از سرزمینی قانونی تا جنگی در میان / گالریگردی ایران آرت در چهار نمایشگاه
در گالریگردی این هفته ایران آرت به نمایشگاههای خانه هنرمندان، گالری ویستا و طراحان آزاد سرزدهایم.
ایران آرت: نمایشگاه آثار اسماعیل خلج با عنوان «سایه» در گالری ممیز خانه هنرمندان، نمایشگاه نقاشیهای قاسم لطفی با عنوان «بنگ بنگ تا پیروزی» در گالری طراحان آزاد، نمایشگاه نقاشی ابراهیم حسنزاده با عنوان «شهر گناه (بازار مکاره)» در گالری ویستا، نمایشگاه آثار منیر و محمدمهدی قانبیگی در گالری زمستان خانه هنرمندان سوژههای این هفته گالریگردی ایران آرت هستند.
سالهایی در جریان
اسماعیل خلج هنرمند و پیشکسوت عرصه هنرهای نمایشی ایران است. او را اغلب با تئاتر و نمایشهایی که در آن به عنوان نویسنده، کارگردان یا بازیگر حضور داشته، میشناسیم. خلج در عرصه بازیگری تلویزیون و سینما نیز فعالیت داشته است. پس از نیم قرن فعالیت مداوم و مستمر این هنرمند برجسته، این بار با وجه دیگری از زندگی هنری او آشنا شدم؛ خلج نقاشی هم میکند! این جملهای بود که در ذهنم نقش بست.
نمایشگاه نقاشیهای اسماعیل خلج با عنوان «سایه» با همکاری مؤسسه توسعه هنرهای معاصر، خانه تئاتر و خانه هنرمندان در گالری ممیز خانه هنرمندان برپاست. این نمایشگاه به عبارتی مروری بر آثار خلج در دوره فعالیت اوست. این نمایشگاه با بیوگرافی چند پردهای خلج آغاز میشود و تصاویر بخشهایی از نمایشهای خلج به همراه عکسها و پوسترهای نمایشهای مختلفی او را به نمایش گذاشته است.
در بخشی دیگر از گالری با بخش شگفتانگیز نقاشیهای خلج مواجه میشویم. آثار نقاشی خلج با تکنیک رنگ و روغن و در ابعاد مختلف ارائه شده است. این آثار که اغلب با رنگ سبز همنشینی دارند فیگور انسانی را در قامت سبزهها نشان میدهد. تاشهای سبز رنگی که سوژه اصلی هنرمند را در پس خود پنهان کرده است. آثار خلج از دورههای مختلف زندگی او بر میآید. نمایش و به تصویر کشیدن گذری زیر بازارچه، طبیعت بیجان، تصویری از یک منظره دیدنی و بخشی از فضای داخلی یک عمارت و خودنگارهایی از خودش در قامت نمایش موضوعات دیگری از آثار او هستند.
اما آنچه که نقاشیهای او را مجموعه میکند و جریان ذهنی هنرمند را مشخص و روشن میکند همان آثار با تم سبز است که انسانی را در میان برگها و گلهایی سبز با پسزمینهای سفید نشان میدهد. هنرمند میتواند آزادانه انتخاب کند که با چه متریال و موادی ایده ذهنی خود را به ابژه تبدیل کند و عینی سازد، اسماعیل خلج نیز برای بیان ذهن خود به نویسندگی، کارگردانی، بازیگری و نقاشی روی آورده. او به دنبال خلق کردن است. فارق از هرگونه محدودیتی.
نمایشگاه آثار اسماعیل خلج با عنوان «سایه» تا 29 مرداد در گالری ممیز خانه هنرمندان ادامه دارد. خانه هنرمندان در خیابان طالقانی، انتهای خیابان موسوی (فرصت) قرار دارد.
جنگی در میان
قاسم لطفی در مجموعه جدیدش با عنوان «بنگ بنگ تا پیروزی» در گالری طراحان آزاد، به نمایش جهانی پرداخته است که موجوداتی فرازمینی دارد، این موجودات ترکیبی از انسان و حیوان دارند. موجوداتی که در انیمیشنها و کارتونها میتوان سراغ آنها را گرفت.
