کارگردان عاشقانه: وقتی در ایران کار میکنی حتی صاحب ساندویچی هم میخواهد در فیلمنامه دخالت کند!
وقتی چنین پروژهای بههر دلیلی بهمدت۱۰ روز متوقف شود، برآورد مالی ششمیلیاردی، ناگهان به ۱۰ میلیاردتومان میرسد.
ایران آرت: منوچهر هادی، پس از ساختن چند فیلم سینمایی از جمله «قرنطینه»، «زندگی جای دیگریست»، «یکی میخواد باهات حرف بزنه» و… که میتوان آنها را از فیلمهای خوشساخت سینمای ایران بر شمرد، ناگهان دست به تغییر زد و از اواسط سال ۹۴ با ساخت فیلم کمدی «من سالوادور نیستم» دنیای کارگردانیاش را ۱۸۰ درجه تغییر داد. فیلمی که رکورد فروش سینما را در زمانی زد که سینما به قهر تماشاگر دچار شده بود. حال این کارگردان سراغ تجربه کارگردانی در فضای نمایش خانگی رفته است و اینروزها با «عاشقانه» به خانه مردم میرود. فیلمی با فضایی شیک از زندگی انسانهایی میگوید که زیاد خوش نیستند. منوچهر هادی از این سریال درام و معمایی میگوید، سریالی که به گفته کارگردانش بعد از انتشار پنج قسمت هنوز اصل قصه را نگفته است. در ادامه آنچه هادی از «عاشقانه»، شبکه خانگی، خط قرمزها و دنیای متفاوت کار در بخش نمایش خانگی ایران با دنیا و فاصله عمیق این دو فضا گفت، میتوانید بخوانید.
* خبر متوقفشدن ساخت قسمتهای بعدی «عاشقانه» در کمتر از چهار ساعت تکذیب شد. این درحالی اتفاق افتاد که پیشتر نیز در مسیر تولید و انتشار آثار شبکه خانگی با این جمله کوتاه مواجه شده بودند که متاسفانه آثار قبلی ادامه نیافتند، این روند چه بر سر اعتماد مخاطب میآورد؟ و احساس میشود که سینماگران تنها چیزی که برایشان مهم نیست مخاطب است!
بهطور معمول مشکلات مالی در پروژههایی رخ میدهد که مبالغ سنگینی برای ساخت آنها هزینه میشود. درکارهای سینمایی که بودجهای محدود دارند، بهطور قطع از ابتدا برآورد لازم برای ساختن صورت میگیرد و اگر مثلا ۱۰ روز هم پروژهای متوقف شود، لطمه بزرگی به کار نمیخورد ولی در سریالسازی فضای شبکه خانگی همانند پروژه «عاشقانه» که قرار است شش ماه برای ضبط و تصویربرداری آن زمان صرف شود، آنهم با این گروهی که ما چیدیم به شش تا هفت میلیارد تومان پول نیاز است، وقتی چنین پروژهای بههر دلیلی بهمدت۱۰ روز متوقف شود، برآورد مالی ششمیلیاردی، ناگهان به ۱۰ میلیاردتومان میرسد. حالا اگر قرار است دوباره سرمایهگذاران دراین پروژه بمانند باید نشستی تازه داشته باشند و باردیگر برآورد هزینه و سود کنند. این دور هم جمع شدن بهطورقطع در یک شبه اتفاق نمیافتد و در قراردادها، بندهایی وجود دارد که وقتی کار، اضافه زمان تولید پیدا میکند باید مورد بررسی قرار بگیرند. همین موارد باعث میشود تا عواملی مثل بازیگران، کارگردان و… که قبل از توقف برای بعد از پایان کار سریال قرار دادهای کاری دیگری ببندند و این توقف به برنامهریزی در زمانبندی کاریشان لطمه میزند و مشکل ایجاد میکند. من در بهمن و اسفندماه، پروانه ساخت کاری سینمایی با تهیهکنندگان «من سالوادور نیستم» در ماداگاسکار داشتم که بهخاطر این بههم ریختگی زمانی و توقف تولید «عاشقانه» نتوانستم به آن پروژه برسم.
*با این شرایط و خط قرمزها و ممیزیها، آیا میتوان تصور کرد که روزی آثار نمایش خانگی ما هم مثل آثار ساخته شده در کشورهای دیگر، بیننده گسترده برون مرزی داشته باشد؟
با این شرایط بههیچ وجه. در این شرایط، «عاشقانه» بهترین سریال شبکه نمایش خانگی است که توانسته است در این فضا با این خط قرمزها ساخته شود؛ یعنی اگر ضعفی در فیلمنامه مشاهده میکنید، ضعفی نیست که ما متوجه نشده باشیم. بله؛ ما هم میدانیم. درست است که در ایران کار میکنیم و اینجا هم قوانین خود را دارد که باید مورد توجه قرار گیرد ولی مسئله مهم این است که بخش اعظمی از این ممیزیها سلیقهای است و هیچ ربطی به نظام، دین و قانون ندارد. اوضاع به جایی رسیده است که فکر میکنم تا چند وقت دیگر اگر بخواهید در یک ساندویچی تصویربرداری کنید، صاحب ساندویچی هم بگوید که باید فیلمنامه را بخوانم، تا حدی حتی حق صاحب ساندویچی است که بداند در محل کسب او با چه موضعی، چه داستانی قرار است فیلمبرداری شود ولی نه اینکه بخواهد همه موارد فیلمنامه را مد نظر داشته باشد و در آن دخالت کند.