دو هفته فرصت برای شرکت در جایزه IDA گروه فرمانی/ دیزاین چیست؟ طراحی چیست؟
تنها دو هفته دیگر ، مهلت ارسال آثار به چهاردهمین دوره جوایز بین المللی دیزاین IDA به پایان می رسد، جایزه ای بسیار شناخته شده و ارزشمند که توسط گروه فرمانی مستقر در لس آنجلس که ریاست آن را یک ایرانی موفق، حسین فرمانی، به عهده دارد برگزار می شود.
ایران آرت: ایرانیان نیز در مسابقه جهانی IDA شرکت می کنند اما همچنان برای برخی از هنرمندان تفاوت میان طراحی و دیزاین روشن نشده است و گاه به همین دلیل پروپوزال معرفی دیزاین مورد نظر به درستی پر نمی شود و دست دیزاینر از ورود به مرحله پایانی مسابقه کوتاه می ماند.
برای روشن شدن موضوع تفاوت میان دیزاین و طراحی ، شاید این نکته کاربردی باشد که اصلیترین سوالات دیزاین «چه چیزی» و «برای چه کسی» است و وقتی به مرحله «چطور» می رسد، کم کم وارد حیطه طراحی میشود.
به دلیل نامفهوم بودن معنی اصلى «دیزاین» در ایران، تقریبا در بیشتر مواردی که این عمل انجام میشود، اصل کار دیزاین ناشناخته باقی میماند. به دلیل نداشتن اطلاعات کافی در اینباره، در زمینهى طراحی گرافیک کشور ما برخی از کارها دارای خلاهایى هستند.
بیشتر طراحان گرافیک سعی میکنند این خلا را با خلاقیت در به کار بردن فرمها و رنگها از بین ببرند؛ بی آنکه بدانند برای چگونگی استفاده از این فرمها و رنگها یا برای کاربرد صحیح عکس و تصویرسازی و یا حتی برای انتخاب یک تایپفیس مناسب جهت فرایند طراحی خود، نیازمند آن هستند که قبل از مقولهى طراحی، پروسهى دیزاین را به طور کامل طی نمایند.
سایت آرتی می نویسد : "دیزاین" در زبان فارسی «طراحی» ترجمه شده و بهکار میرود؛ در صورتیکه «دیزاین» مفهوم متفاوت و وسیعتری را در بر مىگیرد. دیزاین به معنی ساختار دادن و یا سازمان دادن است. سازمان دهى معنا یا منظوری خاص، با در نظر گرفتن امکانات، اولویت و با کمک منطق و خلاقیت برای درک و یا مصرف مخاطب یا قشر خاص؛ که از معنی طراحی بسیار فاصله دارد. در واقع طراحی آخرین مرحلهى شکل گرفتن دیزاین است که برای نشان دادن فکر و ایده بر روی کاغذ به کار میرود.
«طراحی» ترجمه لغت “Drawing” است. بنابراین شاید بهتر باشد بگوییم: مى توان هر آن چه را که پیش از شروع فرآیند ثبت یک طرح رخ می دهد، دیزاین نامید.
دیزاین بیشتر زمانی مطرح میشود که ما با محتوا و مخاطب سروکار داریم. این که محتوا را چطور و چگونه به شکلی بصری چیدمان کنیم تا مخاطب بتواند به بهترین شکل با آن ارتباط برقرار کند. در رشتهى گرافیک با اصطلاحات «دیزاین کتاب»، «تایپ دیزاین» و «پوستر دیزاین» آشنا مىشویم. همهى اینها هسته اصلی دیزاین را در بر مىگیرند.
در جوامع صنعتی قبل از شروع هر پروژهای، ابتدا به دیزاین آن فکر میکنند و دیزاینرها فکر و ایدهى پروژه را ارایه میدهند. دیزاینر الزاما شاید نتواند بر روی کاغذ یک خط راست رسم کند و یا ممکن است در مورد ترکیبات رنگها بر روی بوم اطلاعات چندانى نداشته باشد، اما فرایند تولید یک اثر خوب و تاثیر گذار را مشخص میکند.
پس دیزاین اجبارا امری است مهم و مىبایست با تمامى معانی آن آشنا شد. این دیزاین است که به یک مجموعه هویت میبخشد و به آن کمک میکند تا جایگاه خود را در بین مخاطبان باز کند.
مهمترین مطلبى که تمامی طراحان گرافیک بزرگ در مورد یک سفارش بیان میکنند، این است که هر سفارش همانند یک مساله است که باید برای آن راه حلی مناسب یافت و جوابی مطلوب به دست آورد.
جایزه IDA
اما بشنوید از فراخوان جایزه IDA که از همه دیزاینرها، طراحان و دانشجویان دعوت شده است طرح های خود را قبل از پایان مهلت مقرر در ۳۰ سپتامبر برای مسابقه معتبر ارسال کنند.
بر اساس این فراخوان، IDA ماموریت دارد که استعدادهای دیزاین پیشرو را در سراسر جهان کشف و تشخیص دهد. امری که طی یک دهه گذشته به دستاوردهای بزرگ در این باره نائل آمده است و توانسته ایده های خلاق و نوآورانه را در زمینه های متعدد دیزاین از جمله طراحی ها در معماری ، داخلی ، محصولات ، گرافیک و طراحی مد ... به دنیا معرفی کند. IDA آرزو دارد توجه را به اهمیت دیزاین در سراسر جهان جلب کند که مفهوم سازی و تولید کارهای عالی است.
یک هیئت داوران بین المللی شناخته شده همه آثار رسیده را با رعایت اصل کپی رایت بررسی خواهد کرد و آثار رسیده نه تنها بر اساس بالاترین استانداردها و روندهای طراحی موجود ارزیابی می شوند ، بلکه به دنبال طراحان واقعاً خارق العاده ای هستند که در حال تولید خلاقیت های واقعاً مطبوع و استثنایی هستند.
پنج برنده برتر در گروه های حرفه ای و دانشجویی در رویداد برندگان جوایز IDA که هر دو سال در لس آنجلس یا نیویورک در سال 2021 برگزار می شود و جزئیات آن بعدتر اعلام خواهد شد معرفی می شوند؛ و علاوه بر جوایز ارزشمند، آثار برنده در یک نمایشگاه ویژه به نمایش در خواهد آمد.
گروه فرمانی IDA را در سال ۲۰۰۷ تاسیس کرد که اکنون به یکی از برترین جوایز دیزاین و طراحی در سطح جهان تبدیل شده است و هر ساله صدها دیزاینر و طراح را معرفی می کند.
گروه فرمانی به ریاست حسین فرمانی که سال گذشته دو مرکز هنری با نام های خانه استیو و فضای هنری هشت چشمه را در کاشان تاسیس کرده است، در سال ۱۹۸۵ تاسیس شده و سازمان دهنده جوایز بین المللی طراحی (IDA) ، معماری MasterPrize با عنوان اختصاری AMP ، جوایز طراحی محصول اروپا (EPDA) ، جایزه عکس در پاریس (PX3) ، جوایز بین المللی خلاق لندن (LICC) ، جوایز بین المللی عکاسی (IPA) و جوایز سالانه لوسی برای عکاسی که به عنوان یکی از معتبرترین جوایز عکاسی جهان مطرح است.
علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند با Jill@farmanigroup.com تماس گیرند. دفتر مرکزی گروه فرمانی در کالیفرنیا،لس آنجلس، خیابان هفتم، مجموعه ۱۴، ۱۳۱۸ E واقع است.