ترکیب عنوانی چون «بنگ بنگ تا پیروزی» برگرفته از عبارت جنگ جنگ تا پیروزی اشاره به نگاهی طنزآمیز به جنگ دارد. نقاشیهای لطفی موجوداتی را نشان میدهد که در هیاهو و آشوب ناشی از جنگ و نزاع در حال عبور و مرور هستند و چهرههایی سرشار از شادی و هیجان دارند. انتخاب رنگهای آثار لطفی نیز به گونهای است که بر این نگاه کنایهآمیز میافزاید و طنز آثار را نقد آمیز میکند.
این مجموعه نشاندهنده نگاه انتقادی و طنزآمیز لطفی نسبت به موضوع جنگ است. جنگی که از نظر او همراه با کیو کیو، بنگ بنگ است. همیشه در طول تاریخ انسانهایی وجود داشتهاند که خواهان جنگ بودهاند و شیفته رسم کیو کیو، بنگ بنگ. جنگهایی در طول دوران رخ داده است که متأسفانه بر اثر خودخواهی و بیدرایتی افراد صورت پذیرفته است.
آثار قاسم لطفی بافتی از موجودات کوچک و تکرارشونده را شکل داده است که در صفحه نقاشی همراه با ریتم و حرکت خاصی تکرار میشوند. این ریتم آهنگین عناصر تصویر را تبدیل به موجودات چند پا کرده است که در حال نزاع و رقص و پایکوبی هستند. رنگهای متنوع، تند و هیجانانگیز در آثار او به حرکت و روندگی این آثار کمک شایانی کرده است و این آثار را به مجموعهای هیجانانگیز از دنیای منازعهگر تبدیل کرده است.
اینکه در دنیای معاصر چه تعداد جنگ باید رخ بدهد تا منجر به پیروزی تمام جوامع، اقوام و مذاهب شود، مشخص نیست اما آنچه که واضح است این است که جنگ از نظر مردم امری ناپسند و مورد انتقاد است به ویژه این نگاه انتقادی را میتوان در آثار هنرمندان معاصر نسبت به پدیده جنگ و نابودی ببینیم.
نمایشگاه آثار قاسم لطفی با عنوان «بنگ بنگ تا پیروزی» تا 23 مرداد در گالری طراحان آزاد ادامه دارد. گالری طراحان آزاد در میدان فاطمی، میدان گلها، میدان سلماس، شماره 5 قرار دارد.
سرزمینی قانونی
گریز از یک جامعه و رفتن به مکانی جدید و ساختن یک شهری با قوانینی جدید و باب میل و سلیقه، همیشه آرزوی انسانها بوده است؛ زیستن در جایی که مجبور به انجام کاری نباشی و در آن هیچ محدودیتی وجود نداشته باشد و هر روز سرشار از شادی و رقص و پایکوبی باشد.
نمایشگاه آثار ابراهیم حسنزاده با عنوان «شهر گناه (بازار مکاره)» در گالری ویستا، نمایشی است از دنیایی با قوانین خاص خود؛ «واژه تمدن، معانی مختلف و متفاوتی دارد. سادهترین این معنی به سبک زندگی مجموعهای از انسانها گفته میشود که در یک منطقه جغرافیایی زندگی میکنند و اهداف مشترکی دارند. شهر گناه نام منطقهای است که با قوانین خاص خود اداره میشود و همیشه در این شهر رقص و پایکوبی در کارناوالهای شادی از دور به گوش میرسد. ...» این متن بخشی از بیانیه حسنزاده در مورد شهری است که به وسیله بوم و رنگ خلق کرده است. در تمام این آثار گروهی از عناصر به چشم میخورد که در شکل انسان و حیوان و یا ترکیبی از آنها در حال برگزاری مجلس بزم هستند؛ این عناصر بیهیچ قید و شرطی در هر لحظه و حالتی در حال شادی و خوشگذرانی هستند و بر سر هر مجلس و محفلی حتی تا میز شام آخر به خوشی میپردازند. آنها تصور میکنند مقید به هیچ قیدی نیستند اما حقیقت این نیست، بلکه آنها در قید و محدودیت شادی و برگزاری کارناوالهای شادی هستند که همین مسئله خودش حد و مرزی برای رفتارهای اجتماعی آنها تعیین و مشخص میکند.
