بازیگر نقش حضرت عباس(ع): مخالفان فیلم من را در آغوش گرفتند و گریه کردند
بهادر زمانی که در فیلم "رستاخیز" در نقش حضرت ابوالفضل (ع) بازی کرده است درباره بازی در این فیلم و سرنوشت مبهم اکران آن صحبت میکند.
ایران آرت: بیش از 500 نفر گرمای 50 درجه بیابانهای بم را با لباس، گریم و تجهیزات خاص سینمایی تحمل کردند تا فیلم رستاخیز بالاخره روزی در سینماها اکران شود، اما از یک جایی به بعد انگار بخت فیلم به شکل مبهمی بسته شد تا همین امروز. بهادر زمانی هم جزو همین افراد بود؛ بازیگری که نقش حضرت ابوالفضل را بازی کرده بود و از آن زمان تا به حال، تمام دعواها سر حذف و حضور او بوده است؛ بازیگر جوانی که البته کارگردانی سینما خوانده و به قول خودش هیچوقت تمایلی برای بازیگری نداشته، اما بهطور اتفاقی سر از این پروژه درآورده و بعد بهترین سالهای کاری خود را از دست داده است.
او حالا به روزنامه شهروند میگوید که نهتنها او که شاید بسیاری از همکارانش سعی میکنند "رستاخیز" را فراموش کنند: "شخصیتهایی که با فیلم مخالفت میکردند در مواجهه با من، مرا در آغوش میگرفتند و گریه میکردند، در صورتی که فکر میکردم وقتی مخالفت کردهاند احتمالا کارشان با من به برخورد فیزیکی کشیده میشود."
متن گفتوگوی روزنامه شهروند با این بازیگر را در ادامه میخوانید.
فکر میکنم باید برای یک بازیگر خیلی سخت باشد که فیلمی را بازی کند و بعد اکران آن اینطور با مشکل مواجه شود. حالا که تقریبا پنج سال از زمان توقیف فیلم گذشته، چه حس و نگاهی به ماجرا دارید؟
همانطور که گفتید، سخت است. آدم گاهی نمیداند باید دوست داشته باشد کاری اکران شود یا نه، چون چیزهایی را در جامعه میبینید و احتمال میدهید فیلمی تأثیر منفی داشته باشد، اما از سوی دیگر میبینید زحمت سنگینی برای کار کشیده شده و حیف است که در صندوق خاک بخورد. نهتنها من که شاید خیلی از همکارانم سعی کردیم این کار را فراموش کنیم. مدام درباره آن میپرسند و یادآوری میشود، اما خودمان آن را فراموش کردهایم.
شاید دردناکی آن دقیقا همین جا باشد.
البته تا چندسال قبل خیلی دردناک بود. الان 10 سال از ساخت آن میگذرد. شما تا زمانی برای نگهداشتن چیزی تلاش میکنی، اما وقتی زمان آن میگذرد، دیگر آنقدر پررنگ نیست. بههرحال اگر فیلم همان زمان به ثمر مینشست در سرنوشت همه ما تأثیر میگذاشت، اما این اتفاق نیفتاد. حالا هم اگر اکران شود شاید آن تاثیری که آن زمان تصور میرفت را نداشته باشد، چون سینما صنعت است و با پیشرفت تکنولوژی خیلی مسائل تغییر میکند. رستاخیز با بضاعت تکنولوژی 10 سال قبل ساخته شد و در آن زمان از خیلی فیلمهای درجه یک بهتر بود اما شاید الان دیگر آن جذابیت بصری را نداشته باشد.
زمانی که کار را شروع کردید، فکر میکردید با چنین سرنوشتی روبهرو شود؟
اصلا، آنقدر ما را مطمئن کرده بودند- از این جهت که همه تاییدیههای لازم را گرفتهاند- که ما اصلا به این موضوع فکر نمیکردیم و فقط به دنبال این بودیم که کار به بهترین نحو انجام شود.
واقعا هیچ خبری از اکران آن یا تلاشهای تازه درباره آن نیست؟
بههرحال هیچ فیلمی پخشنشده نمیماند. بالاخره زمانی با مدلهایی که این روزها فیلمها به دست تماشاگران میرسد، پخش خواهد شد ولی قطعا تهیهکننده تفکراتی برای بازخورد کار داشته است و تا شرایط جوابگو بودن برای هزینههای کار مهیا نشود، از این طریق پخش نخواهد شد. عجیب است که چند وقت قبل گفتند که مجوز پخش بینالمللی کار را دادهاند در صورتی که فیلم در کشور خودمان ممنوع است.
چطور شد که در این نقش مهم و خاص بازی کردید؟
قصه آن طولانی و زمانبر است و از طرفی خلاصه گفتن آن، کیفیت کار را کم میکند. ما همیشه درباره ماورا حرف میزنیم، اما شاید آن را زیاد باور نداریم. مدل ورود من به رستاخیز ماورایی بود. خب، من کارگردانی خواندهام و اساسا علاقه زیادی هم به بازیگری نداشتم. اتفاقی متوجه کار شدم و خیلی غیر ارادی تمایل پیدا کردم برای آن تست بدهم، درحالی که هیچوقت در ذهنم نبود که برای تست بازیگری بروم. کلی گشتم اما دریچه ورود به دفتر سازنده فیلم را پیدا نکردم، بنابراین بیخیال شدم و ماجرا را رها کردم، اما چند وقت بعد دستیار کارگردان را در مراسمی ملاقات کردم. او درباره رستاخیز با من صحبت کرد و بعد از آن فکر کردم چقدر عجیب است که دنبال چیزی میروی اما نمیشود و وقتی آن را رها میکنی، خودش سراغت میآید. از زمانی که به دفتر تماشا رفتم تا قطعی شدن حضورم در فیلم، یک ماه طول کشید. در این یک ماه سختگیریهای سنگینی داشتم و میتوانم بگویم طوفانیترین زمان زندگیام همان یک ماه بود.
از واکنشها به حضورتان در فیلم بگویید.
جالب است… شخصیتهایی که با فیلم مخالفت میکردند در مواجهه با من، در آغوشم میگرفتند و گریه میکردند در صورتی که فکر میکردم وقتی مخالفت کردهاند احتمالا کارشان با من به برخورد فیزیکی کشیده میشود.
اصل ماجرا هم بر سر نقش شما بود.
مراجع در اینکه چهره کاراکترهای مذهبی پخش شود، اختلاف نظر داشتند و برخی معتقد بودند که نباید از بازیگر، قدیس ساخته شود. البته در عراق واکنشها اصلا اینطور نبود.
حضرت ابوالفضل(ع) جایگاه ویژهای برای بسیاری از ما دارد و جز مقوله دین، در خاطره ما به شکلی حک شده است. بازی در این نقش چه تاثیری روی شما داشت؟
شاید گفتن درباره آن صحبت از اعتقاد باشد و من معتقدم که بیرونی کردن درونیات زیاد جذاب نیست، اما دستکم این را فهمیدم؛ همه چیزهایی که در زندگی برای ما پیش میآید و حتی به آن علاقهمند میشویم برای این است که نشان دهد هیچ چیزی خدا نمیشود.