برخورد عجیب قاچاقچیها با نویسنده زن
برنده بوکر 2008 گفت یکی از عجیبترین اتفاقها برایش این بوده که نسخه قاچاق کتابش را با نصف قیمت به خودش پیشنهاد کردهاند.
ایران آرت: آرونداتی روی، نویسنده هندی شخصیتی معروف در ایران و جهان است. او با داستان «خدای چیزهای کوچک» در سال 2008 برنده جایزه بوکر شد و یکی از صد چهره تأثیرگذار سال 2014 به انتخاب مجله تایم است.
مجله «گاردین» ترتیبی داده است تا خوانندگان و نویسندگان پرسشهای خود را از نویسنده هندی بپرسند.
به گزارش ایبنا، آرونداتی روی علاقه زیادی به عجله کردن ندارد! برای نوشتن داستان در انتظار میماند تا شخصیتهایش خود را به او بنمایانند و به تدریج دوستی و اعتمادی بینشان شکل میگیرد. بعضی اوقت اتفاقات سیاسی سبب میشوند کارش به تعویق بیفتد.
به عنوان نمونه در سال 2014 انتخابات ریاستجمهوری در هندوستان برگزار شد و نرندرا مُدی به عنوان رئیسجمهور انتخاب شد. آن زمان روی به مدت هفت سال روی داستانش کار کرده بود اما پیروزی مُدی سبب شد دست از نوشتن بردارد و انتشار کتاب «وزارت نهایت شادی» به تأخیر افتاد.
خود روی در این باره میگوید: «من هم مانند مردم شوکه شدم. انتخابات ریاست جمهوری اهمست زیادی داشت. با انتخاب گزینه مناسب میتوانستیم 5 سال با خیال راحت به زندگی ادامه دهیم. ما شکست خوردیم و باید شکست را میپذیرفتیم.»
شاید عدم انتخاب کاندیدای مورد نظر نویسنده هندی شکست بزرگی بود اما انتشار کتاب «وزارت نهایت شادی» در سال گذشته پیروزی بزرگی برایش به حساب میآمد. روی از تجربیات خود در کتاب جدیدش سخن میگوید. حتی به این نکته که او در دانشگاه معماری خوانده و برای استقلال کشمیر جنگیده است نیز اشاره شده است. روی خیلی زود دریافت علاقهای به معماری ندارد: «در رشته معماری فارغالتحصیل شدم اما هیچوقت ساختمانی نساختم زیرا علاقهای به ساختن ساختمانهای شیک برای ثروتمندان نداشتم.»
نوشتن بهترین اتفاق زندگی خانم نویسنده است: «در آغاز فهمیدم اگر نویسنده شوم رئیسی نخواهم داشت!» او حالا و در سن 56 سالگی نیز تمایل خود به سرکش بودن را در چارچوبی مثبت حفظ کرده است. با او در دفتر ناشرش، پنگوئن رندوم هاوس ملاقات کردیم و سؤال نویسندگان را مطرح کردیم. پرسش و پاسخ جذاب ما را با برنده جایزه بوکر بخوانید:
ایو اینسلر، نمایشنامهنویس: کدام برخورد مخاطبین «وزارت نهایت شادی» شگفتزدهتان کرد؟
چند برخورد جذاب از طرف خوانندگان داشتم. یکی از مخاطبین معتقد بود این کتاب تلاش نمیکند چیزی را جهانی یا مفهومی کند یا این کتاب جزئیات زیادی درباره یک مکان دارد. البته اولین موضوعی که من را شگفتزده کرد ترجمه این کتاب به 34 زبان مختلف است و این کتاب حتی در ویتنام و گرجستان نیز مخاطب دارد. نامهای از یکی از خوانندگان فلسطینی دریافت کردم که از من برای نوع نگارش داستانم تشکر کرد زیرا سبب شد ترجمه کردنش سخت نباشد. از اینکه که تخیل و تصورسازی درباره این کتاب به بیش از یک زبان صورت میگیرد بسیار خوشحالم. نکته جذاب دیگر این است که وقتی پشت چراغ قرمزی در هندوستان بودم دستفروشان خرید نسخه قاچاق این کتاب را به نصف قیمت به من پیشنهاد کردند.
سبحا رائو، نویسنده هندی: کی دریافتید کودکیتان به پایان رسیده است؟
هنوز به پایان نرسیده است. کودکی یک نویسنده نباید هیچگاه به پایان برسد. همیشه از آدمهایی که تصوری از کودکیشان ندارم میترسم. به خاطر شرایطی که در آن به دنیا آمدهام و زندگی کردهام مجبور بودم کودکی با رفتارهای بزرگسالان باشم و حالا به عنوان یک برگسال دوست دارم گاهی کودکی کنم.
آلی اسمیت، نویسنده: من طرفدار پر و پا قرص نوشتههایتان هستم. مهم نیست رمان باشد یا مقاله. اما چه موضوعی سبب میشود که چهارچوب رمان امکانی را برای ما فراهم میکند که گونههای دیگر نگارش نمیتواند؟
وقتی عکاسی ایجاد شد نقاشی را از دور رقابت خارج کرد و وقتی فیلمها تولید شدند تئاتر را کنار زدند. بهتر است بپرسیم رمان چه کاری باید انجام دهد که دیگر گونههای ادبی نمیتوانند و این سؤال را بارها هنگام نوشتن «وزارت نهایت شادی» از خود پرسیدم. در بخشی از داستان از قول جیمز بالدوین نوشتم «آنها حرف من را باور نخواهند کرد زیرا میتوانند حقیقت را میگویم.» بنابراین اگر بخواهیم در داستان از موضوعات سیاسی سخن بگوییم کاربرد خود را از دست میدهند. فقط یک رمان میتواند درباره عشق، جنسیتگرایی، موسیقی، شعر، و افزایش حقوق انسان در جامعه به طور همزمان سخن بگوید و عمق زیادی هم به این موضوعات میبخشد. حتی مغز انسان توانایی درک فقط یک مفهوم را به طور کامل دارد و فقط رمان توانایی درک همه این موضوعات را به صورت عمیق دارد.
شلی مکنامارا و یوون فاررل، معمار: شما در جایی گفتید ادبیات درباره موضوعات نیست و درباره دنیا و همه است و ادبیات پدیدهای عمیق، زیبا، و پیچیده است. آیا عقیدهای مشابه را درباره معماری دارید؟
بله، البته. من دانشجوی معماری هستم و اگر بخواهم حرفهای به جز نویسندگی انتخاب کنم انتخاب من معماری خواهد بود زیرا معماری درباره همه چیز است. یکی از افرادی که سبب شد به معماری علاقهمند شوم لوری بیکر بود. او بریتانیایی است اما در هند زندگی کرده است. بیکر توجه ویژهای به مواد و منشأ آنان دارد و علیه این ایده بود که ساختمانها را باید طوری ساخت که برای مدتی طولانی پایدار بمانند. او به من آموخت معماری زیبا به قیمت بالای آن ربطی ندارد. بنابراین از دیدگاه من معماری هنری زیبا و بسیار عمیق است.