بیانیه جمعی از شاگردان آیدین آغداشلو:محیط امن، حرفهای و سازنده در کنار آیدین آغداشلو
دهها نفر از شاگردان آیدین آغداشلو با انتشار بیانیه ای به اتفاق اخیر و اتهامی که به استادشان زده شده واکنش نشان دادند.
ایران آرت: متن کامل این بیانیه به شرح زیر است:
روزهایی است که حرفت اگر جنجالی نباشد، به گوش و دل نمی نشیند!
ما شاگردان سالهای دور و نزدیک آیدین آغداشلو، مثل همه شاهد هیجانات اجتماعی اخیر هستیم. هر چند طلب جمعی و اصلی که همان احترام به حریم و حفظ حرمت افراد و به خصوص زنان است کاملاً لازم، بهجا و به حق است که با دههها تأخیر به شکل عمومیتر در جامعهی ما مطرح میشود؛ اما در عمل، شعلههای خشم انباشته شدهای که ریشه در قرنها بیعدالتی، خشونت و حقکشی دارد، امروز آتش به خشک و تر زده و مرز بین درست و غلط، اتهام و افترا، متهم و مجرم، خبر و شایعه، حقیقت و تخریب را مخدوش کرده است. تجربه ثابت کرده که در میان آشوب و هیاهو نمیتوان تصمیمات از پیش گرفته شدهی افراد را تغییر داد و هیجان بر عقل و تهمت بر شواهد پیروز میشود.
ما و دیگرانی که زندگی کردن را در جوار آیدین آغداشلو آموختهایم، بر مبنای حضور و رشد در محیط امن، حرفهای و سازندهای که هر یک در دهههای مختلف در کلاس و معاشرت با او تجربه کردهایم، آیدین آغداشلو را هنرمند، آموزگار، استاد، یار سفر، مشاور، دوست، همراه، صاحبنظری بیطرف و منقدی سختگیر میشناسیم که بیش از هر چیز، راه و روش زیستن را به ما آموخته است. حرف ما، یک کلمه یا چند جمله نیست که در صفحهای بگنجد، ما هر یک بخشی از شخصیت چندوجهی او را دریافت کردهایم که در کنار هم، هزاران روایت حامل معنا و ارزشهای انسانی است.
سکوت کرده بودیم، نه از سر پذیرش چشمبستهی اتهامی؛ چرا که بار حقوقی و معنایی هر کلمه را به درستی میدانیم و شنیدهها را فریاد نمیزنیم! سکوت ما جهت دوری از انواع شایعه و افترای بیاساس کسانی بوده که همواره میکوشند گوشهی هر اتفاق تلخی را، به نام و دستاوردهای افراد بچسبانند. شناخت و تجربهی عملی ما، روایتهای متفاوتی هستند که در اصل، همخوانی و ارتباطی با شرایط فعلی و جوی که به صورت مدیریتشده در پی تخریب و نابودی هنر و بزرگان این آب و خاک است، نداشته و ندارد. ما هم از اهالی همین جامعه هستیم؛ اما خلط مبحث و انهدام بیهوده به بهانهی حقخواهی را نمیپذیریم چون نمیخواهیم برای چندمین بار شاهد تکرار تاریخ باشیم.
امیدواریم خواستههای به حق و مشترک زنان و مردان این آب و خاک در مسیر انصاف و راستی به مقصد برسد.
شاگردان آیدین آغداشلو : سوزان آذری، الهام آل محمد ، شعله آیروف، دینا اثباتی، سهیل احمدیار،
سوسن ادیبی، راضیه اسحاقی، صفورا اسعدیان، سودابه اسفندیاری (حجازی)، شروین اطهاری،
شهره اعتضادی، مصطفی الماسی، مونیکا الهیار، احسان امانی، بدری امیرحسینی،
سعید امکانی، کیانا امیری،سوسن افشار، فائزه افجهنیا، مریم ایرانمنش، ساناز برزگر، ملاحت برزین
،نازیلا بهزاد ، شکوفه بهزادی، نیروانا بهجت، حوری بیداد، مریم بیداد، فاطمه بیرانوند، منصوره پناهگر،
لیلا پورخانی، علی پیامی، نسا پیشکاری، شیده تامی، میلاد تقدیسی، پدرام تنغمی، مرسده تهرانی،
مونا تهرانی، لیدا جری بیان، شراره جعفری، شکوفه جعفری، فاطمه جعفری، فرید جهانگیر،رعنا حاصلیان،
سهیلا حقیقت،الناز حقیقتجو ، سعید حقیقتجو، فرح حکمی، محمد حمزه، سامان خادم، علی خالق،
مهتاب خاکپور، یاس خدابنده، آتسا خدایار ، آزاده خسروی، یلدا خواجهزاده ، مریم داداشی،ناتاشا دسترنج،