آثار حسنزاده مملو از رنگ، ریتم و آهنگ ناشی از حرکت فرمهاست، تمام صفحه آثار او پر شده است از حرکت، مواجهه، برخورد و تصادف اتفاقاتی ناشی از فرمان شادی؛ این آثار پر عنصر و پر تکرار هستند که همین فرم تأکیدی بر محتوای آن را به وجود آورده است. در درون آثار بیان نقیضی است بر محتوا، زیرا انسانهایی که برای رهایی از قیودی، برای خود قیود جدیدی را تعریف کردهاند و در آن گرفتار آمدهاند.
آثار ابراهیم حسنزاده در ابعاد مختلف اما اغلب به صورت کوچک و متوسط پرداخته شدهاند و همه به نمایش صحنههایی از زندگی قوم مستقل شاد میپردازند که در شادی نیز دست به افراط زدهاند و بخشی از وجود خود انسانی را نادیده گرفتهاند.
آثار ابراهیم حسنزاده با عنوان «شهر گناه (بازار مکاره)» تا 28 مرداد در گالری ویستا ادامه دارد. گالری ویستا در خیابان مطهری، خیابان میرعماد، کوچه دوازدهم، شماره 11 قرار دارد.
نگاهی به زندگی منیر و مهدی
در دومین هفته پیشکسوتان سفال و سرامیک ایران در خانه هنرمندان شاهد نمایش آثار منیر و محمدمهدی قانبیگی در گالری زمستان خانه هنرمندان هستیم.
محمد مهدی قان بیگی، فارغالتحصیل رشته نقاشی مدرن از کالج کنتربری انگلستان و مرضیه کریمزاده ترابی (منیر قان بیگی)، فارغالتحصیل رشته سرامیک از دانشکده کمبل بری انگلستان هستند. این دو هنرمند سرامیست و نقاش نزدیک به پنج دهه است که در زمینه نقاشی و به ویژه سرامیک فعالیت میکنند.
در این رویداد هنری نیز شاهد نمایش آثار و تجلیل از این دو هنرمند پیشکسوت ایرانی در زمینه نقاشی و سرامیک هستیم. نمایشگاه قان بیگیها شامل آثار نقاشی و سرامیک آنها میشود، در این نمایشگاه حدود 50 اثر از این زوج هنری در دورههای مختلف به نمایش درآمده است. آثار نقاشی شامل دو بخش، نقاشیهایی در مجموعههای سه لتی یا دو لتی و آثار بدون رنگ در ابعادی بزرگتر است. علاوه بر این آثار سرامیکی نیز در قالب مجسمههای سرامیکی و یا بشقابهای سرامیکی که در آن طرحهایی ترسیم شده به نمایش درآمده است. « ...تبحر قانبیگی در استفاده از متریال، فرمهای منحصر به فرد و تکنیک در اجرا از جمله مواردی است که ذهن مخاطب را درگیر میکند. ... حس نوستالژی نهفته در آثار، مخاطب را به یاد نگارگری و اشعار دوران گذشته میاندازد. ...»
آثار سرامیکی در این مجموعه بیشتر مورد توجه قرار گرفتهاند چراکه قانبیگی متریال سرامیک را به چالش کشیده و وارد کننده جریان جدیدی در امر سرامیک بوده است و آثار او مبدع جریان جدیدی بوده است که در آثار هنرمندان متأخر ادامه پیدا کرده و به بالندگی رسیده است.
نمایشگاه آثار منیر و مهدی قان بیگی تا 29 مرداد در گالری زمستان خانه هنرمندان ادامه دارد. خانه هنرمندان در خیابان طالقانی، انتهای خیابان موسوی (فرصت) قرار دارد.