رنجهای مکرر و اندیشیدن در وضعیت انسان / گالریگردی ایران آرت در چهار نمایشگاه
سارا ساسانی: در گالریگردی این هفته ایران آرت به نمایشگاههای گالری دنا، آ و اعتماد سرزدهایم.
ایران آرت: نمایشگاه آثار کیومرث کیاست با عنوان «مسخ تاریخ» در گالری دنا، نمایشگاه نقاشیها و چاپهای دستی شیوا پرهام با عنوان «رنج فیلی» در گالری آ دو، نمایشگاه آثار مونا پاد در گالری اعتماد و نمایشگاه طراحیهای جعفر صادقی با عنوان «منظر گم» در گالری آ یک، سوژههای این هفته گالریگردی ایران آرت هستند.
اندیشیدن در وضعیت انسان
کیومرث کیاست، طراح و گرافیست معاصر است که این روزها مجموعهای از آثارش را با عنوان «مسخ تاریخ» در گالری دنا به نمایش گذاشته است. کیاست از آن دسته هنرمندان پرکار و پرتلاش است که با توجه به اینکه سالهای زیادی از عمرش را سپری کرده اما هنوز هم مانند همان ایّام جوانی پر انرژی و با نشاط به کار نقاشی و طراحی و تولید اثر میپردازد.
اغلب آثار در مجموعه «مسخ تاریخ» در ابعاد کوچک پرداخته شدهاند. این آثار که برخی از آنها بدون به کاربردن رنگ به طراحی انسانهایی با اندام انسان اما نشانههایی با فاصله از نگاه واقعگرا به انسان میپردازد. کیاست در آثارش که مجموعا در تمام آنها انسان حضور دارد؛ در اصل به نمایش وضعیت اندام آنها در شرایط مختلف پرداخته است. این انسانها خود را در ابعاد مختلف در حالتی خاص قرار دادهاند و دگرگونیای بر آنها رخ داده است که هنرمند خالق آنها این چرخش و تغییر را در آنها به وجود آورده است.
آثار کیاست را اغلب موضوعی شکل میدهد که فاقد پسزمینه است، موضوعی که با همان شرایط تغییر یافته و در حقیقت تقلیل یافته در میانه کارزار دنیا به حالتی تعلیقیافته رها شدهاند. این عناصر انسانی و سوژههای اثر با شرایطی خاص از دوران معاصر مواجه شدهاند و به اندامهایی دگرگون شده در زمانهای تحولیافته دچار شدهاند. زروان روحبخشان در بخشی از بیانیه این مجموعه از وضعیت انسان در آثار کیاست میگوید: «.. او همواره به انسان و موقعیتهای انسانی اندیشیده و در این راستا بسیار مطالعه و تأمل کرده است. چنین است که در اغلب آثار وی تفسیری متفکرانه از وضع موجود به چشم میخورد ...».
مجموعه آثار کیومرث کیاست با عنوان «مسخ تاریخ» تا 3 مهر در گالری دنا به تماشا است. گالری دنا در میدان فردوسی، خیابان سپهبد قرنی، کوچه سوسن، پلاک 4 قرار دارد.
درد مکرر
اینکه یک هنرمند نوعی میوه در دسته سبزیجات، یا شاید یک داروی گیاهی را سوژه اثر خود قرار بدهد، میتواند جالب و مورد توجه باشد. شیوا پرهام در مجموعه جدیدش با عنوان «رنج فیلی» در گالری آ به انتخاب سوژهای دست میزند که مورد توجه است. او برای شکل دادن به مجموعهاش زنجبیل را به عنوان سوژه برگزیده است، زنجبیل شاید به دلیل شباهتش به اندام یک انسان مورد توجه هنرمند قرار گرفته است. او زنجبیلها را با رنگهایی درخشان همچون زرد و نارنجی ترسیم کرده است، اما زنجبیلها با اندامها و حالتهای انسانی بر روی صفحه نقاشی ترسیم شدهاند. اما این زنجبیلها که ردپایی از انسان هستند درد دارند و اندام آنها زخمی است و در پوششهایی به شکل نوارهایی باریک پیچیده شدهاند.
آثار پرهام در ابعاد مختلف هستند و از جهانی روایت میکنند که در انبوهی از درد و اندوه غرق شدهاند و کمتر تلاشی برای نجات یافتن از سوی زنجبیلها دیده میشود. آثار شیوا پرهام، از ظرافت خاصی برخوردار است. او درون سوژههایش را با خطوطی بسیار ریز و دقیق پوشانده است و این بافت در تمام آثار تکرار شده است و آثار از این جهت از یکدستی و وحدت خاصی برخوردار هستند.
در بخش دیگر نمایشگاه تعدادی از آثار پرهام با تکنیک چاپ دستی دیده میشود، این آثار در اندازه کوچک و تقریباً یکسان در ادامه طراحی همان زنجبیلها هستند و خطوط درونی شده در بافت آثار نیز در این بخش به چشم میخورد.