سارا دشتی، پرهام دیدهور، ساسان رجبی، سرمه رحمانزاده، طرفه رحمانزاده، علی رحیمی،
حمیدرضا رحیمی نژاد، ساناز رحیمی پور،الهه رخساریه، مهرداد رخساریه، ثمره رضایی، محدثه رمضانی،
مونا رئوف، سمایا ستاری، مامک سروش، سینا سلیمانی، اکرم سلیمی، امیر سنجابی، لیلی سیاهپوش،
سمیرا شاداب، سارا شاملو، علی شاملو، خشایار شاهرخی، ماریا شاهی، حمیرا صادقی، رویا صادقی، صبا صالحی، هایده صبا، ستایشالسادات صلواتیان، شیلا صفایی، ژاله طالبپور، لیلی عابدی، صالح عارف،
عسل عباسیان، ناهید عربی، الهام عزیزی، فرید عزیزی، نسرین عزیزی، لیلا عزیزیان، مهرناز عشقی فر،
سحر علائی، سوسن علیآبادی، ندا غفاری، پروین غفاری، حمید فدوی، سارا فرغزاری، هلن فرمانی،
محسن فروغی، کیمیا فرهمند، مانی فولادی نسب، صهبا فیروزی، حسین قدسی، علی قربانی مقدم،
زویا قلی زاده، مینو قهرمانی، لطیفه کتانچی، فهیمه کربندی، اشکان کلانتری، شادی کمپانی،
مرجان کمند، گلناز گلشن، محمدرضا لاهیجی، نوشین لطفی، روزبه لمعه، تهمینه مجتهد بیدآبادی،
الناز محمدی، فاطمه محمدی،شیرین مدرس، هومن مرتضوی، فریبا مرتضوی، فرشته مرتضوی،هاله مرتضوی، فریماه مرتضوی، محمد مرعشی، امیر پارسیا مرعشی، درسا مرعشی، هومن مظلومی، پریشاد مستوفی، رضا مستوفی، اسماعیل مظلومی، معصومه مقدم ، میترا مکرمی، فادیه منصور ایلیاوی، تکتم میرباقری، فریده میرپوریان، صدیقه نبی جو (داداشی)، نازنین نجفدری، فیروزه نظری، زینب نوری جمشیدی، فریبا نوربخش، ندا نوید، نازی نیلی، عطا هاشمی، آویشا همتپور، لیلا وثوقی، مریم یوسفزاده ،فرهاد یوسفی، سولماز یوسفی.
هنوز هم کیهان درباره آغداشلو بد و بیراه می نویسد، اگر کسی کوچک ترین شکایتی از آغداشلو به عدلیه برده بود به یقین استاد را به این سادگی ها رها نمی کردند، این اتهامات باید سند داشته باشد، نمیشه با باد هوا با آبروی مردم بازی کرد
چه جواب شایسته ای داد آقای علیرضا داودژاد، کارگردان فیلم هایی مانند مصائب شیرین، نیاز به اتهام علیه استاد آغداشلو. نوشته است: در طول عرض تاریخ بشری چهارده تن عاری از ضعف نفس و نقص عقل پا به عرصه حیات گذاشته اند . سیزده تن از انان به دیار باقی شتافته اند و ان یک تن مانده نیز هنوز چهره در میان ادمیان نگشوده است. باقی ما همه تخته بندان تن و ساکنان سراچه ترکیب بی استثنا درگیر با ضعف و مبتلای به نقص هستیم و فلسفه وجودی ما چیزی جز گرویدن از ضعف به قوت و عزیمت از نقص به کمال نیست. ازضعف و نقص حربه ساختن و به هویت دیگران تاختن نه نشانه کمال و قوت که بیانگر بیماری و اسیب است. هرگز ارزش اثار هیچ هنرمندی با افسانه های نام و ننگ سنجیده نشده و جایگاه قریحه ، تخصص و خلاقیت او با اینگونه شایعات از دست نرفته است. ترهاتی که برای مولوی و حافظ و سعدی و حتی عبید بافته شد ایا چیزی از ارزش انان در نزد مردم روزگارکاسته است؟
اگه میشه مدل این خانم روزنامه نگار اتهام زد که خوب هر زن و هر مردی می تواند دیگران را متهم کند. سنگ روی سنگ بند نمی شود، سندی،مدرکی؟
چرا استاد آغداشلو شکایت نمی کند؟
اگر همان سه چهار سال پیش استاد در برابر چنین اتهامات بدون سندی شکایت کرده بود،کار به اینجا نمی رسید. باید شکایت کرد از هر کسی که با نام و آبروی آدم بازی می کند
درود به شرف این هنرجویان که پشت استادشان درآمده اند. در این روزگار به بوی رفاقت و حمایت مثل نان شب نیاز داریم.