهای را به همین مناسبت طراحی کرد و آن را از طریق سفارت هند به 124 کشور ابلاغ کرد. محوریت آن پروژه، اثری بود که متن شعر آن درباره وحدت میان ادیان، صلح و دوستی و عدم خشونت بود و آقای گاندی آن را بسیار دوست میداشته است. نخستوزیر هند گفتند، خوانندگان علاقمندی که میتوانند به این پروژه بپردازند، اثر مورد نظر را بر اساس سازبندیها و موسیقی سنتی کشورشان در قالب ویدئو کلیپ تولید و اجرا کنند. من نیز این پروژه را به اتفاق اعضای گروهم به سرانجام رساندیم و آن را به سفارت هند ارائه دادیم و آنها نیز اثر ما را به دفتر نخستوزیری هند ارسال کردند و خدا را شکر اثر ما در میان 124 اثر از 124 کشور به عنوان یکی از ده گزینه برتر انتخاب شد.
اما این اتفاق خوب در رسانههای داخلی انعکاس پیدا نکرد؟
همینطور است. به جز نخستوزیر هند و معاونشان خانم سوشما سواراج که وزیر امور خارجه آن کشور هستند و برای ما تقدیرنامهای از سوی دولت هند فرستادند و از ما تشکر کردند، حتی یک نفر در ایران به این اتفاق نپرداخت. نمیدانم علتش چیست اما به نظرم رسانههای داخلی خیلی با ما دوست نیستند و سراغی از ما نمیگیرند و از فعالیتهایمان نمیپرسند. من نیز نسبت به این موضوع اصراری ندارم، مگر اینکه کسی احوالی از ما بپرسد و به اصطلاح در منزل ما را بزند.
ویدئو کلیپتان در کشور هند دیده شد؟
اثر ما در کشور هند بسیار مورد استقبال گرفت و به عنوان یکی از ده ویدئوکلیپ برگزیده و برتر در 123 کشور دیگر پخش شد. مردم هند زیر ویدئوکلیپ ما که در یوتیوب موجود است کامنتهای بسیاری گذاشتند و از اثر ما استقبال کردند. آنها میگفتند صدای شما به موسیقی ما بسیار نزدیک است و از من خواسته بودند که "قوالی" بخوانم و آثار جدید ارائه کنم. به هرحال ویدئو کلیپ ما در کشور هند بسیار مورد استقبال قرار گرفت.
ویدئوکلیپی که توسط فرمان فتحعلیان و اعضای گروهش به مناسبت صد و پنجاهمین سالگرد تولد مهاتما گاندی ساخته شد و مورد توجه نخستوزیر هند قرار گرفت را در اینجا تماشا کنید.