مریم دلاور، مدرسه بین المللی نیکو ، مدرسه انگلیسی زبان در تهران
نیکو، مدرسه از نوع دیگر/ روایت مریم دلاور از 170 سال مدرسه داری نوین در ایران
مریم دلاور: مدرسه بین المللی نیکو با آسیب شناسی 170 سال مدرسه داری نوین در ایران ، نوع خاصی از مدرسه را ارائه می کند که مبتنی بر نیاز امروز است.
ایران آرت: مریم دلاور ، مدیر مدرسه بین المللی نیکو در یادداشتی نوشته است:
سابقۀ مدارس نوین در کشور ما با مبنا قرار دادن تأسیس دارالفنون، به حدود 170 سال میرسد. مدرسهداری در طول این مدت فرازونشیبهای زیادی داشته است ولی در یک جمعبندی کلی و مختصر میتوان گفت که نظام تربیت رسمی (آموزشوپرورش) کارنامۀ موفقی در مدرسهداری نداشته است.
غیر از تجربههای پراکنده در مدرسهداری در بخشهای دولتی و غیردولتی که موفقیتهایی کسب کردهاند ما هنوز نمیتوانیم ادعا کنیم که به الگوی شایستهای در مدرسهداری رسیدهایم.
در این میان، آنچه بیشتر به چشم میآید خطاها و انحرافهایی بوده که در مدرسهداری وجود داشته و دارد. به اختصار به چند نکته اشاره میکنم:
1. نگاه نادرست به یادگیری و استفاده از روشهای ضربتی و تحمیلی برای آموزش
2. نمرهگرایی و مترادف تلقی کردن میزان یادگیری با نمره و کارنامه
3. رقابتگرایی و استفاده از ابزارهای انگیزشی مبتنی بر چشمهمچشمی و اجبار
4. تربیت تزریقی و دستوری و توهم اثربخشی اعمال روشهای کنترلی و یکطرفه برای اصلاح رفتار دانشآموزان
5. کنترلگرایی و تصور ضرورت جهتدهی رفتار دانشآموزان با اعمال سختگیری و کنترل مستمر
6. تأکید بر تکرار و زیاد خواندن به جای آموزش درست و یادگیری اثربخش
7. تمرکز بر امکانات مالی و تجهیزات نمایشی و غیر موثر د فرایند آموزشی و بدون توجه به مدیریت منابع
8. عدم درک اهمیت مدیریت آموزشی و سهلانگاری مفرط در آموزش مدیران متخصص برای مدرسهداری
طبعاً موارد فوق و بسیاری از کاستیهای دیگر از ضعف دانش تربیتی، نگرش معیوب به تربیت و ناتوانی در همراهی با تحولات فرهنگی و آموزشی جهان نشأت میگیرند.
ما در مدرسۀ بینالملل نیکو به دنبال مدرسهای از نوع دیگر هستیم؛ مدرسهای مبتنی بر درک درست از اصول تربیت، نگاه روزآمد به نیازهای دانشآموزان، شناخت ویژگی های نسلی واجتناب از اقدامات تحمیلی و اجباری، تأکید بر استقلال و خودتنظیمی دانشآموزان، احترام به تفاوتها، تقویت همدلی و نوعدوستی، و روشهای کارآمد و اثربخش در آموزش.
کار متفاوت انجام دادن مستلزم همراهی متفاوت است. والدینی که وضعیت فرزندشان در مدرسه را فقط با نمره، حرفشنوی، ارائه خدمات و فضایی بدون چالش و امکان حل مسئله ارزیابی میکنند شاید نتوانند با رویکرد ما در تربیت و مدرسهداری سازگار شوند. ما از حضور والدینی که به دنبال تربیت فرزندی اندیشمند، خلاق، شهروند هزارۀ سوم و بهرهمند از مهارتهای زندگی برای مقابله با چالشها و حل مسئله هستند، استقبال میکنیم.