از نگاه خاص کنرو تا روایت بصری هنرمندان از خیابان شریعتی / گالریگردی ایران آرت در چهار نمایشگاه
سارا ساسانی: در گالریگردی این هفته به نمایشگاههای گالری مرکز نبشی، آریا، سیحون و اعتماد سرزدهایم.
ایران آرت: نمایشگاه عکسهای کنرو ایزو در گالری مرکز نبشی، نمایشگاه گروهی عکس و چیدمان با عنوان «شریعتی؛ پوشه دوم» در گالری آریا، نمایشگاه نقاشیهای علی قهرمانی با عنوان «باد صبا» در گالری سیحون و نمایشگاه آثار کیمیا رهگذر با عنوان «نگاتیو» در گالری اعتماد، سوژههای این هفته گالریگردی ایران آرت هستند.
هنرمندی از شرق دور
کنرو ایزو هنرمند معاصر و برجسته ژاپنی، متفکری است که با عناصر بصری میاندیشد. حسین فرمانی به عنوان کیوریتور این نمایشگاه، بخشی از آثار ایزو که متعلق به گنجینه نگارخانه کاشان است در گالری مرکز نبشی به نمایش درآورده است.
در این نمایشگاه سه مجموعه با عنوانهای «مکانهای مقدس»، «طبیعت بیجان» و «آبی» به نمایش درآمده است. او در مجموعه اول با محوریت انسان و معنویتِ پرستش به مکانهای مقدس همچون اهرام ثلاثه مصر سفر کرده است و معنویت را فارغ از انسانمحوری به تصویر کشیده است و نقاط مادی این بناها و مکانهای مقدس را بیشتر نمایان کرده است.
در مجموعه دیگر با عنوان «طبیعت بیجان»، کنرو ایزو به تجسم طبیعت بیجان با رنگهای ساده و سیاه و سفید پرداخته است. او در این مجموعه با توجه و تأکید بر نور و تاریکی، این تضاد را با شوریدگی و شگفتانگیزی ویژهای به نمایش درآورده است. طبیعت بیجان سیاه و سفید، تصاویری تجسمی از گلها هستند که به همراه جزئیات بیشتر به کلیاتی کمتر میرسد. در این عکسها ترکیب و پیوند نقاط روشن و نقاط تاریک تحت عنوان کنتراست، بسیار متعادل و مناسب پرداخت شده است.
مجموعه سوم که در این نمایشگاه به نمایش درآمده مجموعه «آبی» کنرو ایزو است که از قضا باز هم طبیعت بیجان سوژه عکسهای او شده است؛ اما در اینجا به ترکیباتی از عناصر بیجان در حوالی انسان در روزمرگیهایش پرداخته است؛ ترکیبی از وسایلی ساده در اطرافمان و میوههایی که بر روی سطحی چیدمان شدهاند و در کنار هم به نمایشی از فضای سرد و سیال با رنگ آبی میپردازد.
زمانیکه آثاری هنری از هنرمندان شرق دور میبینیم یا میشنویم باید انتظار ترکیب منحصربهفرد فضای مثبت و منفی و خلأ فضایی این آثار را داشته باشیم. آثار ایزو نیز از محدوده این نگاه بصری خارج نیست و او مخاطب را همچون خود هنرمند به بصری اندیشیدن دعوت میکند.
نمایشگاه آثار کنرو ایزو تا 10 آبان در گالری مرکز نبشی ادامه دارد. گالری مرکز نبشی در خیابان نجات الهی (ویلا)، نبش کوچه خسرو قرار دارد.
جاده جنوب به شمال طهران قدیم
«شریعتی؛ پوشه دوم» عنوان نمایشگاهی گروهی است که دومین پوشه از پروژه بلند مدت و سهگانه شهری پس از ولیعصر است. پوشه دوم محصول یک سال فعالیت یک گروه 35 نفره است که شامل آثار 24 عکاس جوان میشود. رامیار منوچهرزاده، کیوریتور و هدایتکننده این پروژه بر این باور است که این پروژه در هر دوره علاوه بر معرفی نسل جدیدی از هنرمندان جوان کشور به ثبت وقایع شهری میپردازد.
نمایشگاه «شریعتی؛ پوشه دوم» در دو گالری آریا و دیلمان به نمایش درآمده است. در این مجموعه آثار هنرمندان از نمایش صرفا تصویری خودداری شده است و تلاش شده که با به کارگیری عناصری بینارشتهای به نمایش فضاهای چیدمانی مختلف پرداخته شود.
خیابان شریعتی همچون خیابان ولیعصر از شاهراههای اصلی تهران است که در این سالها شاهد رخدادهای مختلف در درون خود بوده است. اهمیت این خیابان موجب شده است هنرمندان این مجموعه به روایتهای مختلفی از این اتفاقات دست بزنند.
مخاطب در مواجهه با این آثار به درک دیگری از یک خیابان که پیش از این تنها به عنوان معبری برای عبور تلقی میشده است، میرسد. این آثار به حوادث تاریخی، برخوردهای شهروندی، عناصر زیباییشناختی و آثار مخرب شهرنشینی میپردازند و با ارائه فضاهای چیدمانی، صدا و تصویر برخوردی تازهتر و متفاوتتر نسبت به نمایشگاه پیشین این پروژه که خیابان ولیعصر بود، دارد.
