با سفال تجسم میکنیم/ گزارشی از نمایشگاه «نگارههای بارون»
"نگارههای بارون" عنوان نمایشگاهی است که این روزها در گالری شکوه میزبان علاقمندان به هنر سفال است. در این نمایشگاه احمد جعفری به همراه مهرشید مظفریان ۲۰ اثر با تکنیک لعاب روی سفال و آبرنگ، پاستل و رنگهای مختلف روی چوب ارائه و در معرض تماشا گذاشتهاند.
"نگارههای بارون" عنوان نمایشگاهی است که این روزها در گالری شکوه میزبان علاقمندان به هنر سفال است. در این نمایشگاه احمد جعفری به همراه مهرشید مظفریان ۲۰ اثر با تکنیک لعاب روی سفال و آبرنگ، پاستل و رنگهای مختلف روی چوب ارائه و در معرض تماشا گذاشتهاند.
این آثار که موضوعاتی متنوع مانند الهه خورشید و نقشمایههای بز، طرحهای مذهبی و طرحهای مدرن دارند، در ابعاد مختلف که کوچکترین آن ۵۰ در ۵۰ سانتیمتر و بزرگترین آنها ۹۰ در ۲۰۰ سانتیمتر است، ارائه شدهاند.
احمد جعفری استاد دانشگاه در رشتههای گرافیک و نقاشی، درباره آثار نمایشگاه "نگارههای بارون" با تاکید بر قابلیت هنر سفال برای ورود به عرصه هنر معاصر به هنرآنلاین گفت: باید تلاش کرد تا هنرهای سنتی ایران در ظرفیتهای امروزی هنر و معماری رواج پیدا کند. بر همین اساس ما آثار نمایشگاه "نگارههای بارون" را با این رویکرد ارائه کردیم.
وی افزود: در حال حاضر به دلیل اینکه فضاهای زندگی نسبت به گذشته کوچکتر شده است، راحتتر میتوان از سفال برای تزئین فضاهای داخلی منازل استفاده کرد، به این ترتیب تنوع دیدی که به وسیله سفال در فضاهای کوچک ایجاد میشود باعث خواهد شد تا خستگی دید برای کسانی که در منازل کوچک زندگی میکنند، کمتر شود.
این دانشآموخته دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، در خصوص جایگاه هنر سفال در عرصه هنرهای تجسمی گفت: هنر سفال در کشور ما دارای عقبه تاریخی بسیاری است و در حال حاضر نیز این هنر در برخی از مناطق شمالی کشور و شهرهای دیگر همچون همدان، اصفهان، یزد، سیستان و بلوچستان به شکلی جدی انجام میشود؛ نکته مهمتر اینکه منشا بروز و ظهور نقوش هنرهای تجسمی از سفالهای کشف شده از زمان مادها بوده است، بنابراین میتوان به نقش هنر سفال در عرصه هنرهای تجسمی پی برد.
این هنرمند همچنین درباره اینکه چرا در برخی از آثار این نمایشگاه تلاش شده تا از موتیفهای قدیمی در هنر سفال و کاشیکاری استفاده کنند، گفت: دلیل آن، این است که این موتیفها بسیار درست و به جا بر روی آثار سنتی ایرانی استفاده شده و بهره گرفتن از آنها در طول زمان جا افتاده است؛ همچنین این موتیفها به قدری دارای جنبههای زیباشناختی قوی هستند که ما به این نتیجه رسیدیم که هیچ نقش مدرنی نمیتواند به این قدرت مفهوم اصلی را منتقل کند.
جعفری با بیان اینکه باید کاری کنیم تا هنر سفال در ظرفیتهای امروزی هنر بیشتر رواج پیدا کند، خاطرنشان کرد: یک سری از ظروف سرامیکی که در حال حاضر در جامعه باب شده است، در اصل کار کاشی و لعاب بوده که اکنون به این مرحله رسیدهاند، بنابراین هنر سفال چه در لوازم مصرفی همچون ظروف و چه در معماری قابلیت بهرهگیری بسیار بالایی دارد؛ مضاف بر اینکه به عنوان یک هنر موزهای هم به وفور از این هنر استفاده میشود.
مهرشید مظفریان دیگر هنرمند نمایشگاه "نگارههای بارون" که بیش از یک دهه تجربه کار تخصصی در زمینه آمادهسازی و اجرای لعاب و سرامیک دارد، با اشاره به جایگاه هنر سفال در عرصه هنرهای تجسمی به هنرآنلاین گفت: ما در حال حاضر شاهد آثار بسیاری در قالبهای مختلف از هنر سفال هستیم و اتفاقا این آثار با استقبال خوبی هم مواجه میشوند اما چون تاکنون کمتر شاهد هنر سفال به شکل تابلو و اثر هنری بودهایم، در نمایشگاه "نگارههای بارون" تصمیم گرفتیم سفال را به شکل تابلو و نقشهای روی دیوار ارائه کنیم.
او با اشاره به استفاده از موتیفهای قدیمی و نقشهای مدرن در برخی از آثار این نمایشگاه، خاطرنشان کرد: موتیفهای قدیمی جایگاه و طرفداران خاص خود را دارند و حسهای قدیمی و سنتی یکی از جلوههایی است که طرفداران بسیاری دارد اما با این حال ما تنها به این موتیفها نپرداختهایم، چرا که علاقمند بودیم تا هم کارهای قدیمی و سنتی را داشته باشیم و هم آثار مدرن و نیمه مدرن، بنابراین تصورم بر این است که در این نمایشگاه توانستهایم به سلیقههای متفاوت پاسخ دهیم.
این هنرمند خاطرنشان کرد: تصور میکنم با برگزاری این نمایشگاه توانستیم این موضوع را ثابت کنیم که هنر سفال میتواند وارد عرصه هنرهای معاصر شود به این دلیل که بسیاری از طرحهایی که برای مخاطبان بسیار چشمگیر و جذاب بوده جزء طرحهای مدرن و معاصر بودهاند.
نمایشگاه "نگارههای بارون" تا 29 دی ماه از ساعت 16 تا 20 در گالری شکوه به نشانی خیابان فرمانیه، بلوار اندرزگو، کوچه سلیمی شمالی، کوچه امیر نوری، شماره 19 میزبان علاقهمندان است.