پلیسبازی با صوفیان جنگل مرموز / بستههای پیشنهادی ایرانآرت برای روزهای تعطیل؛ رمان جنایی: «امارت شر» مجتبا هوشیار محبوب
اگر میخواهید بدانید در سرزمینی خیالی، چگونه صوفیان در بدنه قدرت نفوذ و آن کار دیگر میکنند و سروان رودکناری لابهلای درختهای جنگل سیاهآرا چگونه ردشان را میگیرد و کجاها با آنها گلاویز میشود، «امارت شر» را بخوانید
ایرانآرت، صابر محمدی: حالا را نبینید که چند سال است نویسندههای ایرانی هم تک و توک از ادبیات ژانر سراغ میگیرند و گاهی جنایی و پلیسی و فانتزی مینویسند. لابد تا همین چند سال پیش شما هم این ادعا را بارها شنیده بودید که تنها رمان پلیسی تاریخ ادبیات داستانی ایران، «فیل در تاریکی» قاسم هاشمینژاد است. حالا هم نه این که آنقدر در این ژانرها کتاب روی کتاب گذاشتهایم که بتوانیم ادعا کنیم جریانی در ژانرنویسی در ادبیات داستانی ایران به راه افتاده است، نه! اما خب مثل چند سال پیش آن قدر هم خشک و خالی نیست ماجرا.
بگذارید همین ابتدای امر بگوییم که خوشحالیم در همین سالهای اولی که داریم ادبیات داستانی ژانر را با جدیت تولید می کنیم. یکی از بهترین نمونههای آن را شاهد بودهایم. رمان «امارت شر» نوشته مجتبی هوشیار محبوب را میگوییم که همین چند روز پیش در انتشارات «کتابسرای تندیس» منتشر شده است؛ ناشری که یکی از ارگانهای ترجمه ادبیات ژانر جهان در کشور ما محسوب میشود و حالا خوشبختانه از نویسندههای ایرانی ژانرنویس هم سراغ گرفته. یکی از نقاط عزیمت «امارت شر» این است که نویسندهاش اتفاقا تربیتیافتهی جریانهای پیشرو و تجربی در داستاننویسی است؛ جریانهایی که ادبیات ژانر را چندان جدی و قابل بررسی نمیدانستند و آن را به طعنهی عامهپسندی میراندند. البته مدتهاست ادبیات ژانر در دنیا، گونهای جدی و برکنار از برچسبهایی چون عامهپسندی است اما نویسندهای که در فضاهایی دیگرگون تجاربی را کسب کرده باشد، به هر حال در نوشتن یک رمان جنایی، با قصهای سرراستتر و البته دشوارتر، چند گام جلوتر است. این را در مقایسهی «امارت شر» هوشیار محبوب، با دیگر نویسندههایی که در این دو سه سال به نوشتن رمانهای جنایی و پلیسی روی آوردهاند میتوان رصد کرد.
نمیدانیم چقدر در مقولاتی چون زیباییشناسی امر شر و اینها مطالعه داشتهاید، اما حتی اگر چندان دل در گروی این مبحث نداشتهاید لابد با شاعر مطرحی چون شارل بودلر آشنا هستید که در شعرهای عجیب و غریبش به دنبال صورتبندی همین زیباییشناسی بود و آثار درخشانی هم خلق کرد. حالا «امارت شر» را در همین زمین بازی در نظر بیاورید با این تفاوت که ماجرا یکسره از آن خودمان است؛ یعنی، شر جای خودش را عوض کرده و با این که ظاهرا از سرزمینی جعلی و خانقاهی خیالی و آدمهایی اتفاقی حرف میزند، اما خب آینهای روبهروی خودمان گذاشته است. این، هنرمندانهترین بهرهگیری از قواعد جهانی ادبیات ژانر جنایی در برساختن فضایی داستانی است که یکسره ایرانی است و قوت از همین فرهنگ میگیرد؛ آن هم از یکی از استخواندارترین فرهنگهای ما یعنی فرهنگ صوفیگری.
اگر میخواهید بدانید در سرزمینی خیالی، چگونه صوفیان در بدنه قدرت نفوذ و آن کار دیگر میکنند و سروان رودکناری لابهلای درختهای جنگل سیاهآرا چگونه ردشان را میگیرد و کجاها با آنها گلاویز میشود، «امارت شر» را بخوانید.
-----------------------------------------------------------------------------------------
برای تهیه «امارت شر»، پیش از این در خبری که موقع انتشار کتاب، در ایرانآرت منتشر کرده بودیم، چند مسیر راحت را پیشنهاد داده بودیم. روی لینک زیر کلیک کنید تا به آنها برسید:
«امارت شر» هوشیار محبوب منتشر شد