پاسپورت برنده نوبل ادبیات ۲۰۱۹ جنجالی شد/ عکس
در حالی که از زمان اهدای نوبل ادبیات ۲۰۱۹ به پیتر هاندکه این عمل با اعتراض روبه رو شده، اکنون پیدا شدن پاسپورت یوگسلاو او، این آتش را شعلهورتر کرده است.
ایران آرت: بهار ۱۹۹۹ سال شلوغی برای پپتر هاندکه بود که اکنون به عنوان برنده نوبل ادبیات انتخاب شده است.
در آن زمان، هاندکه برای برخی از کتابهایش که نسل کشی مسلمانان بوسنیایی توسط صربها را انکار کرده بود، مورد نقد واقع شده بود و پس از آن که آمریکا و ناتو در ۲۵ مارس اقدام به بمباران اهداف صربها کردند، هاندکه با سفر به بلگراد ارتباط خود را با کشور منزوی آن زمان قویتر کرد و به دفاع از اسلوبودان میلشوویچ پرداخت. هاندکه گفته بود: "اگر جنایتکاران ناتو بمباران کنند، جای من در صربستان خوهد بود."
کارزار بمباران ۷۸ روزه با هدف مجبور کردن ارتش میلشوویچ به خروج از کوزوو در ۹ ژوئن به پایان رسید و در همان روز هاندکه برای افتتاح جدیدترین نمایشنامهاش در وین حضور داشت. در آن زمان خبر از برگزاری محاکمه جنایت جنگی برای شماری از صربها از جمله میلشوویچ مطرح شده بود. این زمان خاصی برای هاندکه بود که با وجود این که بارها از صربها حمایت کرده بود، اکنون به وضوح با آنها یکی شود.
به گزارش مهر به نقل از آسوشیتدپرس، در ۱۵ ژوئن ۱۹۹۹ هاندکه پاسپورت یوگسلاوی را از سفارت این کشور در وین به دست آورد. در آن زمان قانونی رعایت میشد که برمبنای آن گذرنامه تنها برای شهروندان یوگسلاوی صادر میشد و در حالی که نمیتوان از صفحات پاسپورت هاندکه تعیین کرد که آیا وی تابعیت یوگسلاوی را گرفته بود یا نه، اما قوانین گذرنامه یوگسلاوی بر این تاکید داشت که این گذرنامه فقط به دارندگان ملیت یوگسلاو داده خواهد شد.
پاسپورت یوگسلاو هاندکه اکنون اهمیت پیدا کرده زیرا اهدای نوبل ادبیات به وی به جنجالی بدل شده و از وی به عنوان نویسندهای که از نسلکشی حمایت کرده است، یاد میشود. این در حالی است که آکادمی نوبل تاکید دارد که وی در کتابها، نمایشنامهها و مصاحبههایش به صورتی عادلانه و بیطرفانه درباره بوسنی و مسلمانانش ابراز نظر کرده است.
جدای از گذرنامه یوگسلاو، هاندکه در دو کتابش با عنوان "سفری به رودخانهها" و "افزودنی تابستانی به سفر زمستانی" اصلا این مورد را که آیا مسلمانان بوسنیایی توسط صربها کشته شدهاند یا نه مورد شک قرار داده است. وی حتی این نظریه را مطرح کرد که خونبارترین حمله به سارایوو توسط مسلمانان علیه خودشان سازماندهی شده بود تا خشم جهانی را نسبت به صربها افزایش دهد.
این در حالی است که حدود ۱۰۰ هزار تن از جوانان و مردان بوسنی در فاصله ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۵ در جنگ کشته شدند و این یکی از بزرگترین آمار کشته شدن سربازان و شهروندان مسلمان و در عین حال بزرگترین نسل کشی در تاریخ اروپا پس از جنگ جهانی دوم است.
گذرنامه هاندکه ظاهرا در سال ۲۰۱۵ در کتابخانه اتریش در بایگانی آنلاین درباره زندگی و عکسهای مربوط به زندگی وی نگه داشته شده است.
مشخص است مادر هاندکه از اقلیت اسلوونیهای اتریش بوده و او بارها در نیمه ۱۹۹۰ به صربستان سفر کرده و معمولا با جمع کوچکی از همراهانش از جمله مترجم صربش راهی این سفرها میشده است.