تنها زن رهبر ارکستر حاضر در ایران پس از سالها به صحنه میرود
نزهت امیری: من فرزند این مرز و بوم بودم. انتظار داشتم این فرزند هم مانند بقیه فرزندان حمایت شود...
ایرانآرت: نزهت امیری از معدود زنانِ رهبر ارکستر است. او در سال 1384 ارکستر مضرابی را که توسط حسین دهلوی پایهگذاری شده بود، رهبری کرد تا یکی از زنان ساختارشکن موسیقی ایران باشد؛ اما ادامه فعالیت او بنا به دلایلی با این ارکستر میسر نشد و به ناچار در سکوتی عمیق و طولانی مدت فرو رفت. حالا او قرار است پس از حدود 10 سال ارکستر «نغمهباران» را در تالار وحدت رهبری کند. بخشی از گفتوگوی او با «موسیقیما» را بخوانید:
دوست دارم از من بپرسید که چرا 10 سال نبودم و از صحنه اجرا فاصله داشتم؟ من در شرایطی قرار داشتم که میزان حمایت فرهنگی زیر صفر بود. در این سالها تلاش زیادی کردم تا رپرتوار مناسب پیدا کنم و به دنبال افرادی بودم که بتوانیم با آنها گروه تشکیل دهیم. خب؛ همه اینها به حمایت احتیاج دارد. هر گروهی باید حامی داشته باشد تا بتواند به طور مداوم فعالیت کند. حالا تلاشهای من پس از 10 سال نتیجه داد. گیاهی که میتوانست بعد از یک سال ثمر دهد، پس از 10 سال ثمر داد. ببینید یک دانه میتواند بعد از چند سال فاسد شود اما من هنوز نفس میکشم؛ نفس هنری. اما شما به این موضوع دقت کنید که عمر کاری انسانها بینهایت نیست.
وقتی من به عنوان هنرمند فعال نباشم، اطلاعات علمیام خاک میخورد. تصور کنید که شما هر کاری میکنید، امکان بروز هنر برایتان وجود ندارد. در نتیجه انگیزهتان از بین میرود. سالها در کتابها خواندهایم، ققنوس پرندهای است که از دل آتش بیرون میآید. با پیگیری زحمات و تلاش ثمره میدهند یعنی دیر و زود دارد اما سوختوسوز ندارد.
من 57 سالهام. 39 سال از زندگیام برای پس از انقلاب اسلامی است. من فردی هستم که به لحاظ حرفهای با انقلاب متولد شدم. من فرزند این مرز و بوم بودم. انتظار داشتم این فرزند هم مانند بقیه فرزندان حمایت شود. کار من سخت و تخصصی بود. مثلا کسی که میتواند یک بهیار باشد و در همه جا کار کند، میرود یک پزشک متخصص مغز میشود. کار من عادی نبود و زحمات خاص خودش را داشت. اصلا نیاز به گفتن نیست، روند این کار کاملا مشهود است.
ما فرزندانمان را رها کردهایم. برای همین است که علفهای هرزه بسیاری گیاهان را از بین بردهاند. دوستی به من گفت: «افتخار میکنم که شما تنها رهبر ارکستر زن در ایران هستید.» من فقط تشکر کردم اما فکر میکنم این باعث سرافکندگی است که زنهای دیگری برای این عرصه تربیت نشدهاند.
البته نمیخواهم بگویم شرایط برای همکاران مرد من خیلی مساعد است اما شما فکر کنید برای مرگ من از 10 آلت قتاله استفاده کردهاند اما هنوز زندهام. میدانم که هنرمندان مرد هم در ناز و نعمت نیستند. سیاستگذاری فرهنگی در کشور غلط بوده است و برای پرورش یک نسل دانشمند فکر نشده است. اکثریت جامعه هنری ما منتظر هستند که یک نفر بیاید و آنها را مدیریت کند اما مدیری وجود ندارد.
گفتنی است ارکستر «نغمهباران» 26 دیماه و در ساعت 21:30 در تالار وحدت روی صحنه خواهد رفت و قطعاتی از استادان دهلوی، حنانه، لشگری، خرم و کریم قربانی را اجرا میکند.