نمایشگاه گروهی با عنوان «شریعتی؛ پوشه دوم» تا 26 مهر در گالریهای آریا و دیلمان ادامه دارد. گاری آریا در خیابان ولیعصر، تقاطع سه راه بهشتی، کوچه زرین، شماره 10 و گالری دیلمان در خیابان شریعتی، بالاتر از ظفر، خیابان پورمشکاتی، شماره 50 قرار دارد.
اشعاری عاشقانه در تهران
علی قهرمانی در مجموعه جدیدش با عنوان «باد صبا» به روایتی رمانتیک و عاشقانه از دلدادگیهای نهفته در تاریخ و ادبیات ایران پرداخته است. این مجموعه که در گالری سیحون به نمایش در آمده است با تکنیک ترکیب مواد، پرداخته شده است. این آثار ترکیبی از نقاشی و خطنقاشی هستند؛ قهرمانی با تصاویری شماتیک از جوانان عاشق با فیگورهایی خاص و در پوششی برگرفته از آثار نگارگری ایران به روایتهایی عاشقانه پرداخته است.
عناصر تصویری علی قهرمانی با بیانی از عبارتهای گزیده عاشقانه در ادبیات کهن ترکیب شدهاند تا روایتگر ذهن و دل افسارگسیخته نقاشیهای او باشند. عبارتهایی چون؛ اوقات خوش آن بود، زکوی یار، آتشی در سینه دارم، شهر باران بود و خاک مهربان و... این عناوین همان مضامین خطنقاشیهای قهرمانی در آثارش هستند. دو رنگ اصلی در این آثار محوریت دارد، رنگ قرمز و سبز-آبی (فیروزهای) که بخشی از رنگهای اصلی در هنر تصویری و تجسمی ایران همچون نگارگریها و معماری است.
آثار نمایشگاه «باد صبا» در ابعاد مختلف و متنوع پرداخته شدهاند و بازگشتی به هنر و ادبیات ایران در قرون گذشته است اما فارغ از محتوا، فرم آثار با پرداختی متفاوت و جدید صورت پذیرفته است و این رفت و برگشت در آثار قهرمانی جزو ویژگیهای بارز این مجموعه آثار است.
شاید قهرمانی با آثارش تلاش کرده بخشی از گذشته هنر ایران را با نگاهی قریب به هنر امروز باز تولید کند با هدف جلب مخاطب امروز نسبت به محتوای گذشته.
نمایشگاه آثار علی قهرمانی با عنوان «باد صبا» تا 17 مهر در گالری سیحون ادامه دارد. گالری سیحون در خیابان وزرا، کوچه چهارم، شماره 11 قرار دارد.
پرسشی درباره اساس یک عکس
عکس به عنوان یک اثر هنری ابزار محور در طول تاریخ زیست خود، بارها مورد پرسش قرار گرفته است. این ابزار تا حدودی پیچیده و شگفتانگیز هر قدر هم که نوین و دیجیتالی میشود باز از حیث اساس ابزار چه مکانیکی و چه دیجیتالی پرسشهایی را برای هنرمند مطرح میکند.
«نگاتیو»، عنوان مجموعه اخیر کیمیا رهگذر در گالری اعتماد است که بازپرسشی حول محور اساس ثبت تصویر در دوربینهای نگاتیو مطرح میکند. او نگاتیو را که حاصل آن تصویری منفی است، یک اساس شفاف میداند که ظاهر و باطن و پشت و رو آن یکی است و درون آن همان است که در بیرون آن نمایان میشود.
رهگذر در این نمایشگاه به نمایش نگاتیو آثار عکاسی شدهاش پرداخته است، در این آثار چاپ عکسها و نمایش وضعیت پوزیتیو (مثبت) عکسها بر روی کاغذ عکاسی مهم نبوده است بلکه او تلاش کرده در پی پرسشی عکاسانه در مواجه با متریال عکاسی مرز میان مثبت، منفی را از بین ببرد و واژههایی متضاد همچون، درون و بیرون، خوب و بد، زشتی و زیبایی و غیره را با هم بیامیزد و آنها را یگانه ببیند. او معتقد است برخورد با نگاتیوهای عکاسی شده مخاطب را با مسئله عکاسی مواجه میکند.
عکسهای او که از طریق این نگاتیوها قابل مشاهده است، به ثبت لحظههایی آنی از واقعیت پرداخته است، سوژههای رهگذر، برداشتی گذرا از واقعیت بیرون است، او در این مجموعه به دنبال طرح پیچیدگیهای موجود در اطرافمان نیست بلکه تلاش میکند با طرح ایدههایی ساده و پیرامونی مخاطب را گذشته از موضوع و محتوا به گامی فراتر از بیان متن فراخواند و او را به اصل و اساس مادهای متوجه کند که تصویر توان ثبت شدن بر آن را دارد.
این نگاه پرسشگر کیمیا رهگذر بار دیگر هنر عکاسی را در مقابل صنعت عکاسی قرار میدهد و ابزار عکاسی را مورد سؤال قرار میدهد.
نمایشگاه آثار کیمیا رهگذر با عنوان «نگاتیو» تا 16 مهر در گالری اعتماد ادامه دارد. گالری اعتماد در میدان هفت تیر، خیابان مفتح جنوبی، بنبست شیرودی، شماره 25 قرار دارد.