انتقاد از تعطیلی سینما و تئاتر/پرسش عضو شورای شهر تهران
آیا تعطیلی و کمرونقی فعالیت مراکز هنر نمایشی، سینماها و صنعت سینما در ایام سوگواری مذهبی دارای توجیه مناسبی است؟
ایران آرت : محمد جواد حق شناس، رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران در اعتماد نوشت: امروزه شهرهای مدرن بر پایه ارایه خدمات متنوع به شهروندان قرار دارند. وجود اماکن مختلف تفریحی، سرگرمی و تجاری از مهمترین پارامترهای توسعهیافتگی شهرهای امروزی است. در این میان، سینما به عنوان یکی از مراکز مهم فرهنگی و گذران اوقات فراغت در شهر سالانه پذیرای صدها هزارنفر از مخاطبان است که در روزهای سال به تماشای فیلم مینشینند. سینماها نقش بسیار مهمی در فرآیند آفرینش و تغییر مفاهیم فرهنگی و نیز فرهنگپذیری افراد جامعه دارند. نقش فرهنگی سینما به چگونگی تداوم ارزش، عقاید و هنجارهای یک جامعه از نسلی به نسل دیگر و شکلگیری سبک زندگی مطلوب مربوط میشود.
اینک با توجه به ظرفیت بالای سینماها در تنظیم اوقات فراغت از یکسو و اشاعه ارزشها و مفاهیم فرهنگی، مذهبی در جامعه از سوی دیگر یکی از سوالات اساسی که به ذهن متبادر میشود این است که آیا بهرهگیری از ظرفیت اکران فیلم در جامعهای با پشتوانه فرهنگ غنی اسلامی - ایرانی با توجه به مناسبت سوگوارههای مذهبی و پیامهای ارزشمندی که از متون غنی ایرانی و اسلامی بر گرفته میشود، احساس نمیشود؟
آیا تعطیلی و کمرونقی فعالیت مراکز هنر نمایشی، سینماها و صنعت سینما در ایام سوگواری مذهبی دارای توجیه مناسبی است؟
بیتردید سینما و تئاتر در کنار دیگر نهادهای فرهنگی مکان مناسبی جهت آگاهیبخشی و آموزش دینی شهروندان و عزاداران به شمار میرود.
حال این پرسش مطرح است که چرا با تعطیلی تئاتر و سینماها در روزهای وفات و شهادت از ظرفیت و نقش تاثیرگذاری که میتوانند در جهت تبیین و بازخوانی آموزههای دینی داشته باشند جامعه را محرومسازیم؟
قطعا حوزه سینما و تئاتر میتوانند در ثبت، ضبط و آگاهیبخشی در مورد اصالت، معنا و پیام فرهنگی مناسبتهای عزاداری مانند قیام حضرت امام حسین (ع) تاثیرگذار بوده و با توجه به ماهیت محتوایی – گفتمانی وقایع مذهبی و رویدادهای دینی، با بهرهگیری از فناوریهای نوین این عرصه در انتقال مفاهیم به خصوص به نسلهای جوان ورود پیدا کنند.
لازم است تا مدیریت فرهنگی کشور در راستای پاسداشت ایام مذهبی و تبیین پیام این مناسبتها از ظرفیت سینماها و سالنهای نمایش در این ایام نیز بهره گیرد. این روزهای خاص میتوانند محمل مناسبی برای نمایش تولیدات متناسب با این وقایع ماندگار مانند فیلمهایی چون روز واقعه، مسافر ری، مریم مقدس، سفیر و محمد رسولالله و دهها فیلم مستند که به معرفی و تبیین زندگی بزرگان دین پرداختهاند یا فیلمهایی با ژانر معناگرا و عرفانی و درامهای اخلاقی و انسانی باشد. همچنین میتوان در برنامههای این ایام برگزاری سوگوارههای سینمای آیینی – مذهبی را مدنظر قرار بدهند. کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای پنجم در ادامه رویکرد انسانمدارانه خود و براساس ماده 78 برنامه سوم توسعه شهرتهران در راستای بهبود سبک زندگی ایرانی – اسلامی با تاکید بر آموزههای قرآنی پیشنهاد میکند سیاستگذاران فرهنگی و مدیریت شهری با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خانه سینما، سینماگران و سایر ذینعفان اقداماتی را در راستای تغییر رویکرد از تعطیلی و کمرونقی فعالیت سینماها در ایام سوگواری به بهرهگیری از ظرفیتهای پیش رو، ترسیم کنند.
اثربخشی کارکردی سینماها از طریق متناسبسازی محتوایی جهت اکران فیلم و انجام برنامههای فرهنگی در ایام مناسبتهای مذهبی، سیاستگذاری برگزاری سوگواره سینمای مذهبی یا عاشورایی، اختصاص سانسهای ویژه به اکران فیلمهایی با محتوای آیینی و ژانرهایی مناسب ایام سوگواری، توجه به برگزاری نشستهای تخصصی نقد فیلم در ایام سوگ، از عمده اقداماتی است که میتواند مورد توجه سیاستگذاران فرهنگی و مدیریت شهری برای بهرهمندی بهتر از ظرفیت سینماها به عنوان یک منبع فرهنگی و هنری در انتقال بینالمللی پیام اسلام، تشیع و واقعه حماسی عاشورا شود.