آثار پرهام از رنجی میگوید که برای مخاطب قابل لمس و درک است، چه این رنجها در اندام یک زنجبیل ریخته شود و چه در قلب یک انسان محروم و درد کشیده.
آثار شیوا پرهام، با عنوان «رنج فیلی» تا 29 مهر در گالری آ ادامه دارد. گالری آ در خیابان کریمخان، خیابان عضدی (آبان جنوبی)، کوچه ارشد، شماره 7 قرار دارد.
مروری بر مجسمه
گالری اعتماد این روزها میزبان آثار مونا پاد هنرمند مجسمهساز و معاصر ایران است. این مجموعه که با عنوان «مروری بر آثار مونا پاد» در این گالری در حال برگزاری است به نمایش آثار هنرمند در سالهای85 تا 98 میپردازد. مونا پاد مجسمهساز فعال و به نام که از شاگردان پرویز تناولی است در این نمایشگاه مجموعهای از آثارش را در دورههای مختلف کاریاش به نمایش گذاشته است.
آثار مونا پاد در غالب مجسمه از عناصر بسیار و پرتراکمی برخوردار است و همین امر گاهی تعادل میان فضای مثبت و منفی را در آثار او به هم میزند؛ اما نتیجه آثاری میشود از جنس آثار پاد. در این مجموعه اغلب آثار او از جنس فلزهایی همچون برنج، آهن و غیره است. در آثار پاد نباید به دنبال انسان یا حیات انسانی بود اغلب کارهای او فرمهایی را نشان میدهد که نمونهای از آن را در طبیعت نمیتوان یافت، بخشی از این آثار متعلق به مجموعهای است که جهانی صنعتی و ابزار محور را نشان میدهد که انسان را گرفتار خود کرده است و در پیچیدگیهایش حل کرده است.
آثار پاد در اندازههای مختلف و متنوع ارائه شدهاند و در این میان اثری در ابعاد بزرگ دیده میشود که از حیث فرم با اغلب آثار او متفاوت است، اثری معلق در هوا که شاید وجود ابزاری تکنولوژیکال را در جهان در سالهای آتی نوید میدهد. مونا پاد همیشه تلاش کرده است که جنسی از تنوع را در ارائه آثارش حفظ کند و در این مجموعه میتوان به دورههای مختلف کاری هنرمند پی برد، دورههایی که محصول اندیشه و دریچه نگاه او به زندگی و پیرامونش بوده است.
نمایشگاه آثار مونا پاد با عنوان «مروری بر آثار مونا پاد 1385-1398» تا 7 آبان در گالری اعتماد ادامه دارد. گالری اعتماد در میدان هفتتیر، خیابان مفتح جنوبی، بنبست شیرودی، شماره 25 قرار دارد.
طراحی ذهن سیال
«طراحی هر بار که حادث میشود، تعریفی یکه از سرحد تجربه مبتنی بر عصب است. عصبی که در من، تا پیش از شروع طراح، درگیر «نوشتن مرکب» بود. ...» این متن بخشی از بیانیه جعفر صادقی است که برای مجموعه جدیدش با عنوان «منظر گم» نوشته است. آثار طراحی صادقی در گالری آ به تعریفی دوباره از طراحی به عنوان اساس هنرهای تجسمی پرداخته است. او از نوشتن مرکب میگوید؛ «نوشتن» که بازنمایی مفاهیم موجود و در عین حال کشیدن خطهایی در امتداد شمایل حروف است بر سطح واقعیت لوح و مرکب از این حیث که ماهیتاً سیالیت کلام را در خود دارد ... امکانات بیشمار ضرورت «کشیدن» را رقم میزند.
جعفر صادقی در این مجموعه به شیوههای مختلف طراحی کرده است و گاهی آثارش را بر روی صفحاتی مملو از حروف ترسیم کرده، گاهی کولاژ کرده است و گاهی بر صفحهای سفید طرح ذهنیاش را کشیده است. او طراحی را اولین عکسالعمل بدن در برابر ذهن سیالش میداند و آن را نوعی نوشتن میداند، نوشتنی مرکب.
این مجموعه متشکل از آثاری در ابعاد کوچک است و اغلب به طراحی انسان بر صفحه پرداخته است و این سوژه در تمام آثار ادامه دارد و به شکلها و تکنیکهای مختلف اما نزدیک به هم تکرار میشود. طراحی به عنوان اساسیترین مرحله ذهن هنرمند موضوعی است که اغلب هنرمندان به سراغ آن میروند و دست به باز تعریف آن میزنند.
علاوه بر آثار طراحی یک ویدئویی در نمایشگاه ارائه شده است که دستی را نشان میدهد که مشغول طراحی است و مدام در وضعیت کشیدن میماند.
نمایشگاه آثار جعفر صادقی با عنوان «منظر گم» تا 29 مهر در گالری آ ادامه دارد. گالری آ در خیابان کریمخان، خیابان عضدی (آبان جنوبی)، کوچه ارشد، شماره 7 قرار دارد.