"ما" به شهر بازگشت/ توضیح خالق مجسمه درباره حاشیهها
شاهین صیقلی، خالق مجسمه "ما" درباره نصب این مجسمه در جای دیگری از شهر و ماجرای اعتراضی بودن یا نبودن این اثر صحبت کرد.
ایران آرت: خبر انتقال مجسمه ما از ضلع غربی پارک لاله به یکی از انبارهای شهرداری در روزهای اخیر سبب حاشیههای بسیاری شد. کاربران شبکههای اجتماعی، واکنشهای اعتراضی زیادی به ماجرا نشان دادند، خبر به رسانههای فارسیزبان خارج از ایران رسید، رسانههای داخلی نیز گزارشهای بسیاری از این اتفاق منتشر کردند. مسئله اصلی نقل قولی از سازنده اثر بود از زبان مسئولان شهرداری که "ما، بهدلیل بار اعتراضی جمع شده است." نقل قولی که حساسیت همه دوستداران هنرهای تجسمی را دوچندان کرده بود.
به گزارش همشهری، روز چهارشنبه مسئولان شهرداری منطقه 6گفتند که "ما" در نخستین فرصت، در جای تازهای قرار میگیرد. حالا خبر رسیده که پنجشنبه مجسمه "ما" در ضلع شرقی پارک لاله نصب شده است. شاهین صیقلی سازنده این اثر به همشهری از حاشیههای پیشآمده درباره مجسمه "ما"، از ابتدا تا امروز، گفته است.
از اردیبهشت پیگیر سرنوشت "ما" هستم
حکایت ما به یکی، دو هفته اخیر محدود نمیشود و شاهین صیقلی، که در رسانهها بهاشتباه نام او را افشین صیقلی نوشته بودند، از مدتی پیش پیگیر سرنوشت اثرش بوده است. "اردیبهشتماه بود که از طریق یکی از دوستان باخبر شدم که مجسمه دیگر در جای خود نیست. من در این چندماه پیگیریهای بسیاری کردم و به نتیجه نرسیدم؛ هم از طریق صنف پیگیر شدم و هم حضوری به شهرداری مراجعه کردم. ابتدا به سایت شهرداری که عکس مجسمه را در آنجا دیده بودم، رفتم. گفتند که باید به ناحیه 2منطقه 6بروی. به آنجا رفتم و پاسخ درستی نگرفتم و در نهایت ماجرا رسانهای شد. بعد از انعکاس ماجرا در رسانهها بود که مسئولان شهرداری با من تماس گرفتند و گفتوگو کردیم و قرار شد مجسمه در جای تازه نصب شود."
چهکسی گفت که "ما" معترض است؟
اصل حاشیهها درباره "ما" نقل قولی بود که شاهین صیقلی از قول یکی از مسئولان شهرداری گفته بود مبنی بر اینکه " ما، بهدلیل بار اعتراضی، جمع شده است." مسئولان شهرداری در گزارش چهارشنبه روزنامه همشهری قویاً چنین نقل قولی را تکذیب کردند و جمعآوری "ما" را به دلیل عدم تعلق مجسمه به مجموعه مجسمههای منتخب سازمان زیباسازی شهرداری دانستند. اما چهکسی به سازنده اثر گفته بود که "ما" مجسمهای اعتراضی است؟ شاهین صیقلی میگوید: "من به شهرداری ناحیه 2منطقه 6مراجعه کردم و گفتند که مجسمه را بهدلیل بار اعتراضی که دارد، جمع کردند. حالا شاید واقعاً مهم نباشد چهکسی گفته یا چه مسئولیتی داشته. مسئله این است که اصلاً چگونه چنین تلقی و تعبیری از یک مجسمه ساده میشود و به دستگاه اداری میرسد؟ بدتر از آن نقل قولی دیگر است که گفتند "ما" ناقص است و در اصل "مادر" بوده. شهردار منطقه6هم گفته بود اگر ناقص است جمع شود و بعد از تکمیل اثر دوباره نصب شود."
بهنظر میرسد کسی در این میان شیطنت کرده و خواسته است، مجسمهای را که در یکی، دو سال گذشته از اقبال عمومی برخوردار شده است، بهنوعی از چشم مردم دور کند. شاهین صیقلی میگوید: "در یکی، دو سال گذشته که "ما" در کنار گذر فرهنگ و هنر در ضلع غربی پارک لاله قرار داشت، عکسهای بسیاری از آن در شبکههای اجتماعی منتشر شد. خیلیها مجسمه را دوست داشتند و عکسهای یادگاریشان را با مجسمه در اینستاگرام منتشر کردند. کم پیش میآید از مجسمهای که در فضای شهری نصب میشود، به این اندازه استقبال شود. واکنش کاربران شبکههای اجتماعی هم شاید بیشتر به این خاطر بود که مجسمه را دوست داشتند و به نظرم همین که "ما" اینقدر برای مردم اهمیت داشته، برای من بهعنوان سازنده اثر کافی است".
"ما" بهانهای برای تعامل
شاهین صیقلی از فقدان تعامل میان هنرمندان و مسئولان میگوید؛ چیزی که سبب اتفاقهایی از این دست میشود: "شاید اینرسی سازمانهای اداری است که سبب چنین اتفاقهایی میشود. ماجرا میتوانست با یک تلفن ساده حل شود و هیچکدام از این اتفاقها نیفتد. اما چنین تعاملاتی در پیچ و خم نظام اداری کمتر اتفاق میافتد. بعد از انتقال مجسمه هم اگر من با مسئولان شهرداری مرتبط میشدم، این سوءتفاهمها پیش نمیآمد. در حوزه صنفی هم بسیار ضعف داریم و تعامل انجمنهای صنفی با مسئولان کم است. انجمن صنفی مجسمهسازان، میتوانست ماجرا را پیگیری کند، اما من در مراجعه به انجمن هم به نتیجه نرسیدم. امیدوارم ماجرای "ما" سبب تعامل بیشتر مسئولان و هنرمندان شود و در ماجراهای مشابه، مسئولان پیش از هر اقدامی به سراغ خود هنرمند بروند."
حجاب به جای کارگر
مجسمه "ما" روز پنجشنبه به ضلع شرقی پارک لاله منتقل شد و در ورودی شرقی پارک قرار گرفت تا این بار به جای عابران خیابان کارگر شمالی، کسانی که از در خیابان حجاب وارد پارک لاله میشوند، تماشاگران "ما" باشند. در عکسها و فیلمهای منتشر شده از انتقال مجسمه شاهین صیقلی نیز حاضر بود. تورج فرهادی، شهردار منطقه 6روز چهارشنبه به همشهری گفته بود که پس از جانمایی دوباره مجسمه، مرمت مجسمه زیرنظر سازنده اثر انجام خواهد شد. شاهین صیقلی درباره فرایند بازسازی اثر میگوید: "همه مجسمههای شهری در معرض آسیب هستند. باد، باران، آفتاب، اختلاف دما و گاه آثاری که رهگذران روی مجسمهها به جا میگذارند، سبب آسیب به مجسمه میشود. "ما" هم در 2 سال گذشته اندکی آسیب دیده بود. روز پنجشنبه "ما" به ضلع شرقی پارک لاله منتقل شد. حسن ماجرا این است که "ما" در داخل پارک قرار دارد و امکان آسیب آن کمتر است. در حال حاضر مجسمه را با گونیهای آبی پوشاندهاند. قرار است تا 10 روز آینده مجسمه با حضور من مرمت شود. حتی شاید زودتر این اتفاق بیفتد و "ما" دوباره در معرض تماشای عموم قرار بگیرد."